Osijek
GRAD NA VIŠE OD 30 STUPNJEVA

Oprez, stižu paklene vrućine!
Objavljeno 4. srpnja, 2015.
Ako ne morate, ne izlažite se suncu od 10 do 17 sati

Kako i priliči ljetu, a na zadovoljstvo svih ljubitelja visokih temperatura pogodnih za uživanje na suncu i kupalištima, takav će, prema prognozama, biti ne samo predstojeći vikend nego i sljedeći tjedan. Drugima se, dakako, to ne sviđa, vesele se tek kad meteorolozi najave kišu.

Živa na termometru, prema prognostičkim kartama, sutra će se popeti do 32 Celzijeva stupnja, dok će samo četiri dana kasnije dosegnuti i paklenih 38!

Prilika je to još jednom podsjetiti na sve liječničke upute kojih se mnogi, nažalost, ne pridržavaju iako su svjesni da posljedice neodgovornog ponašanja mogu biti kobne.

- Općenito je pri visokim temperaturama najteže starijim bolesnicima. Obvezno se treba skloniti s izravnog sunca i voditi računa o tome da unosimo u sebe dovoljno tekućine. Onaj tko ne mora raditi izravno na suncu, neka ga izbjegava, a valja voditi računa i o prehrani - upozorava dr. Ranko Kostić, dispečer u Službi hitne medicinske pomoći Osijek. Uz lakšu hranu, savjetuje nadalje, potrebno je uzimati više manjih i lakših obroka, a jednako kao što se takva prehrana preporučuje odraslima, to vrijedi i za djecu. Tako je i najmlađima uputno davati lakšu hranu, a kad je u pitanju odjeća, valja ih odijevati u prozračnu, pamučnu ili lanenu odjeću. Također, preporučljivo je i pokrivalo za glavu kako bi se zaštitila od izravnih sunčanih zraka. Ne treba, kaže dr. Kostić, zaboraviti ni kožu koja je u dječjoj dobi najosjetljivija. Svi se građani trebaju mazati kremema s odgovarjućim zaštitnim faktorom.

- Uputno je koristiti visoki zaštitni faktor, što posebice vrijedi za djecu. Inače, dobro je poznato da ne treba skakati vruć u hladnu vodu, nego treba ulaziti postupno. Najbolje bi bilo ne izlagati se suncu od 10 do 17 sati - savjetuje dr. Kostić.

Liječnik dodaje kako je, srećom, jučerašnji topao dan protekao uz uobičajen broj poziva i intervencija Hitne, no svakim će se danom temperature povećavati pa u skladu s tim treba biti i sve oprezniji.

Marija MIHELIĆ

DAN NAJVIŠA TEMPERATURA subota 32 nedjelja 33 ponedjeljak 35 utorak 37 srijeda 38

Uz sebe uvijek nosite tekućinu

Izbjegavajte alkohol i tešku hranu

Obvezno se zaštitite šeširom i sunčanim naočalama

Koristite kreme s visokim zaštitnim faktorom

Uzimajte propisanu terapiju

Ne ostavljajte dijete u automobilu ni na trenutak

Hrana koja rashlađuje

Uz rashlađivanje prostora u kojem boravite (preporučena razlika u odnosu prema vanjskoj temperaturi je do 7 stupnjeva), rashladite svoje tijelo - hranom. Vrućina vas, naime, može iscrpiti i prouzročiti kronični umor. Srećom, postoje namirnice koje su zdrave, osvježavajuće i odličan izvor energije, a upravo to vam i treba ljeti. Ni jedno voće nije toliko popularno ljeti kao lubenica. Osim odličnog okusa, ona će vas osvježiti, pružiti dovoljnu količinu vitamina A, B i C. Unos vitamina B je važan jer vašem tijelu daje energiju. Lubenice su, kao i rajčice, bogate likopenom.

Krastavac je bogat izvor vode, vitamina, minerala i vlakana, što ga čini odličnim izborom za ljetne vruće dane. Njegova će antioksidativna svojstva zaštititi vaše tijelo od slobodnih radikala prouzročenih izlaganjem suncu. Lubenica i krastavac sastoje se od 90 posto vode, a također sadrže i antioksidante. S druge strane, ako popijete čašu vode, sve što ste unijeli u organizam je voda. Najbolji način da ispitate jeste li dovoljno hidrirani je provjeriti je li vam urin blijedožute boje. Ako je nešto tamniji, trebali biste unositi više vode. (I.R.G.)

Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike