Magazin
RANKO OSTOJIĆ O TERORISTIČKIM PRIJETNJAMA RH:

Pratimo snimke na You Tubeu,
ima toga još, ali hrvatski
građani mogu biti mirni
Objavljeno 18. srpnja, 2015.
Mislim da je važna propaganda u kojoj takve snimke dižu tenzije oko toga, a to jest cilj terorista, kaže ministar

Na video koji je osvanuo na YouTubeu osvrnuo se i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Radi se o poruci islamista koji zemljama bivše Jugoslavije, uključujući i Hrvatsku, prijete osvajanjem. Na pitanje istražuje li policija ovu snimku Ostojić odgovara:

- Ovo nije prvi slučaj sličnih poruka koje su poslane preko YouTubea. Ne želim reći da opasnosti nema jer uvijek postoji opasnost od terorističkog napada, ali građani mogu biti sto posto sigurni da smo spremni odgovoriti na takve izazove. Ono što je bitno, ne treba davati važnost upravo ciljevima koji se žele postići ovakvim snimkama. Mislim da je važna propaganda u kojoj takve snimke dižu tenzije oko toga, a to jest cilj terorista.

Kada kažete da ovo nije prvi put, koliko su onda česte ovakve snimke?

- Vrlo česte. Ovo je sada došlo u javnost. Imali smo prije dvadesetak dana sličnu snimku, ali moram reći da policija sudjelujući u Atlasu, posebnoj grupi zemalja Europske unije zajedno sa SAD-om i kroz antiterorističku koaliciju, u tišini radi na svim onim snimkama i porukama koje mogu biti prijetnja za Hrvatsku.

Postoje li neke indicije koje bi osobe to mogle biti?

- Ja o detaljima toga ne mogu govoriti. Radi se u tišini. Naravno da njihov cilj nije da se otkriva identitet, sami znate kako izgledaju takve snimke. Sigurno je sljedeće, a to je da pazimo i u razmjeni informacija zajedno sa svojim saveznicima oko bilo koje osobe i prijetnji koje se mogu dogoditi... Mi smo na trećem stupnju sigurnosnog rizika, koji je na snazi od terorističkog napada u Francuskoj i kasnijeg događaja u Zvorniku, a službe su sa svojim protokolima spremne odgovoriti prijetnji, kaže Ostojić.

Ministar Ostojić je prokomentirao i gradnju mađarskog zida prema Srbiji, koji bi, tvrde stručnjaci, mogao povećati pritisak ilegalnih migranata na Hrvatsku.

- Hrvatska primjenjuje schengenski protokol već odavno i da smo u schengenskoj zoni bili bismo već sada pod takvim pritiskom. Kapaciteti granične policije čvrsto čuvaju hrvatsku granicu i ja sam uvjeren da mi to možemo napraviti i bez zida, a svi dosadašnji rezultati pokazuju da smo u tome bili uspješni, ustvrdio je Ostojić.(ŽELJKA GULAN/MS)

Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

Najčitanije iz rubrike