TvObzor
FINALE SHOWA "TRI, DVA, JEDAN - KUHAJ!“

Martina, Duška, Tomislav i
Anja u lovu na 100.000 kuna!
Objavljeno 24. travnja, 2015.
Prije devet tjedana avanturu je započelo njih četrnaestero

Deset tjedana uspješnih recepata, savršenih gastroizvedbi, nepoznatih namirnica i pravih kulinarskih remek-djela je iza kandidata showa „Tri, dva, jedan - kuhaj!“. Avanturu ih je započelo četrnaestero, a u finalnom tjednu ima mjesta samo za najbolje. Četvero veličanstvenih koji će se boriti za titulu najboljeg kuhara amatera su Anja Hrelja, Duška Zaninović, Martina Maček i Tomislav Pavlović.

TOMISLAV PAVLOVIĆ (32)

dolazi iz Zagreba i po struci je modni dizajner. Sretno je oženjen, ima troje djece, jednu zmiju (kućnog ljubimca). Uz to što voli kuhati, rado igra nogomet, snowboarda, svira gitaru i veliki je ljubitelj filmova. Postoji i anegdota vezana uz njegovo kulinarsko umijeće tijekom koje su mu planule obrve, no o tome ćemo drugi put.

MARTINA MAČEK (26)

je magistrica edukacije geografije, antropologije i etnologije i dolazi iz malog mjesta Plavić u Hrvatskom zagorju. Uz to što voli kuhanje, omiljeno joj je i kazalište, pa svake godine priprema dramsku skupinu za nastup na lokalnim božićno-novogodišnjim događanjima.

DUŠKA ZANINOVIĆ (60)

iako je u mirovini, ne želi mirovati. U Šibeniku upravo završava kuću u sklopu koje će biti i mala konoba za gušt i društvo. U njoj će se, uz domaće likere gospođe Duške, okupljati likovnjaci, održavati literarne večeri i pjevati klapske pjesme. Kulinarska katastrofa je jedva izbjegnuta kada je pravila flambirane palačinke, a ovo nije prvi put da se natječe u jednom kulinarskom showu – već je nastupila u emisijama „Večera za 5“ i „Punom parom“.

ANJA HRELJA (27)

je magistrica znanosti o okolišu koja je jednom prilikom umjesto bijelog vina u obiteljski ručak stavila rakiju. Kuhanje je zavoljela uz mamu i baku, a prvo jelo koje joj je mama dopustila da napravi bile su čokoladne kocke. Nabolje hrvatsko jelo joj je buzara, a kulinarska 'uspješnica' joj je božićna 'vatrena' patka u marinadi od limuna, meda i chillija. Najveća joj je želja obrazovati se za profesionalnog kuhara.

Želja da bar nakratko rade kao u pravoj kuhinji im se ostvarila, a kuhati su morali – svašta! Kuhali su istarske, zagrebačke i dalmatinske specijalitete. Kuhali su moderna, ali i tradicionalna jela, kao i specijalitete svjetskih kuhinja te smišljali vlastite recepte i pripremali uskrsne delicije. Iz lonca i pećnica mirisale su tripice, ajngemahti, paprikaši, brudeti, cassave, prepelice i morske mačke, u procesu nastajanja svih divnih jela neki su zamalo zapalili kuhinju, drugi gotovo ostali bez prsta, a treći konačno naučili pravilno dozirati začine i koristiti adekvatno posuđe...

Utrka do laskave titule

Otkriven je misterij dinstanog luka i pripremanja domaće majoneze, a žiri je zbog svega toga nerijetko morao posegnuti za domaćim „lijekovima“ za smirivanja živaca. Posebno kada bi neki od kandidata kuhali prema njihovim receptima. A recepti su dolazili iz raznih izvora – oni s interneta su često imali po nekoliko verzija pa bi dvoje kandidata počelo pripremati isto, a završilo s potpuno različitim jelima. Vadile su se prašnjave bilježnice od baka i teta, nekima su pomagale svekrve i punice, a drugi su se uzdali u improvizaciju. Koristili su razne namirnice, a one osnovne, poput brašna, maslaca i jaja (kojih je korišteno stotinjak tjedno), svakoga su dana morale biti u frižideru. Svim je namirnicama zajedničko bilo to što su svakoga dana stizale „friške“ s najveće i najpoznatije zagrebačke tržnice Dolac. Ono što se ne bi upotrijebilo tog dana, iskoristilo bi se najkasnije sljedeći dan, a sve zapakirane namirnice koje se nisu našle servirane pred žirijem donirane su humanitarnim udrugama.

Za njihov su uspjeh, uz talent, upornost, snalažljivost i ljubav prema kulinarstvu, zaslužni i savjeti i pokude tročlanog žirija. Željka Klemenčić, Tomislav Gretić i Tomislav Špiček educirali su, kritizirali i ocjenjivali naše kandidate, a s obzirom na napredak koji su kandidati kroz sve ove tjedne postigli u „tri, dva, jedan - kuhinji!“ možemo zaključiti da su odradili odličan posao. U zadnjem tjednu showa natjecat će se četvero preostalih, a već u utorak će jedan od njih morati napustiti utrku do laskave titule. U „malom finalu“ kuhače će ukrstiti njih troje, dok će samo dvoje kandidata u velikom finalu spravljanjem delicija ući u posljednju borbu – onu za naslov najboljeg kuhara amatera i novčanu nagradu od stotinu tisuća kuna. U finalnom tjednu showa „Tri, dva, jedan - kuhaj!“ emisija će se emitirati u 21 sat na RTL Televiziji, od utorka, 27. travnja, do četvrtka, 30. travnja, kada ćemo doznati pobjednika, odnosno tko je najbolji kuhar amater druge sezone popularnog kulinarskog showa! (T.K.)

U „malom finalu“ kuhače će ukrstiti njih troje, dok će samo dvoje kandidata u velikom finalu spravljanjem delicija ući u posljednju borbu

NAMIRNICE

SU UVIJEK STIZALE “FRIŠKE” SA ZAGREBAČKE TRŽNICE DOLAC

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike