Regija
KONJIČKE IGRE U VINKOVCIMA

Vrsni kočijaši i jahači plemenitih
životinja oduševili posjetitelje
Objavljeno 31. svibnja, 2015.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Atraktivno je bilo jučer na stadionu HNK Vinkovci, na drugim po redu Konjičkim igrama u organizaciji Konjogojske udruge “Dorat” Vinkovci.

Sve je frcalo od energije natjecatelja, združene koordinacije čovjeka i plemenite životinje. Održano je više utrka, natjecanje u preciznosti, brzini prolaska kroz čunjeve za zaprege i fijakere, te natjecanje jahača i jahačica u brzini prolaska kroz čunjeve. Mjesecima su se ekipe pripremale za ovo zahtjevno natjecanje, a da je koordinacija itekako potrebna moglo se vidjeti na brzinskoj utrci fijakera. Utrka se mogla uporediti s utrkom motocikala s prikolicom, u kojoj vrlo važnu ulogu ima suvozač, koji težinom svoga tijela drži protutežu. U jednom trenutku suvozač u fijakeru nije bio na desanoj strani fijakera, zbog čega su u zavoju desni kotači otišli u zrak. Uslijed inercije fijaker je pao na bok, a kočijaš i njegov suvozač pali su na travu. Dok su se konji dali u galop. Poput scene iz kaubojskih filmova jedan od sudionika potrčao je za konjima, uhvatio se za jednoga i tako ih uspio smiriti. Gledatelji su utihnuli u trenutku pada fijakera, no zapljeskali su posadi kada su shvatili da nema ozlijeđenih.

U preciznosti prolaza zaprega kroz čunjeve prvo mjesto osvojio je Ivan Đurasović (Konjogojska udruga “Dorat” Vinkovci), drugo Milan Uvalić (“Potkova” Vukovar), dok je treći bio Antun Jovanovac (“Vranac” Gradište). U brzini prolaska zaprega kroz čunjeve, prvi je bio Damir Zetović (“Potkova” Vukovar), drugi Ivan Deže (“Vranac” Laslovo), a treći Adam Svirčević (KC “Županjski kas”).

U natjecanju fijakera najbolji je u preciznosti bio Josip Kiš (“Baranja” Draž), drugi Ivan Đurasović (“Dorat” Vinkovci), a treći Igor Baboselac (Slavonski Brod). U natjecanju brzine najbrži je bio Igor Baboselac (Slavonski Brod), drugi Ivan Đurasović, a treći Siniša Deže (“Vranac” Laslovo).

Mario KOKAJ
NAGRADE I JAHAČIMA

U najatraktivnijoj disciplini gdje su se natjecali jahači i jahačice u brzini prolaska kroz čunjeve, bilo je više od 20 natjecatelja. Prvo mjesto osvojio je Ivan Deže (Konjogojska udruga “Vranac” Laslovo), drugi je bio Bruno Bušić iz Rešetara, dok je treće mjesto osvojila Tena Majstorović (“Dorat” Vinkovci).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike