Dome slatki dome
UREĐENJE I OPREMANJE MALIH PROSTORA

Višefunkcionalni namještaj za male stanove i apartmane
Objavljeno 9. srpnja, 2015.
Spavanje, dnevne aktivnosti, priprema hrane i objedovanje osnovne su potrebe svakog prostora

Bilo da se radi o stalnom ili povremenom stanovanju, mali prostori zahtijevaju pomnu organizaciju i funkcionalnost, kako bi nedostatak površine što manje remetio životne potrebe.

Upravo zbog toga je uređenje i opremanje malih prostora zahtjevan zadatak.

Spavanje, dnevne aktivnosti, priprema hrane i objedovanje osnovne su potrebe svakog prostora. Danas se arhitekti i dizajneri više nego ikad prije bave organizacijom takvih prostora i dizajniranjem višefunkcionalnog namještaja koji će zadovoljiti sve te potrebe. Estetski su zahtjevi pri tome neupitni. Ugodno korištenje prostora i njegova ljepota jednak su zahtjev za sve površine.

Organizacija prostora za spavanje često je problematična u takvim prostorima. Zbog male površine često je nemoguće organizirati odvojenu sobu, a krevet, ili više njih, zauzima znatnu površinu. Zato se kao praktično rješenje nameće postavljanje kreveta koji se izvlače i spremaju u određenim dijelovima dana, a u međuvremenu taj prostor ima drugu namjenu. Može se raditi o trosjedu koji se pretvara u bračni krevet ili krevetima na kat, pa se na taj način organizira dnevni boravak i spavaća soba u samo nekoliko kvadrata.

Ako postoji potreba za radnim prostorom, pametnim rješenjima mijenja se funkcija blagovaoničnog stola i radne zone. To je osobito važno za obitelji s malom djecom, jer svaki prostor u trenu može postati igraonica.

Priprema hrane neizostavan je dio svakog životnog procesa. Praktična kuhinjska rješenja svode se na mali kuhinjski blok, dužine 120 - 160 cm, koji se zatvara poput ormara. Vrata ormara ujedno su dodatni element za kuhinju, a mogu poslužiti i kao mali šank ili radni stol.

Ako se prostor koristi za život, poželjno je omogućiti zonu blagovaonice. Ona se formira od bračnog kreveta koji se jednostavno spremi u ormar.

U svaki je prostor poželjno uvesti zonu s otvorenim i zatvorenim policama te dekoracije koje će dati izražaj prostoru.

U male prostore uvedite pastelne boje, a strukturu drva u svijetlim tonovima. Ako ste skloni dinamičnijem uređenju, potražite stručnu pomoć, kako bi odnos boja i materijala bio uravnotežen. Naglasak se može staviti i na podne obloge i tepihe, jer u malim prostorima nemaju izražaj kao u velikima.

Bez obzira na površinu prostora, zelenilo je obavezno. Kvalitetnom rasvjetom stvorit ćete ugodno ozračje, ali pripazite da format rasvjete bude sitan.

I zapamtite, bez obzira na veličinu prostora, ugodu čine spoj funkcinalnosti i ljepote.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike