Regija
21. ORAHOVAČKA FIŠIJADA

Miholjački Kupusari najbolji majstori fiša
Objavljeno 6. srpnja, 2015.
Ocjenjivali smo okus, boju, gustoću te koheziju, odnosno kompoziciju namirnica

U organizaciji Turističke zajednice i Grada Orahovice, te Športskog ribolovnog društva Šaran, na izletištu “Orah” održana je tradicionalna 21. Orahovačka fišijada.

Unatoč temperaturi od 30 u hladu i više od 50 Celzijevih stupnjeva pokraj kotlića, na izletištu 'Orah', iliti orahovačkom Jezeru, održana je tradicionalna 21. Orahovačka fišijada koju su i ovaj put organizirali Grad i Turistička zajednica, te športski ribolovni klub Šaran. Na natjecanju za najbolji fiš-paprikaš, koje je službeno otvorio orahovački gradonačelnik Josip Nemec, sudjelovale su 22 ekipe i to iz Donjeg Miholjca, Osijeka, Valpova, Duge Međe, Čačinaca, Našica, Duzluka i Orahovice. U prekrasnom ambijentu orahovačkog Jezera, unatoč velikoj vrućini, manifestacija je počela natjecanjem u čišćenju ribe u kojem je najuspješnija bila ekipa Pečenjarnice Iva iz Čačinaca, drugo mjesto pripalo je Lovačkoj udruzi Vepar iz Orahovice, dok je treće mjesto pripalo ekipi Miholjčani iz Donjeg Miholjca.

A onda je krenulo, dobra paprika, kvalitetna riba i mnoštvo tajnih sastojaka svakog kuhara punili su kotliće. Nakon sat i pol kuhanja uzorci su predani na ocjenjivanje stručnom povjerenstvu koje su činili dopredsjednik orahovačke Udruge kuhara Zoran Putniković kao predsjednik, te članovi Ivica Ileš tajnik Udurge gurmana Donja Pištana, te član iste udruge Stjepan Troha.

- Ocjenjivali smo okus, boju, gustoću i koheziju, odnosno kompoziciju namirnica. Bilo je odličnih fiš-paprikaša, pa i onih nešto lošijih, no sve u svemu, više smo nego zadovoljni. Tri pobjednička uistinu su odskakala od ostalih i čestitam tim kuharima koji su odradili odličan posao – rekao je Putniković i iznio rezultate. Pobjednik 21. Orahovačke fišijade ove je godine ekipa Udruga kuhara u kotliću Kupusari iz Donjeg Miholjca s glavnim kuharom Ronaldom Feketeom, drugo mjesto pripalo je ekipi Baba i Deda, također iz Donjeg Miholjca, dok je broncu oko vrata stavila zajednička ekipa orahovačke HVIDR-e i UHBDDR-a Duga Međa. Pobjedniku je pripao kotlić, nagrade sponzora te kao i drugo i trećeplasiranom pokal u obliku malog kotlića.

- Što reći, ja inače nisam neki kuhar fiša, više se baziram na čobanac. Ali evo, danas sam prvi put probao skuhati fiš i odmah pobijedio, to je za mene nešto uistinu veliko. Hvala Orahovici na sjajnoj organizaciji, malo je bilo vruće ali uspjeli smo sve izdržati. Zanimljivo je da smo kolege iz drugoplasirane ekipe i ja susjedi na otprilike 25 metara. Tajna dobrog fiša? Što reći, dobra paprika i kvalitetna riba, zbog čega također moram pohvaliti organizatora i to je to. Prije svega ovo je druženje, razmjena iskustava nas koji kuhamo, dobra zabava i mogu obećati da ću doći i iduće godine braniti ovu pobjedu – rekao je glavni kuhar pobjedničke ekipe Ronald Fekete. Organizator se pobrinuo i za sve posjetitelje koji su mogli kušati fiš i šarana s rašlji udruge Šaran, a za dobru zabavu bio je zadužen tamburaški sastav Čokanj iz Našica. Više od 3000 ljudi na kupanju, miris dobrog fiša i bistra osvježavajuća voda, bila je to sjajna nedjelja na najpopularnijem kupalištu Slavonije i Baranje, orahovačkom Jezeru.

Vladimir GRGURIĆ

POBJEDNIKU

JE PRIPAO KOTLIĆ, NAGRADE SPONZORA I POKAL U OBLIKU MALOG KOTLIĆA

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike