Magazin
TEROR U ZVORNIKU

Regija u crvenom: Oprez, spavači teroristi su svuda oko nas
Objavljeno 2. svibnja, 2015.

Napad na policijsku postaju u Zvorniku koji je počinio Nerdin Ibrić, pripadnik zajednice radikalnih islamista vehabija, pri čemu je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena, ozbiljno je upozorenje ne samo susjednoj BiH nego i svim ostalim europskim zemljama da terorizam ne poznaje granice i da su učestale prijetnje radikalista Islamske države (IS) itekako ozbiljne.

Prije nekoliko mjeseci upravo na ovim stranicama upozoravali smo kako se islamski radikalni pokret sve više širi te da je samo pitanje trenutka kada će uslijediti teroristički napadi u Europi i Americi.

OSVETA ZBOG AUSTRALIJE?

Nije slučajno što se prvi takav incident dogodio upravo u Bosni i Hercegovini. Naime, iz te je zemlje u Irak i Siriju u posljednjih nekoliko godina otišlo stotine mladih ljudi kako bi se pridružili borcima Islamske države. Mnogi su vraćeni kući u lijesu, no i dalje je velik broj radikalnih islamista koji podržavaju terorističku organizaciju Islamske države u Siriji i odlaze na ratište.

No postavlja se pitanje tko je zapravo Nerdin Ibrić i je li se ova tragedija u Zvorniku mogla spriječiti. Za ubojicu, kažu oni koji su ga poznavali, do prije nekoliko mjeseci nitko ne bi posumnjao da bi mogao ovakvo što učiniti. Do sada nije pokazivao znake incidentnog ponašanja, imao je oružje s dozvolom i bio materijalno situiran. Pohađao je srednju medicinsku školu u Zvorniku. No, nedavno je počeo posjećivati predavanja u mesdžidu u Dubnici, i od tada se njegovo ponašanje promijenilo. Inače, mesdžid je najjednostavnije rečeno svako mjesto gdje se obožava Allah, a pretpostavlja se da se Ibrić tamo povezao sa zajednicom radikalnih islamista vehabija. Iako sve upućuje na to da je ovo bio smišljeni teroristički čin iza kojeg stoje radikalni islamisti, sljedbenici Islamske države, vlasti u BiH još uvijek nisu potvrdile ovu teoriju.

- Ovaj teroristički napad mogao bi biti povezan s akcijom australske policije usmjerene protiv osoba podrijetlom iz BiH koje su pripremale terorističke akcije - kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Na upit je li se napad mogao spriječiti, Mektić je odgovorio kako je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) prikupila informacije o mogućim terorističkim napadima, a one su krajem prošlog tjedna proslijeđene svim policijskim agencijama u zemlji.

- OSA je imala obavještajni podatak o tome da postoje saznanja da bi kao osvetu zbog poduzimanja nekih mjera protiv osoba podrijetlom iz BiH, koje su u Australiji poduzimale terorističke aktivnosti, moglo doći do terorističkog napada u BiH. Upozorenje je imalo za cilj da svatko iz svojeg područja poduzme mjere dodatnog osiguranja. Koliko je tko učinio valjalo bi utvrditi - rekao je Mektić. Pri tome je istaknuo kako je teško dobiti potpuno precizne informacije o tome kada i gdje se točno može očekivati teroristički napad, no naglasio je kako su raspoložive informacije bile dovoljne za podizanje mjera sigurnosti na odgovarajuću razinu.

Ipak, teško je bilo predvidjeti ovakavu tragediju. Naime, utvrđeno je da Nerdin Ibrič nije evidentiran u bazama sigurnosnih agencija kao osoba koja bi prijetila bilo kakvom vrstom ekstremizma. Čini se da je ovdje riječ o klasičnom slučaju spavača terorista. Oni godinama žive među nama, studiraju, rade..., potpuno su uključeni u društvo i ništa ne upućuje na to da su potencijalna prijetnja. Naravno, sve do trenutka dok ne dobiju naređenje za djelovanje. A kada se to dogodi, teško ih je spriječiti u tome.

HRVATSKA U PRIPRAVNOSTI

Nakon Zvornika i napada na policijsku postaju, vlasti u Bosni i Hercegovini podigle su mjere sigurnosti na najvišu razinu.

- Moramo biti svjesni da definitivno imamo problem terorizma u BiH, i to u obliku ekstremno-nasilne radikalne i terorističke ideologije. Imamo organizacije i pojedince koji vrbuju i financiraju takva zbivanja i mi se moramo kao država uključiti u rješavanje tog problema. Ne budemo li mi udarili i pobijedili terorizam, on će udariti na državu i moguće je da će terorizam pobijediti nas – upozorio je ministar sigurnosti BiH.

Osude ovog terorističkog čina stižu sa svih strana, a potporu vlastima izrazilo je i američko veleposlanstvo u BiH, kao i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Dakako, na sve ove događaje Hrvatska ne može i ne smije ostati ravnodušna, posebice jer je naša granica posljednja prepreka vehabijama za ulazak u Europsku uniju. Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova RH, naložio je pojačano postupanje policije duž cijele granice s BiH, kao i službama nadležnim za prevenciju terorizma. Slučaj Zvornik itekako treba shvatiti ozbiljno jer islamski radikali imaju za cilj zaplašiti i destabilizirati što je više moguće svojih neistomišljenika. Jer vehabijama su svi neprijatelji koji nisu s njima. Oprez, jer spavači teroristi mogu biti bilo gdje i djelovati bilo kada...

Piše: Ivica KORMAN
Najčitanije iz rubrike