Regija
NOGOMETNI KAMP NACIONALNIH MANJINA U SLAVONSKOM BRODU

Bore se loptom protiv rasizma, diskriminacije, ali i siromaštva
Objavljeno 30. lipnja, 2015.
Kamp je okupio 130 sudionika, predstavnike šest nacionalnih manjina od 7 do 16 godina

SLAVONSKI BROD - Da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, znaju i ptice na grani, premda ponekad nepromišljeno ponašanje pojedinaca (poput onih koji su nacrtali poljudsku svastiku) posrami cijelo društvo, pa i one koji nemaju nikakve veze s nogometom. No ima i onih koji dobrim primjerom pokazuju kako se nogometom može boriti protiv govora mržnje i rasističkih poruka. Proteklog je vikenda drugi nogometni kamp nacionalnih manjina u Slavonskome Brodu okupio 130 sudionika, predstavnike šest nacionalnih manjina od 7 do 16 godina, koji su još jednom istaknuli kako se loptom treba boriti protiv rasizma, diskriminacije i siromaštva. Inicijativa je to nogometne akademije Roma, a pokrovitelj je Hrvatski nogometni savez. Cijeli život na suradnju većine s manjinskim stanovništvom apelira predsjednik nevladine udruge organizacije Roma Teofik Toti Dedić. Pokrenuli su, kaže, kamp jer su uvidjeli da manjine nemaju mjesta u sustavu, u velikim klubovima, pa na taj način žele okupiti djecu s rubnih dijelova grada, pomoći u njihovoj socijalizaciji i pronalaženju mjesta u društvu.

- Samo, terapija mora početi na vrijeme - ističe Dedić kao suorganizator kampa, u kojem svoje prve korake počinju i dvogodišnjaci s imenima slavnih nogometaša, Lea Messija i Ronalda.

- Borimo se da im odmalena omogućimo trening i da nešto postignu u životu. Već nam godinama obećavaju neke uvjete u romskom naselju, gdje ima dosta talentirane djece, ali još ništa od obećanja - kaže Željko Stojanović, otac malog Messija i nogometaš mjesnog kluba. I njegov brat Renato zna s loptom, pa mu je stalo da se djeca što prije uključe u kamp.

- Bolje je da se bave sportom, koji spaja ljude, nego da budu po ulicama i da razmišljaju o kriminalu - veli.

Trodnevno sportsko druženje važno je i zbog drugih stvari, smatra sudionica kampa Antonela Abramović.

- Zabavljali smo se, pucali na gol, igrali se, smijali..., svi zajedno, djeca različite boje kože - kaže ona.

- Tako i treba, nema nikakve veze što je netko druge boje kože, to je sport, igra... - domeće Ivan Krizmanić, a Dragan Nikolić smatra kako je u sportu lijek jer mladima omogućava putovanja, upoznavanje drugih sredina i širenje vidika. I slavonskobrodski kamp, naglašava Dedić, ima za cilj edukaciju djece, koja ništa ne znaju o antifašizmu.

- Želimo ih naučiti da su sva djeca jednaka, da imaju ista prava i da trebaju biti jednako zastupljena u svim segmentima društva - ističe Elmir Mehmedović, predsjednik slavonskobrodske nogometne akademije za nacionalne manjine, najavljujući kako će program proširiti na vrtiće i škole.

Marija RADOŠEVIĆ
SLIJEDE POREČ I VUKOVAR

Svesrdnu potporu kampu dao je i Ivica Grnja, umirovljeni dugogodišnji izbornik nogometne reprezentacije do 18 godina, i sudionik projekta Humane zvijezde. Smatra kako u Hrvatskoj svi moraju biti jednaki, bez obzira na nacionalnost i vjeru, a projekt “Loptom protiv rasizma, diskriminacije i siromaštva” to potvrđuje na najbolji način. Zbog toga će ovoga ljeta biti nastavljen sličnim kampovima u Poreču i Vukovaru.

Možda ste propustili...

SVETIŠTE BOŽJEG MILOSRĐA

Prvosvibanjski 5. Susret obitelji

CENTAR ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU U POŽEGI

Proširen prostor za rad s dvadesetero djece

Najčitanije iz rubrike