Regija
NAKON PAN TRGOVINE I DRUGA MIKULIĆEVA TVRTKA U PROBLEMIMA

Stečaj Pan Trgoprometa
zatražio je - odvjetnik!
Objavljeno 1. travnja, 2015.
U trenutku otvaranja stečaja u Pan Trgoprometu zatečeno je devetero djelatnika

ĐAKOVO – Nakon Pan Trgovine, u stečaju je i druga đakovačka tvrtka u vlasništvu Marinka Mikulića – Pan Trgopromet. Osim vlasnički, dvije tvrtke međusobno su povezane i činjenicom da je Pan Trgovina bila u najmu nekretnina Pan Trgoprometa čiji je on vlasnik, a koje je nakon što je Pan Trgovina otišla u stečaj dao novom zakupcu – vinkovačkoj trgovačkoj kući Boso d.o.o. koji je i danas u velikom dijelu tih nekretnina. Dok Pan Trgovina nema ni jednu nekretninu, Pan Trgopromet doslovno obiluje njima, po cijelome gradu, okolici i drugdje. Dok su u slučaju Pan Trgovine prijedlog za stečaj podnijeli radnici zbog neisplate plaća, otpremnina i drugih prava iz radnog odnosa, nad Pan Trgoprometom stečaj je, kaže njegov stečajni upravitelj Tihomir Zec, zatražio vjerovnik slavonskobrodski odvjetnik Ivan Žalac. I u ovom slučaju povijest se ponavlja; kao i u stečaju Pan Trgovine, kada je Mikulić, ne mireći se time da je tvrtka zrela za stečaj, podnio dvije žalbe Visokom trgovačkom sudu zbog čega je postupak obnavljan i vraćan na početak, Zec kaže kako je Mikulić i u slučaju Pan Trgoprometa VTS-u podnio žalbu koja je otpravljena 17. veljače, a rješenje tog suda još se čeka.

- Stečaj je otvoren još 26. siječnja, no u međuvremenu su se dogodile pravne posljedice pa rješenje o otvaranju stečajnog postupka zasad nije pravomoćno te se čeka rješenje VTS-a - kaže Tihomir Zec. U trenutku otvaranja stečaja u Pan Trgoprometu zatečeno je devetero djelatnika kojima stečajni upravitelj nije otkazivao ugovore o radu. Dakako, imaju potraživanja kao vjerovnici prvog višeg isplatnog reda. Ispitno i izvještajno ročište bilo je zakazano za 19. ožujka, no ono je odgođeno jer rješenje o stečaju, zbog podizanja žalbe od strane Marinka Mikulića, još nije postalo pravomoćno. Stoga se zasad precizno ne može govoriti ni o obvezama.

– Može se govoriti na bazi dosad prijavljenih radničkih tražbina, tražbina prvog višeg isplatnog reda, a koje su 1,965.697 kuna, dok su prijavljene tražbine drugog višeg isplatnog reda 117,7 milijuna kuna. To su ostali vjerovnici poput dobavljača, povezana društva, država i drugi. No, prijavljene tražbine još nisu ispitane i dio njih vjerojatno će biti osporen - kaže Zec. Pod terminom “povezana društva” misli se na Mikulićevu Pan – papirnu industriju, tvornicu kartona i kartonske ambalaže d.o.o. Zagreb.

– Moguće je da će biti još prijavljenih tražbina, no pravi iznosi znat će se nakon ispitnog i izvještajnog ročišta - kaže Tihomir Zec.

Odnedavno je u stečaju i treća Mikulićeva tvrtka, Savacel - tvornica celuloze Zagreb, s rješenjem od 26. veljače. Dok se u stečaju Pan Trgovine navodilo da ta tvrtka nema nekretnine jer je bila u najmu nekretnina Pan Trgoprometa, za pokretnine je rečeno da su u vlasništvu Savacela. Pan Trgovini je jedina imovina u stečaju – alkohol, više od 274.000 litara raznih voćnih rakija. Količine su to koje se u dosadašnjem stečaju te tvrtke nikako nisu mogle prodati i dalje nikako ne pronalaze kupca.

Suzana ŽUPAN
Subotić novi stečajni upravitelj

U stečajnom postupku Pan Trgovine došlo je do promjene stečajnog upravitelja. Tu je dužnost dosad obnašao Duško Zec iz Osijeka, a sada ju je preuzeo Zoran Subotić iz Belog Manastira. Zec je sam zatražio razrješenje s ove dužnosti jer su on i Tihomir Zec, stečajni upravitelj Pan Trgoprometa, u bliskom srodstvu, pa je zahtjevom za razrješenjem, kako kaže, htio izbjeći situaciju nalik na svojevrstan sukob interesa. Subotić kaže kako je u fazi primopredaje dužnosti. “Pregledao sam trošarinska skladišta, jer ta roba, alkohol, ne može izaći a da se ne plati trošarina. Ponuda za manje količine postoji i to jedan euro po litri”, kaže Subotić. Podsjetimo, u posljednjem krugu prodaje cijena rakije bila je 20 kuna po litri.

1,9

milijuna kuna potražuju radnici

Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike