Regija
ZAVRŠNICA 3. AKADEMIJE BLATA “KOD BAJE” U KARANCU

Izrađivali čergarske
peći, ćerpiče, ćupove
Objavljeno 5. srpnja, 2015.
Polaznici su sami pripremali obroke od povrća iz vrta

Vezani članci

OGLED FIŠ-MAJSTORA I TRADICIJSKI SAJAM “SLAVONIJA NA DLANU”

Brodska fišijada i sajam privukli 5000 posjetitelja

KARANAC - Završena je 3. Akademija blata, koju je u Karancu organizirala Baranjska kuća. Na prostoru smještajnih kapaciteta “Kod Baje” proteklog je tjedna razne predmete od blata izrađivalo 20-ak “akademaca”, među kojima članovi osječke udruge Inkluzija, nekoliko polaznika Građevinskog fakulteta, jedna dizajnerica, lončar iz Mađarske, gosti iz Zadra...

- Ove smo godine radili rekonstrukciju stare kuće, počeli smo s izradom pomoćnih objekata, poput kokošinjca opletenog šibljem i blatom, izradili nekoliko čergarskih peći te nastavili s izradom ćerpiča - priča idejni pokretač Akademije, Vladimir Škrobo-Bajo, vlasnik Baranjske kuće, naglašavajući kako su polaznici Akademije bili oduševljeni viđenim i onime što su naučili. Posebno su ga se dojmili mladi Karančani koji su, s vremena na vrijeme, dolazili na Akademiju, a među kojima je bila i djevojčicu za koju je “struka” rekla kako je izrazito talentirana za izradu predmeta od gline na lončarskom kolu.

- Osim rada s najstarijim materijalom, htjeli smo pokazati, a mislim da smo i uspjeli, kako se nekada na selu živjelo - nastavlja Bajo, dodajući kako su polaznici, primjerice, sami sebi pripremali obroke od povrća koje su brali u vrtu, te obavljali razne kućne poslove. Drago mu je što je cijelu priču oko Ademije prepoznala i Hrvatska turistička zajednica, koja je sufinancirala projekt (pomogle su i Općina Kneževi Vinogradi te Osječko-baranjska županija). Novac će, između ostalog, upotrijebiti i za proširenje infocentra, odnosno gradnju dvorane restorana (autohtonim načinom) isključivo za potrebe Akademije. To je, ujedno, i dokaz da će idućih godina nastaviti s organiziranjem Akademije.

Posljednjeg dana goste je dočekala standardna štandovska ponuda autohtonih domaćih proizvoda, vina baranjskih vinara, mljevena paprika... Bajo je sve počastio ukusnim grah-gulašom kuhanim u ćupovima. Izloženi su bili i proizvodi nastali tijekom Akademije. Među brojnim gostima, na završnicu Akademije stigli su župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, zamjenik načelnika općine Kneževi Vinogradi Mario Čerkez.

Ivica GETTO
HRT snimio dokumentarac

Na završnici Akademije blata organiziran je i prigodan kulturni program. Posjetiteljima su se predstavili članovi HKUD-a Beli Manastir i jedina baranjska gajdašica, Maja Kešić-Masle. Djela nastala na akademskoj likovnoj koloniji izložili su članovi subotičkog Croarta, koji su, osim zahvalnice predane Baji, darovali sva tamo izrađena djela koja će ostati u postavu smještajnih kapaciteta kod Baje. Izrada predmeta od blate poslužila je i kao tema za HRT-ov dokumentarni film, a Akademiju je posjetila i skupina od 20-ak američkih turista.

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike