Regija
RADOVI NA GRADNJI INKUBATORA U DRENOVCIMA

Projekt otvara 14 radnih mjesta i
zamašnjak je razvoju Cvelferije
Objavljeno 23. svibnja, 2015.
Vrijednost projekta je 12.464.719,29 kuna, od čega je 99 posto sufinancirano iz EU-a

DRENOVCI – U povodu početka radova na gradnji Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora jučer je u Drenovcima održana konferencija za novinare. Riječ je projektu koji se provodi u okviru Operativnog programa regionalna konkurentnosti, Shema dodjele nepovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu. Ukupna vrijednost projekta je 12.464.719,29 kuna, od čega je 99 posto sufinancirano iz EU sredstava. Nositelj je Općina Drenovci, a partneri Vukovarsko-srijemska županija, Poduzetnički inkubator BIOS i agencija Vjeverica Drenovci. U provedbi je od 1. listopada 2014. i trajat će do listopada 2016. Direktorica Vjeverice Ana Cvitković-Komesarović istaknula je kako je projekt usmjeren na gradnju poduzetničke potporne infrastrukture. Na prostoru takozvanog sajmišta u Drenovcima bit će sagrađene dvije zgrade, administrativno-uredska zgrada s opremljenim prostorom za poduzetnike i edukacijskim prostorima za razvoj ljudskih potencijala u gospodarstvu i poljoprivredi. A puno značajnija je druga višenamjenska hala od koje se puno očekuje.

- Svi poduzetnici u sektoru poljoprivrede i mali poljoprivrednici imat će na raspolaganju dva edukacijsko-proizvodna postrojenja s kompletnom opremom za preradu voća i povrća i preradu proizvoda od brašna, s HACCP sustavom, s edukacijskom i logističkom podrškom i poslovnom infrastrukturom. I to ne samo kako proizvod proizvesti nego i kako ga plasirati na tržište i naplatiti, kako otvoriti novo tržište i nova radna mjesta - rekla je Cvitković-Komesarović. Dodala je da je riječ o prvom poduzetničkom inkubatoru u Hrvatskoj koji se gradi u ruralnoj sredini, u kojoj ljudi imaju resurse, žitarice, voćnjake i znanje kako što proizvesti. Tržište, primjerice, vapi za domaćim pakmezom, rezancima, domaćim kolačima, sokom…, a potrebno je samo spojiti ponudu i potražnju.

Zamjenik ministra regionalnog razvoja i EU fondova Jakša Puljiz istaknuo je zadovoljstvo što ima priliku otvoriti radove na projektu u Drenovcima, koji je bio među 15 odabranih projekata od ukupno 150 pristiglih na raspisani natječaj, što je veliki uspjeh.

– Pripremiti tako kvalitetan projekt nije bilo lako, a sada slijedi nimalo lakša faza njegova provođenja. Bit će puno nervoze, puno teških situacija, razgovora i diskusija s nadležnim tijelima. Ali to je priča o EU fondovima, nije jednostavna, ali je itekako moguća. Čestitam što ste i vi to dokazali, i to u jednoj maloj općini, a posebno nam je drago što se to događa na poplavljenom području - ustvrdio je Puljiz. Dodao je da će i ovaj projekt biti korak u revitalizaciji i obnovi stradalog područja, upozorivši da nije dovoljno projekat realizirati, on treba u toj sredini i zaživjeti.

Ivo Koški iz Poduzetničkog inkubatora BIOS istaknuo je da je vrijednost radova u Drenovcima, koji su povjereni Zajednici ponuditelja koju čine dvije lokalne građevinske tvrtke, 6,4 milijuna kuna. Osim dvije spomenute zgrade, bit će popločan i prostor za prezentaciju proizvoda i održavanje sajmova, te nadstrešnica za stoku. Planirano je da sve bude završeno i opremljeno do ožujka sljedeće godine. U sklopu projekta bit će otvoreno 14 novih radnih mjesta i osnovana četiri nova subjekta malog gospodarstva unutar PPID-a te jedno interesno udruženje.

O velikom značaju projekta za područje istočnog dijela županjske Posavine, ali i VSŽ-a, koji su suočeni s problemom masovnog odlaska mladih, govorili su i načelnik Drenovaca Jakša Šestić i vukovarsko-srijemski dožupan Željko Cirba.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
PROTOKOL U VREMENSKOJ KAPSULI

Zamjenik ministara regionalnog razvoja i fondova EU i partneri u projektu potpisali su jučer protokol o razvoju poduzetničke potporne infrastrukture u svrhu jačanja gospodarskog razvoja i regionalne konkurentnosti, koji je u vremenskoj kapsuli postavljen u temelje Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora Drenovci.

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike