Regija
PREDSJEDNICA SLAVONSKOBRODSKOG HLADA, NAJVEĆEG OTKUPLJIVAČA VIŠNJE U HRVATSKOJ:

Ruža Rončević: Za najvišu cijenu višnja mora biti prvoklasna
Objavljeno 13. srpnja, 2015.

Vezani članci

PRP SOLI POBOLJŠAVAJU TLO I UROD U VOĆNJAKU

Udruga uzgajivača višnje traži bolju cijenu u EU

SLAVONSKI BROD - Nezadovoljna, kako kaže, iznesenim neistinama predstavnika Udruge uzgajivača višnje Požeško-slavonske županije u tekstu objavljenom u Glasu Slavonije 9. srpnja pod naslovom “Udruga uzgajivača višnje traži bolju cijenu u EU”, i smatrajući se prozvanom zbog niske otkupne cijene, neurednog plaćanja, klasiranja robe..., predsjednica slavonskobrodskog Hlada, najvećeg otkupljivača višnje u Hrvatskoj, Ruža Rončević, iznosi drugu stranu priče.

- Hlad nije tvrtka koja nepošteno radi. To dokazujemo i ove godine samom činjenicom što imamo najvišu otkupnu cijenu od 3,20 kuna, a kolege nude 2,50. No svaka roba ima svoju cijenu. Da bi se ostvarila cijena od 3,20 kuna, mora se zadovoljiti kvaliteta prve klase višnje - a to znači da mora biti zdrava, ne smije imati crva, ne smije biti fermentirana, pljesniva, nagnječena... Čovjek koji se žali na klasiranje dovezao je višnju s pet crva, a tražio je da bude u prvoj klasi. To jednostavno nije moguće, ali može dobiti nižu klasu po 2,50 kuna. Da bi Hlad na svjetskom tržištu mogao prodati robu, mora zadovoljiti određene kriterije - kaže Rončević, a kao dokaz korektnosti Hlada prema proizvođačima navodi da su proteklih godina nakon otkupa i izračuna povećali cijenu jer je za to bilo prostora, iako nisu morali.

- To je jedan od dokaza da želimo dugoročno surađivati, ali ne možemo dati ono što nismo u moći - veli Rončević, kojoj bi, s vlastitih 40 hektara višnje, također odgovarala veća otkupna cijena.

Njezine navode, kada je riječ o klasiranju višnje, potvrđuje Ante Grizelj, stručnjak s dugogodišnjim iskustvom, koji je u ime Udruge proizvođača višanje pet dana bio nazočan uzorkovanju i vršenju analize u Hladu:

- Zapazio sam da je sve korektno odrađeno i nema mjesta kritici da se nepravedno klasiralo, a i zaposlenice su između svakog uzorka prale posude kojima se uzorak uzima. Mislim da mogu biti zadovoljni što imaju takvog otkupljivača.

I predsjednik Udruge Danijel Obst ne kritizira otkupljivača zbog klasiranja robe, no ipak ima primjedbi:

- Svi proizvođači postupili su prema sugestiji tehnologa Dinka Rončevića i nismo smjeli koristiti prskanje kao do sada pa većina višanja ima crva.

Predsjednica Hlada pak navodi kako je ove godine proizvodnja prepolovljena zbog vremenskih uvjeta, a Hladovi su stručnjaci mnogo uložili kako bi im pomogli da proizvode što kvalitetnije.

- Mi skrbimo o svojim proizvođačima, bez njih nismo ništa, držimo edukacije... No mnogi rade nestručno, kupuju od onih koji ne znaju, a važno je odraditi sve prema pravilima, rezidbu, gnojidbu, poštivati karencu.... Neobično je da se u cijeloj regiji pojavio crv, ali ako se radi uredna zaštita, nema ga. Oni koji u sebe ulažu, povećali su prinos i kvalitetu - upozorava Ruža Rončević.

A cijenu višnje, naglašava Rončević, određuje tržište, na kojemu je s jednako kvalitetnom višnjom i Poljska, Srbija te Mađarska.

- Robu isporučujemo cijelu godinu pa tako i plaćamo. No ove godine, s obzirom na manju količinu višnje, očekujem brže plaćanje - kazala je predsjednica uprave tvrtke koja otkupljuje, proizvodi i skladišti višnju 200-tinjak kooperanata s ukupno više od 220 hektara. Upozorava one koji se bave proizvodnjom kako “cijena nije faktor koji odlučuje o zadovoljstvu. Moraju se boriti za veći prinos i kroz veću će količinu dobiti cijenu koja će ih zadovoljiti”. Marija Radošević

Većina proizvoda ide u Europu

S pedesetak stalno uposlenih i tri puta više sezonskih radnika, proizvodnjom od sedam tona na sat gotovog proizvoda, ni mnogo veće količine višnje nisu problem za preradu u Hladu, posebice otkako je uz pomoć dva milijuna eura iz EU-a pogon osuvremenjen i proširen. Osim domaće, oblačinske višnje, Hlad svake godine iskoštava i mađarsku višnju, a najveći dio proizvoda namijenjen je zahtjevnom europskom tržištu, za daljnju preradu u pekarskoj, slastičarskoj industriji i sl.

S obzirom na manju količinu višnje, očekuje se brže plaćanje

Za prvu klasu višnje Hlad plaća

3,20

kuna

Nakon otkupa i izračuna samoinicijativno smo povećavali cijenu kada je za to bilo prostora

Najčitanije iz rubrike