Dome slatki dome
SAVJET

Kako razmnožiti hortenzije
Objavljeno 24. lipnja, 2015.

Hortenzije se vrlo lako razmnožavaju iz reznica. Iako mnogi pokušavaju ožiliti hortenzije u vodi, mnogo je sigurnije, i bolje, to napraviti u supstratu. Prije nego što počnete, pripremite supstrat za cvijeće, pijesak, hormon rasta, posude, najlonsku vrećicu, skalpel i izdanke hortenzija.

Izdanci hortenzija koje namjeravate ožiliti trebaju biti dugački oko 15-ak cm. Najbolje bi bilo da nisu cvjetali tekuće godine.

Oštrim skalpelom treba poravnati stabljiku (pazite da skalpel bude dezinficiran), a potom je potrebno ukloniti lišće s donje polovice izdanka.

Preostalo lišće, ako je veliko, treba prepoloviti škarama.

Umočite stabljiku reznice hortenzije u hormon rasta koji se može kupiti u svakom vrtnom centru (ako nemate hormon rasta, preskočite ovaj korak).

Ovako pripremljenu reznicu posadite u posudu koju ste napunili mješavinom supstrata za cvijeće i pijeska. Pijesak će omogućiti bolju drenažu i onemogućit će truljenje korijena.

Dobro zalijte i ostavite da se voda dobro ocijedi. Posudu prekrijte najlonskom vrećicom. Vrećica ne smije doticati lišće. Posudu stavite na svijetlo mjesto, ali koje nije osunčano, inače će vam se reznice skuhati. Ne zalijevajte ponovo sve dok se površinski sloj zemlje u cijelosti ne osuši.

Reznice će početi formirati korijen za 2 do 3 tjedna što zavisi od temperature i vlage.

Pretjerano zalijevanje mladih hortenzija sasvim sigurno dovest će do truljenje korijena.

U jesen presadite male biljke u vrt i oko njih naspite debeo sloj malča kako bi mogle prezimiti. (J.Kn.)

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike