Osijek
DR. MED. KLARA KEREŠI BENNANI

Liječnica koja je uvijek bila spremna pomoći i pacijentima i kolegama
Objavljeno 28. ožujka, 2015.

Tužna vijest da je umrla dr. med. Klara Kereši Bennani poput munje pronijela se prostorijama Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, ustanove koju je toliko voljela, u kojoj se uvijek dobro osjećala. Bila je neraskidivo vezana uz Zavod, uz njezinu Hitnu medicinsku pomoć, u kojoj je bez prestanka radila gotovo 34 godine.

Medicinski fakultet završila je 1979. godine i stekla zvanje doktora medicine. Od ožujka 1981. godine zaposlena je u Hitnoj medicinskoj pomoći u Osijeku. Tijekom najtežih trenutaka za našu domovinu, Domovinskog rata, uz njezino čovjekoljublje i humanizam ispoljavala je i domoljublje te je predano radila, pomagala unesrećenima i stekla status hrvatskog branitelja od svibnja 1991. do srpnja 1992. godine. Uvelike zasluženi status specijalist hitne medicine, imala je od ožujka 2011. godine.

Dr. Kereši Bennani znala je s pacijentima, znala je ljudima pružiti medicinsku pomoć, pojasniti im što moraju činiti i kako se trebaju čuvati, smirivala ih u teškim i tužnim trenucima. Ona je svojom ljudskošću i empatijom znala pružiti utjehu, saslušati čovjeka i dati mu nadu.

Bili smo zbunjeni, šokirani i u nevjerici kada smo prije gotovo dvije godine saznali da je Klara bolesna, da dijagnoza ne ohrabruje. Nikada se nije žalila, tješila je nas koji smo bili za nju zabrinuti. Sve dane tijekom teške bolesti željela je dolaziti na posao, rekla je da joj posao daje snagu. Nevjerojatno je izgledalo kako je na teške kemoterapije odlazila pod stankom, vraćajući se raditi. “Vi ste žena zmaj”, govorila sam joj… Nikada nije odbijala pomoći suradnicima, predano je slušala njihove zahtjeve, zamolbe, razumjela njihove potrebe. Poticala je i hrabrila mlade liječnike, pokazivala im je primjerom kakav liječnik treba biti, liječnik u Hitnoj medicini. Bila je velika žena i liječnica. Dokazala je to cijelim svojim životom da je vrijedno biti strpljiv, uporan i dosljedan.

U posljednjim su trenutcima uz nju bili njezini kolege s kojima je trebala u svibnju proslaviti odlazak u zasluženu mirovinu. Iako je izgubila borbu s teškom bolešću, dobila je životnu bitku dobrote, ljudskosti i dostojanstva. Doktorica Klara bila je izuzetna i kao privatna osoba, kao supruga svojem Azizu, majka kćerima Dunji i Jasmini i njihov životni oslonac. Obožavala je svoju obitelj, ponosila se svojim kćerima. Bila je prava prijateljica, uvijek vedrog duha, puna optimizma i spremna pomoći svima, zbog čega njezina obitelj može biti ponosna na nju.

Pogreb dr. Kereši Bennani održat će se u subotu (28. ožujka), u 12 sati, na Centralnom groblju. S. Sabo

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike