Regija
DAN HRVATSKE KULTURE U MAĐARSKOM GRADU VILLANYU

Orahovački KUD-ovi i vitezovi
predstavili svoju baštinu i povijest
Objavljeno 26. srpnja, 2015.
Ovo je već drugi zajednički EU projekt Orahovice i Villanya

Vezani članci

2. “GREENWAY SLAMA FEST” U EKOSELU LATINOVAC

Na radionicama izrađivali kuće i skulpture od slame

14. SMOTRU FOLKLORA KUD-A “POLJADIJA” NIJE OMELA NI IZNENADNA KIŠA

Usred Grabarja 14. “Poljadija u srcu”

U sklopu projekta “Kraj dominacije Otomanskog Carstva u Panonskoj regiji” čiji je nositelj Grad Villany, a partneri Grad Orahovica i Razvojna agencija VIDRA te pridruženi partneri Općina Nagyharsany i Red vitezova Ružice grada, odrađena je još jedna aktivnost.

U Mađarskoj, u gradu nositelju projekta Villanyu, održan je Dan hrvatske kulture. U sklopu manifestacije organizirana je izložba rukotvorina Hrvatske koju je priredila Udruga žena Hrvatske sokolice iz Orahovice, priređen je kulturno-zabavni program u kojem su se pjesmom i plesom predstavili KUD Crkvari i KUD Orahovica, a udruga Red vitezova Ružice grada postavila je svoj tabor te izvela kratak viteški program pred mnoštvom nazočnih. U sklopu Dana hrvatske kulture u Villanyu održan je i sastanak projektnog tima o nadolazećim aktivnostima i vremenskom okviru za njihovu provedbu. Manifestaciju su otvorili zamjenik gradonačelnika Villanya Istvan Mayer, saborski glasnogovornik hrvatske manjine Mihalj Hepp i gradonačelnik grada Orahovice Josip Nemec.

- Orahovica i Villany realiziraju sada već drugi zajednički projekt iz EU-a, što znači da između naša dva grada postoji odlična suradnja. Moram se naravno zahvaliti našim partnerima u ovom projektu koji su i danas ovdje s nama, Redu vitezova Ružice grada, dvama kulturno-umjetničkim društvima KUD-u Orahovica i KUD-u Crkvari te Udruzi žena Hrvatske sokolice - rekao je između ostalog u pozdravnom govoru gradonačelnik Orahovice Josip Nemec. Projekt je financiran iz Programa prekogranične suradnje Mađarska–Hrvatska 2007 – 2013, a njegova ukupna vrijednost iznosi 428.786,80 eura.

- Projekt pod nazivom “Kraj dominacije Otomanskog Carstva u Panonskoj regiji” pridonijet će i izravnoj koristi lokalnih zajednica s obje strane granice, jer su najveća sredstva u projektu namijenjena obnovi tzv. domova kulture. Konkretno, u Orahovici će se izvesti unutarnje uređenje kinodvorane u jedan višenamjenski javni prostor za razna događanja, dok će se u Villanyu zamijeniti stolarija i krovište Doma kulture – rekla je voditeljica projekta s orahovačke strane Irela Strabić. Dan hrvatske kulture oduševio je sve nazočne u Villanyu.

- Izveli smo slavonsku koreografiju Presjekača, koreografiju Posavskih pjesama i plesova ta na kraju Bunjevačke igre. Iako je bilo iznimno vruće, mi smo se maksimalno potrudili predstaviti kulturnu baštinu našeg kraja i velikog dijela Slavonije – rekao je predsjednik KUD-a Crkvari Stanko Jović. Red vitezova Ružice grada također se prikazao u sjajnom svjetlu.

- Budući da je ovaj projekt usko povezan uz naš cilj djelovanja pa zato i jesmo pridruženi partner, pokušali smo u Villanyu prezentirati dio svog opusa. Mađari su bili oduševljeni jer takvo što ne viđaju često u svome kraju – riječi su predsjednika Reda vitezova Ružice grada Vlade Grgića. Orahovica i njene udruge su tako sjajno predstavile kraj iz kojeg dolaze, svoju vrijednu kulturnu baštinu i bogatu povijest.

Vladimir GRGURIĆ

PROJEKT

JE FINANCIRAN IZ PROGRAMA PREKOGRANIČNE SURADNJE MAĐARSKA–HRVATSKA

Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike