Osijek
NAJEZDA KUNA U OSIJEKU

Ubijaju kućne ljubimce, kidaju kabele ispod automobila, penju se po zgradama...
Objavljeno 27. lipnja, 2015.
Vlasnik treba povesti računa o sanaciji objekta, poručuju građani

Ne samo da je pravo ruglo nadomak Željezničkog kolodvora, odakle gosti ulaze u grad, već je bivša zgrada Ortopedije, poznatija kao Vila Batory, postala prava opasnost građanima Radićeve i Reisnerove ulice.

Prema njihovim tvrdnjama, ondje je pravo leglo kuna, zvijeri koje prave goleme štete i od kojih su stanovnici u velikom strahu.

- Kuna mi je zaklala bijeloga zeca, a pouzdano znam da ih ondje ima stotine. Nije to jedina šteta koju su učinile pa su mi tako već pregrizle kabel ispod automobila. Legu se u tom prostoru i s obzirom na to koliko ih se može vidjeti, strahujemo da ih je ondje jako puno, a viđamo ih kako pretrčavaju cestu, penju se po pročeljima, što je neizdrživo - ispričao je sugrađanin B. O. (podaci poznati redakciji), dodajući da bi vlasnik, osječki Klinički bolnički centar, trebao povesti računa o sanaciji toga prostora, zaraslog u korov, potpuno devastiranog i očito legla ne samo kuna nego, prema prijašnjim svjedočenjima, i zmija, štakora i raznih drugih štetnika.

Podsjetimo, taj je prostor bio utočište beskućnicima, a deratizacija dvorišta koje je postalo pravo smetište rijetko se provodila. S tim su upoznati i u Gradskoj četvrti Gornji grad, čiji predsjednik Hrvoje Žanić kaže da je Vila Batory bila predmet razgovora i nedavnog sastanka gradonačelnika i direktora gradskih poduzeća. Inače, objekt se nalazi u katalogu ruševnih objekata koji je sastavila upravo GČ Gornji grad, a prije nego se obavi sanacija, koja se procjenjuje na vrtoglavih 40 milijuna kuna, kaže Žanić, treba svakako riješiti pitanje deratizacije.

- Bolnica bi trebala biti primjer higijene i sanitarnih uvjeta. Ako ondje ima kuna, to može biti i potencijalno opasno za zdravlje stanovništva, a nipošto nije bezazleno ako ljudi strahuju da im kuna neće učiniti kakvu štetu na objektu - rekao je Žanić.

Dovoljno je strašno, složit će se stanovnici, što im se kune penju po pročelju, trče po dvorištu i ubijaju kućne ljubimce. Naš sugovornik B. O. kaže kako stanari sad strahuju za mačke pa i za pse, ali dakako, i za vlastito zdravlje. Stavimo li sve to na stranu, moramo se složiti da nije ni ugodno znati da nadomak naše kuće šeću stotine zvijeri koje se svakodnevno legu i sve su brojnije. Valja imati na umu i da su kune česti prijenosnici bjesnoće, što nije nimalo bezazleno i što bi odgovorni svakako trebali uzeti u obzir kako bi spriječili neželjene posljedice.

Marija MIHELIĆ
KBC Osijek: Provest će se hitna deratizacija!

Iznenađen zbog upita o leglu kuna u Vili Batory, sanacijski upravitelj KBC-a Osijek Sven Kurbel rekao je kako će istoga trenutka naložiti mjere deratizacije na tom prostoru.

- Poduzet ćemo sve da se problem stavi pod kontrolu - poručio je Kurbel te na upit o mogućoj prodaji Vile Batory, a za što, kako doznajemo, postoji interes, kaže kako KBC Osijek takve radnje ne može poduzeti bez suglasnosti Ministarstva zdravlja. Budući da je bolnica u sanaciji, dodao je, ograničena su financijska sredstva za eventualnu sanaciju na trošak vlasnika.

BJESNOĆA

je samo jedna od opasnih bolesti koje prenose kune

Najčitanije iz rubrike