Regija
U CENTRU ZA EDUKACIJU GD CK-A OSIJEK

Mladi iz 14 europskih zemalja
došli volontirati u Hrvatsku
Objavljeno 24. srpnja, 2015.

ORAHOVICA - U Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici, a u organizaciji GD CK-a Osijek i u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, održano je drugo osposobljavanje volontera u okviru Europske volonterske službe (EVS) programa Erasmus+ za 2015./2016. godinu.

- Volonteri različitih europskih zemalja, koji idućih nekoliko mjeseci do godine dana svoju volontersku praksu planiraju ostvariti u hrvatskim udrugama i organizacijama, upoznati su s izazovima višemjesečnog boravka u Hrvatskoj, s kulturom, običajima i kulturološkim izazovima koji ih čekaju. Ostvaren je i cilj njihova međusobnog zbližavanja kako bi razmijenili volonterska iskustva. Volonteri su u Orahovici radili lokalne projekte kojima su povećali svjesnost građana o određenim problemima, te su i sami učili više o Hrvatskoj i Slavoniji. Tako je, primjerice, jedna od grupa intervjuirala Orahovčane kako bi saznala njihove zanimljive priče. Druga je pak grupa učila o tradicionalnim gurmanskim specijalitetima, a treća je odlučila na jezeru organizirati sportski dan, kojemu se priključio veći broj djece i građana. Također, jedna od grupa odlučila je promovirati nadolazeći festival Ferragosto Jam tako što su promotivne materijale festivala preveli na engleski jezik u suradnji s Turističkom zajednicom Orahovice. Prostor Centra za edukaciju, kao i tehnička i logistička potpora osposobljavanja, omogućuje provođenje kvalitetnog treninga jer zadovoljavaju visoke europske nivoe. Osposobljavanje je trajalo ukupno pet dana, nakon čega su se volonteri vratili u svoje domaćinske organizacije, gdje nastavljaju volontiranje – kazala je Martina Hećimović iz GD CK-a Osijek. S volonterima su radili mladi treneri iz Zagreba.

- Na ovaj način potičemo mlade volontere da se povezuju s lokalnom zajednicom - kaže Domagoj Morić, jedan od trenera, te dodaje: - U osposobljavanju je sudjelovao 21 mladi volonter od 18 do 30 godina iz 14 europskih zemalja. Riječ je o volonterima koji u sklopu EVS programa volontiraju u Hrvatskoj u nekoliko udruga i organizacija (Alfa Albona iz Labina, Eko centar Latinovac iz Latinovca, Udruga Help iz Splita, Informo iz Vodnjana, Iks iz Petrinje, Outward Bound iz Zagreba i Volonterski centar Zagreb, također iz Zagreba).

Kroz sve teme treninga volontere su vodili vanjski suradnici Agencije za mobilnost i programe EU-a Bojan Marjanović i Domagoj Morić. V. Grgurić

Najčitanije iz rubrike