Osijek
GRADSKI PRIJEVOZ PUTNIKA

Vrkić: Šapina je prvi direktor GPP-a koji nije politički igrač
Objavljeno 25. travnja, 2015.
Do novog cjenika došlo se analizom reakcija javnosti i putnika tijekom posljednja tri mjeseca

Gradski prijevoz putnika od 1. svibnja imat će novog direktora, Marija Šapinu, koji će zamijeniti dosadašnjega Alana Brezovca, a uz novog čovjeka u direktorskoj fotelji, istog dana na snagu stupa i novi cjenik usluga ove tvrtke.

Tako je cjenik koji je na snagu stupio prvim danom veljače i oko kojega se podignula velika prašina i bujica prigovora, sada doživio izmjenu. Prema novom cjeniku, ostat će ista cijena opće mjesečne karte za prvu i drugu zonu od 275 i 300 kuna. Učeničke će mjesečne karte i dalje biti 55, odnosno 100 kuna, a nema promjena ni sa studentskim kartama koje ostaju na 120, odnosno 130 kuna. Povoljniju će kartu platiti nezaposleni pa tako za one koji primaju naknadu mjesečna karta sada stoji 50, odnosno 60 kuna, a za nezaposlene bez naknade karta stoji 30, odnosno 40 kuna. Novosti ima i kod umirovljeničkih karata pa će tako od 1. svibnja umirovljenici s primanjima manjim od 1000 kuna mjesečnu kartu platiti 20 kuna, oni s mirovinom od 1001 do 2000 kuna platit će ju 40, 60 kuna koštat će karta za umirovljenike koji primaju između 2001 i 3000 kuna, 80 kuna morat će platiti umirovljenici s mirovinom između 3001 i 4000 kuna, a oni koji primaju mirovinu veću od 4000 kuna mjesečnu će kartu platiti 100 kuna. Cijena u drugoj zoni povećava se za deset kuna u odnosu na prvu zonu. Cijena pojedinačne prijevozne karte ostaje 11 kuna, odnosno osam kuna za one koji iznos skidaju s prepaid kartice, pojasnila je Sanja Mršo iz GPP-a.

Do novog cjenika došlo se analizom reakcija javnosti i putnika tijekom posljednja tri mjeseca, a gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je kako je novi cjenik formiran osluškujući opravdano nezadovoljstvo građana. Naglasio je i kako je prvi put direktor GPP-a biran javnim natječajem i nije “politički igrač”.

- Zahvaljujem Anti Đapiću i Upravi koja je do sada vodila GPP. Ovo nije smjena, nego smo procijenili da stvari mogu biti bolje. Tražili smo da poslovanje bude profesionalno, a ne političko, zato smo išli ovim putem - rekao je Vrkić.

Snimanje situacije u GPP-u obavio je i Miodrag Streitenberger, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo, koji je, rekao je Vrkić, vidio potencijal u stanici za tehnički pregled GPP-a u kojoj bi se uskoro trebao pregledavati kompletan vozni park Grada i gradskih tvrtki, što bi donijelo uštedu od 3,5 milijuna kuna godišnje.

- Mi bismo u GPP-u mogli vrlo malim investicijskim zahvatom naš tehnički centar dovesti u stanje da obavljamo preglede ne samo za gradske tvrtke nego i komercijalnim tvrtkama u okruženju. Uz uštedu, vjerujemo, moguće je i povećati prihode, a projekt je već krenuo i od danas se može doći u naš tehnički centar - rekao je Streitenberger.

Vrkić je predstavljanje novog direktora zaključio rekavši kako se ide u smjeru profesionalizacije i ušteda diljem sustava. Tako će uprave u GPP-u i Vodovodu, umjesto dva člana imati jednog, a cijeli sustav - kaže Vrkić - ima 104 osobe manje nego što ih je bilo kada je on preuzeo Grad.

- Kada je HDZ povukao svoje članove nadzornih odbora, mi smo iskoristili priliku i smanjili broj ljudi u odborima, tri smo nadzorna odbora ukinuli i tako smo došli do približno milijun kuna ušteda - rekao je Vrkić te dodao kako ovako povećava svoju osobnu odgovornost za sve što se u Gradu događa.

Ivan SEKOL

MARIO ŠAPINA

novoizabrani direktor GPP-a

Kvaliteta, pouzdanost, sigurnost i racionalizacija

Kvaliteta, pouzdanost i sigurnost usluge cilj je novog prvog čovjeka GPP-a koji je zahvalio na ukazanom povjerenju i najavio nov pristup vođenju tvrtke s dugom tradicijom. Tako je Šapina najavio restrukturiranje tvrtke u cilju povećavanja prihoda i racionalizacije troškova. Pozitivne pomake očekuje vrlo brzo, a poslovanje želi postaviti u realne okvire.

- Idemo korak po korak, studiozno, izboriti se za naš dio tržišnog kolača. Moj je zadatak da poslovanje postavim na čvrste i zdrave temelje na zadovoljstvo naših korisnika - rekao je Šapina.

OK kartica

Iako nije novost, u GPP-u će pokušati snažnije pozicionirati godišnju kartu nazvanu OK kartica (godišnja opća kartica) koja je vrijedna 2750 kuna. Dakle, po cijeni deset mjesečnih karata dobije se godišnja koja se bez kamata može platiti na 12 obroka, a vrijedi za obje zone. Također, nove su kategorije dobile besplatan prijevoz, a to su korisnici Pučke kuhinje i socijalne iskaznice te beskućnici. Za studente je uveden sezonski popust u kolovozu, što se do sada nije moglo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike