Osijek
RADOVI NA RASKRIŽJU BLIZU PORTANOVE

Umjesto opasnog raskrižja,
za mjesec dana kružni tok
Objavljeno 30. travnja, 2015.
Ovime ćemo dobiti i više nego što smo tražili, cjelovito rješenje, kaže Željko Lijić, predsjednik Vijeća GČ Retfala

Počela je gradnja novog kružnog toka na raskrižju Svilajske ulice i prilazne ceste prema trgovačkom centru Portanova.

Zbog radova je na snazi privremena prometna regulacija koja je jučer stvorila određenu pomutnju među vozačima. Tako je za vozače koji su do sada naviknuli prema Portanovi ili Avenue Mallu od Strossmayerove ići Svilajskom, takav manevar sada onemogućen. Alternativni je pravac s turbokružnog toka između Osijeka i Višnjevca te zapadnom obilaznicom. Slično vrijedi i za vozače koji dolaze takozvanom S-cestom iz smjera Avenue Malla prema Strossmayerovoj koji sada moraju skrenuti lijevo ili desno neposredno prije zone radova. Mnogi su, nažalost, jučer odlučili ignorirati privremenu signalizaciju, što je radnicima stvorilo dodatne probleme i opasnost zbog neprimjerenih manevara vozača koji su odlučili skratiti si put. Poziva se stoga vozače na savjesno i odgovorno poštovanje privremene prometne signalizacije, a obilazak preporučenom rutom u najnepovoljnijem će trenutku putovanje produžiti za nekoliko minuta.

Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Retfala Željko Lijić kaže kako je zadovoljan rješenjem koje bi trebalo donijeti znatan pomak u prometnoj sigurnosti.

- Ovime ćemo dobiti i više nego što smo tražili, cjelovito rješenje koje će znatno popraviti situaciju na jednom od najfrekventnijih i najproblematičnijih mjesta u gradu. Imali smo više tematskih sjednica u Retfali i na tim je sjednicama jednoglasno podržan prijedlog da se uredi kružni tok. Zahvaljujem Hrvatskim cestama kao investitoru i Cestingu kao izvođaču radova. Bilo je više projekata, raznih kombinacija i konačna je odluka, srećom, pala na najbolje rješenje - kružni tok - kaže Lijić. Dodaje kako se dvije godine tražilo rješenje složene prometne situacije na mjestu na kojem je i on sam imao tešku prometnu nesreću.

Nikola Ercegovac iz Cestinga rekao nam je kako se odmah krenulo raditi punom parom, a posao bi mogao biti gotov i prije planiranog roka od mjesec dana.

- Malo nam vjetar pravi probleme, ali krenuli smo u uklanjanje starih otoka i dijela opreme, odmah zatim počinjemo s asfaltiranjem i postavljanjem montažnih elemenata koji će tvoriti kružni tok. Dakle, sama sredina kruga je montažna, kao i otoci na prilazima koji se “tipluju” u asfalt. Ti se elementi lako mogu ukloniti, prebaciti na drugu lokaciju i ovo mjesto “otvoriti” za neko drugo rješenje pokaže li se potreba. Posao je vrijedan oko 700.000 kuna - rekao je Ercegovac.

Ivan SEKOL
Opasna prečica Mlinskom

Prteni puteljak kojim se na kraju Mlinske ulice prelazi pruga te se razrovanom stazom može nastaviti prema trgovačkom centru Portanova već prvog dana radova mnogima je postao alternativni pravac. Gužva na neadekvatnoj cesti i velika frekventnost na pružnom prijelazu bez svjetlosne i zvučne signalizacije recept su za probleme, a stanari Mlinske čak predlažu da se ovaj pružni prijelaz jednostavno “zabarikadira” i tako onemogući prometovanje.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike