Regija
PONUDA NAKON DESET GODINA PREGOVORA

Hrvatske šume prodaju biljski
dvorac za tri milijuna kuna
Objavljeno 27. travnja, 2015.
Općina i Osječko- -baranjska županija dogovaraju se o strukturi vlasništva i sadržajima

BILJE - Nakon gotovo deset godina od prvih pregovora NO Hrvatskih šuma donio je odluku o prodaji dvorca Eugena Savojskog u Bilju. Njegova odluka i najnovija procjena vrijednosti dvorca nedavno su stigle na adrese zainteresiranih kupaca - Općine Bilje i Osječko-baranjske županije, koje su iskoristile svoje pravo prvootkupa, što proizlazi iz Zakona o kulturnoj baštini.

- NO Hrvatskih šuma odlučio je prodati dvorac Eugena Savojskog za tri milijuna kuna, a Općina Bilje i Osječko-baranjska županija trenutačno se dogovaraju o strukturi vlasništva i načinu organiziranja budućih sadržaja - kaže Željko Kraljičak, osječko-baranjski dožupan, naglašavajući kako neće znatnije odstupiti od prvobitnih planova o adaptaciji dvorskih prostorija u muzej, kušaonicu vina, multimedijsku dvoranu i ostale sadržaje prilagođene raznim obrtima s područja Baranje koji bi ondje trebali imati svoja prodajna mjesta. Također, dodaje, postoji mogućnost da se u dvorac presele i neka općinska tijela. No, prije svega, dvorac je potrebno obnoviti, a planirana vrijednost građevinskih radova 20-ak je milijuna kuna.

- Cijeli je projekt rađen tako da do novca potrebnog za obnovu dvorca dođemo iz fondova Europske unije, i to posredovanjem Ministarstva regionalnog razvoja - objašnjava Kraljičak, naglašavajući kako je cilj, kako Općini tako i Županiji, da dvorac postane početna točka turističkog razgledanja Baranje, mjesto gdje će gosti dobiti prvu informaciju o turističkim potencijalima Baranje i Županije te mjesto gdje će se moći kupiti autohtoni, domaći proizvodi. Također, dvorac će pokušati brendirati kao dio europske povijesti, upravo zahvaljujući princu i velikom vojskovođi Savojskom.

Obnova i adaptacija dvorca provodit će se u skladu s Konzervatorskom studijom, koja određuje stupanj i način obnove, na temelju čega će, pak, biti brže ishođena građevinska dozvola nužno potrebna za nominaciju obnove dvorca.

Podsjetimo, dvorac je u prvoj polovini 18. stoljeća dao sagraditi princ Franjo Eugen od Savoje i Pijemonta. Najpoznatiji je dvorac baranjske ravnice, a bio je prvi u ovom dijelu sadašnje Hrvatske nakon njezina oslobođenja od stoljeća i pol duge turske uprave. Sagrađen je kao lovački dvorac, a nagađa se da je njegov autor austrijski arhitekt Johan Lucas von Hildebrandt, koji je za princa Savojskog gradio glasoviti dvorac Belvedere u Beču. Oblikovan je kao jedinstvena, pretežito prizemna, građevina s unutarnjim dvorištem. Sredinom 19. stoljeća uz dvorac je uređen pejzažni perivoj, koji se danas prostire na približno osam hektara. Nalaze se tamo stoljetne platane, hrastovi i ostalo raslinje, među kojim i egzotični ginseng.

Ivica GETTO
Novac ostaje u Bilju

Dobra stvar u cijeloj priči, dodaje Kraljičak, jest činjenica kako novac uložen u kupnju dvorca neće otići iz Bilja.

- On će biti uložen u obnovu zgrade u središtu Bilja koja je u vlasništvu Hrvatskih šuma. Tada će središte mjesta biti još ljepše, a posebice će to biti ako se uspijemo dogovoriti o premještanju Inine benzinske crpke - ističe.

Za obnovu dvorca potrebno je oko

20

milijuna kuna

Dvorac Eugena Savojskog pokušat će brendirati kao dio europske povijesti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike