Magazin
KRATKO I JASNO

Željko Kraljičak: Naš je program ozbiljan i jamči obnovu sela i poljoprivrede
Objavljeno 18. travnja, 2015.

Čelnici seljačkih udruga i poljoprivredni proizvođači predložili su vas za ministra poljoprivrede?

- Detalje programa strategije usklađujemo s udrugama proizvođača hrane na području cijele Hrvatske kako bismo kompletirali konačno rješenje i da, kada dođemo u poziciju da provodimo taj program, preuzememo odgovornost i od prvog dana počnemo rješavati probleme poljoprivrede. Strategija ima kratkoročne, srednjoročne i dugoročne smjernice. Hrvatskoj je potrebna Strategija poljoprivredne proizvodnje hrane ne samo da bi imali planski dokument nego da bi vrlo jasno precizirali koje ciljeve želimo ostvariti do 2020. godine uz sredstva koja su nam na raspolaganju iz fondova. Prvi od poslova u Ministarstvu poljoprivrede koji se moraju obaviti je smanjenje cijene koštanja poljoprivednog proizvoda. Tu podrazumijevam i smanjenje poreza i poreznu politiku prema imputima i cijeni hrane, a ono što je za naše proivođače najvažnije, značajno je smanjenje zakupa državnog poljoprivednog zemljišta. Ne mogu velika trgovačka društva plaćati 300 kuna zakup, a OPG-ovi 2000 kuna. Svi moraju jednaku kvalitetu zemljišta plaćati istom cijenom. U ovom trenutku naš je prijedlog da cijena bude između 500 i 700 kuna za sva poljoprivredna gospodarstva.

Koje su ostale mjere razvojne strategije?

- Druga je mjera legalizacija poljoprivrednih objekata za jednu kunu. To smo predlagali kao HDSSB i prije četiri godine, no stranke na vlasti nisu prepoznale važnost ovog projekta. Zato danas imamo više od 600.000 neriješenih problema legalizacije. Da smo sredstva koja su do sada utrošena za legalizaciju poljoprivrednih objekata utrošili za pripremu građevinskih dozvola, za nove programe i nove mjere, danas bismo govorili o tome da je započela obnova sela i Hrvatske. Ono što se mora napraviti u srednjoročnim planovima je ponovno stvoriti hrvatski prehrambeni proizvod i organizaciju koja će stavljati taj proizvod na tržište i tako početi čuvati hrvatsko tržište za naš proizvod prema modelu kako to rade ozbiljne članice EU kada je u pitanju zaštita njihovih proizvođača i njihova tržišta. Jamčimo da je to moguće, ali za provedbu toga moramo imati punu podršku svih subjekata. Potpore programu smo već dobili od proizvođača koji su ocijenili da je to pravi put i prave smjernice ozbiljnog programa.

Ponovimo, dakle, glavne značajke vašeg programa za ozdravljenja sela i poljoprivrede?

- Sažet ću to ovako: legalizacija će biti za jednu kunu, cijena zakupa državnog zemljišta značajno će se smanjiti, stvorit ćemo hrvatski proizvod i štititi tržište za taj proizvod, i na kraju povećat ćemo dohodak na hrvatskom selu do 2020. godine za 20 milijardi. Svi su do sada pridonijeli da selo živi od socijalne pomoći, a ne od rada. To ćemo promijeniti, a za to je potrebna nova vizija.(Darko PEJIĆ)

Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike