Osijek
DODJELA DIPLOMA POLAZNICIMA RADIONICE“MALA ŠKOLA INDUSTRIJSKE ROBOTIKE”

Djeca učila kako se programira robot
Objavljeno 11. srpnja, 2015.

Proteklih dana, od 6. do 10. srpnja, održana je radionica “Mala škola industrijske robotike” u sklopu “13. Ljeta u Domu tehnike”, namijenjena učenicima završnih razreda osnovne škole. Radionica se održavala u Strojarskoj tehničkoj školi, pod vođenjem prof. Marija Slivke, dok je završno, jučerašnje predavanje održao Robert Cupec, izvanredni profesor na Elektrotehničkom fakuletu u Osijeku. Na radionici su sudionici naučili što je i kako radi industrijski robot, te osnove programiranja robota.

Radionicu je organizirao Robotički klub Osijek, čiji je suosnivač i Robert Cupec. On navodi kako se klub osnovao u ožujku ove godine, pod utjecajem zainteresiranih studenata i profesora tehničkog odgoja. “Naš je robotički klub zasad jedini u ovom dijelu Hrvatske, sve do Bjelovara”, kaže Cupec, dodajuće kako namjeravaju aktivnosti sličnog tipa za osnovne i srednje škole nastaviti provoditi i dalje, jednom ili dva puta godišnje.

Zanimljivo je da ovakav tip tehničke radionice prvi put ove godine svoje mjesto nalazi u Strojarskoj tehničkoj školi, dok se sve radionice “13. Ljeta u domu tehnike” isključivo provode u Domu tehnike.

Radionicama poput ove želi se probuditi interes za robotikom, a to je prikazalo i desetak marljivih sudionika Male škole. Iako je radionica namijenjena za učenike 7. i 8. razreda, u grupu se “uvuklo” i nekoliko mlađih učenika 5. i 6. razreda. Jedan od njih je i Andrija, učenik 6. razreda Osnovne škole Jagode Truhelke, koji kaže: “Najzanimljivije mi je bilo kada smo učili programiranje i kada smo uspjeli radnje sa simulacije prenijeti na robote.”

Marljivi sudionici koji su dobili diplome su: Vjekoslav Pećar, Tomislav Lozančić, Domagoj Ižaković, Antonio Subašić, Matej Kupanovac, Dominik Putarić, Luka Samac, Ivan Kostelac, Antun Ivanković i Andrija Ivanković. M. Mandić

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike