Kultura
PREMIJERA, PREDSTAVA I IZLOŽBA 28. OŽUJKA

“Dnevnik Anne Frank“ - do sada najveći projekt belomanastirskoga kazališta
Objavljeno 24. ožujka, 2015.

BELI MANASTIR – Prošlo je 70 godina od najvećih zločina nad čovječanstvom. Na dan kada je Crvena armija upala u zloglasni logor Auschwitz, 27. siječnja 1945., obilježava se Dan sjećanja na holakust. U povodu te tragične godišnjice, belomanastirsko je kazalište prošle godine započelo svoj do sada najveći projekt - predstavu “Dnevnik Anne Frank”. Dugo su radili na režiji i dramaturgiji kako bi pokušali s umjetničke strane pokazati tragediju i zlo koje je donio vihor 2. svjetskog rata.

- Glumci su dali svoj maksimum. Mnogo su proučavali povijest, gledali filmove, čitali o holokaustu, posebice logorima Bergen-Belsen i Auschwitz, kako bi što vjernije prenijeli priču i svoje emocije - ističe redatelj Cvetin Aničić iz Šida. Belomanastirski kazalištarci žele ukazati na poražavajuću činjenicu da ljudi iz tragedija ništa ne nauče.

- Ovo za nas nije obična predstava, ovo je stvarnost. Bilo je vrlo stresno pokušati osjetiti njihove strahove i tragediju - kažu glumci. Uloga Anne Frank pripala je 15-godišnjoj gimnazijalki Dunji Vlahek, a ulogu je pripremala godinu dana. Uz Dunju Vlahek u predstavi glume: Aleksandar Momčilović (Otto Frank), Biljana Marušić (Edith Frank), Maja Bosanac (Margot Frank), Maja Grujić (Miep Gies), Nebojša Šimić (Albert Dussel), Igor Farkaš (Hermann Van Pels ), Ana–Marija Zorčec (Auguste Van Pels) i Nemanja Bukvić (Peter Van Pels). Premijera će biti 28. ožujka, jer je Anne Frank u ožujku 1945. preminula od tifusa u logoru Bergen-Belsen, samo nekoliko dana nakon svoje sestre Margot. Bit će održano i predavanje te izložba na temu holokausta. Otto Frank jedini je preživio strahote logora i umro u Baselu 1980. Do smrti je radio na Aninom Dnevniku, koji je nakon objave 1988. postao druga najčitanija knjiga na svijetu, odmah iza Biblije.

“Dnevnik Anne Frank” jedna je od sedam prijavljenih predstava za kvalifikacijsku Smotru Osječko–baranjske županije za 55. državni festival FHKA, koji se od 8. do 10. svibnja održava u Pazinu te od 15. do 17. svibnja u Vodicama. Kvalifikacije će biti u Belom Manastiru, 29. ožujka i otvorene su za javnost.(N.Vek.)

Možda ste propustili...

HNK U OSIJEKU NAJAVLJUJE KONCERTE

“La vie en rose” 7. i 8. svibnja

VENECIJA: POŽEŠKA KIPARICA NA BIJENALU

Skulptura “Relevant” poziva na interakciju

Najčitanije iz rubrike