Regija
14. SMOTRU FOLKLORA KUD-A “POLJADIJA” NIJE OMELA NI IZNENADNA KIŠA

Usred Grabarja 14. “Poljadija u srcu”
Objavljeno 27. srpnja, 2015.

GRABARJE – KUD “Poljadija” iz Grabarja jedno je od tri folklorna društva na području grada Kutjeva i jedan od aktivnijih KUD-ova na području Požeštine. Rad su obnovili prije 15-ak godina i nametnuli se brojnim članstvom (gotovo je iz svake kuće po jedan ili dva člana, pa i cijele obitelji sudjeluju u folkloru), ali i velikim radom i nastupima. Ubrzo su pokrenuli vlastitu smotru folklora pod nazivom “Poljadija u srcu”, ove godine održanu 14. put. Društvo je tijekom prošlih godina izvelo i niz tematskih smotri, gdje su kroz scenski prikaz ispred pozornice i na njoj, pa i na originalnim lokacijama, prikazali sjetvu, žetvu, “od lana do stana”, što se sve može proizvesti od šljiva, od vune do pletiva i dr., u čemu su također prednjačili među folklornim društvima Požeštine. Društvo, osim odraslih, ima i veliku dječju folklornu skupinu i svoje tamburaše.

Manifestacija je počela velikim mimohodom sudionika kroz selo, koji su predvodili jahači na gizdavim konjima. Iza njih je u paradnomm koraku prošlo desetak konjskih zaprega s raspjevanom posadom, s uz pjesmu i ples slijedili su ih ostali sudionici smotre. Brojnu publiku pozdravio je kutjevački gradonačelnik Josip Budimir i predsjednica Gradskog vijeća Josipa Miličević. Voditelj kroz program bio je grabarački pjesnik, pisac i pripovjedač starih šokačkih običaja, Ivan Abibović. Smotra je održana pod pokroviteljstvom Grada Kutjeva i TZ-a Kutjevo, Požeško-slavonske županije i tjednika Kronika požeško-slavonska, uz sponzorstvo Kutjeva d.d. i kutjevačkih vinara Tandara, Đurina, Krauthaker, Šag, Čamak i Perak, Kulen Hruška i dr.

Domaćina je zastupala dječja i odrasla folklorna skupina, a sve uz pratnju mladih tamburaša. Tako su kroz “Poljadiju u srcu” prikazali običaje i baštinu poljadijskog dijela Požeštine. U nastavku su nastupili KUD Dragalić s koreografijom svoga kraja, te KUD Salinovec s koreografijom iz varaždinskog kraja, tada je iznenadna kiša za pola sata odgodila nastavak smotre. Nastupili su još KUD Lužani, GKUD Požega, KUD “Ivan Domac” iz Privlake, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića.

Za kraj su svi sudionici i brojni posjetitelji zaplesali veliko šokačko kolo, koje je tradicija grabaračke smotre, a u nastavku je koncert održao TS Bisernica iz Požege. (AGM Kruna)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike