Regija
KARLO PANČIĆ, GLAZBENO ČUDO OD DJETETA

Devetogodišnjak iz Habjanovaca prvi put na natjecanju i odmah državni prvak
Objavljeno 27. ožujka, 2015.

HABJANOVCI – Devetogodišnji Karlo Pančić iz Habjanovaca novi je državni prvak u I. kategoriji (uzrast do 10 godina) u disciplini bisernica. Titula je to koju je osvojio proteklog vikenda na Državnom natjecanju glazbenih škola održanom u Dubrovniku, gdje se plasirao nakon što je u veljači ove godine osvojio prvu nagradu na Regionalnom natjecanju u Požegi. Stručnu ocjenjivačku komisiju na krajnjem jugu Hrvatske Karlo je zadivio izvedbama Menueta G.Ph. Telemanna, Pjesme W.A. Mozarta, te Andante Cantabile J. Haydna te time ujedno i postao prvi učenik u povijesti tamburaškog odjela Glazbene škole Franjo Kuhač iz Osijeka koji je osvojio 1. nagradu na državnom natjecanju. Taj podatak jednako je bitan kao i informacija da je riječ o prvom natjecanju na kojem je Karlo uopće nastupao.

Karlo, glazbeno čudo od djeteta, o kojem je Glas Slavonije pisao prije četiri godine, bisernicu je dobio na svoj drugi Božić, svirati i pjevati naučio je s nepune dvije godine, a čitati note naučio je prije pete godine – prije nego što naučio čitati i pisati slova! Otada se ne razdvaja od tog tradicijskog slavonskog glazbala, a za njegove prve glazbene korake, prema priči njegovih roditelja Suzane i Zolike, najzaslužnija je bila prof. Željka Grgošević, koja je jedina bila spremna poučavati petogodišnje dijete koje nije znalo čitati ni pisati. Sve ostalo je povijest…

Karlo je danas učenik 3. razreda osnovne i 1. razreda Glazbene škole “Franjo Kuhač” u Osijeku, gdje ga poučava profesor tambure Domagoj Petrović. I sam iznenađen Karlovim uspjehom, profesor kaže da je riječ o iznimno glazbeno talentiranom djetetu, koje je svoj nesvakidašnji talent udružilo sa savjesnim i predanim radom. Karlo na svaki sat dolazi navježban i spreman, sluša sve savjete i primjenjuje ih pa njegov profesor priznaje da dosad u svojoj praksi još nije imao takvog učenika.

- Ako nastavi ovakvim tempom kako je započeo, za 10 do 15 godina može se izgraditi i profilirati u vrhunskog tamburaša - prognozira Karlov profesor.

Ljubav prema glazbi i tamburici Karlo ne pokazuje samo na satima Glazbene škole nego i u svom KUD-u “Ravnica” Habjanovci, čiji je aktivni član i s kojima redovito ide na sve nastupe. Kako Karla paralelno sa sviranjem privlači i pjevanje tradicijskih pjesama, već od malih nogu su ga tata, teta, djed i baka redovito učili bećarce, koje je on pozorno upijao, tako da danas zna i izvodi više od 70 bećaraca, ali i sve druge pjesme iz repertoara habjanovačkog KUD-a. L. Aničić

Luka Tomljanović prvi u solo bisernici

NAŠICE - Osnovna glazbena škola “Kontesa Dora” Našice ponovno je bila uspješna na 53. Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa. Polaznik 3. razreda Odjela tambure osvojio je prvu nagradu u drugoj kategoriji, u disciplini solo bisernica uz pratnju glasovira. Luka Tomljanović za svoj odličan nastup dobio je visoka 98,64 boda, što je sjajan uspjeh za ovog mladog i talentiranog učenika. Majstorskim sviračkim umijećem Luka je izveo skladbu Na putu do škole V. Zirduma, Na otoku ljubavi iz 8 minijatura D. Koprija te Polku N.P. Budaškina u obradi S. Krajne. (S.F.)

Karlo izvodi i više od 70 bećaraca, ali i druge pjesme iz repertoara KUD-a “Ravnica”

Najčitanije iz rubrike