Regija
33. PAPUČKI JAGLACI

2000 planinara na
šest papučkih staza
Objavljeno 22. ožujka, 2015.

VELIKA – Tradicionalni, 33. Papučki jaglaci, koji se uvijek održavaju prvih dana proljeća, okupili su u Velikoj više od 2000 planinara, izviđača, planinarskih školskih društava i ljubitelja prirode. Došli su iz brojnih mjesta iz cijele Slavonije i Hrvatske, od Iloka do Međimurja, od Dalmacije, iz Splita, preko Rijeke do Istre, iz Gorskog kotara, pet planinarskih društava iz Zagreba. Bilo je i planinarskih društava iz Novog Sada, Žepča, Zenice, Maglaja, Uskoplja, a prvi put i Odred izviđača iz Slavonskog Šamca.

Sve planinare pozdravili su i zaželjeli im sretan pohod po Papuku, ali i lijepo druženje kasnije uz planinarski grah i glazbu, načelnik općine Velika Vlado Boban, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predsjednik HPD-a Sokolovac Predrag Livak u ime društva koje organizira ovu planinarsku manifestaciju. Predsjednik Planinarskog saveza Slavonije Otmar Tosenberger Papučke jaglace proglasio je otvorenim, podsjetivši na 120. obljetnicu Planinarskog saveza Slavonije.

- Prvo planinarsko društvo osnovano je u Osijeku pod nazivom Bršljan, a odmah nakon nekoliko godina i u Požegi, te se tradicija planinarenja nije prekidala punih 120 godina. U povodu toga održat će se 5. srpnja 65. Dan planinara Slavonije, veliki susret slavonskih planinara na Jankovcu – istaknuo je Tosenberger.

Domaćini iz HPD-a Sokolovac Požega za brojne planinare priredili su čak šest staza raznih dužina hoda i težine uspona pa su svi mogli za sebe izabrati najbolju rutu. Tako se moglo ići na Stazu jaglaca do Tauberovih stijena od tri sata hoda, stazu do Trišnjice četiri sata hoda, na stazu Mališčak šest sati hoda, stazu do Jankovca od šest sati hoda, stazu za malo spremnije do Ivačke glave od sedam sati i na Nepoznatu trasu koju su organizirali rendžeri Parka prirode Papuk od četiri sata hoda. Svi planinari i sudionici pohoda zamoljeni su da ne beru proljetnice i da sve svoje smeće ponesu sa sobom do kanti na polazištu.

Za sve staze organizirani su vodiči i pratnja koju su činili najiskusniji vodiči HPD-a Sokolovca i dvadesetak pripadnika Gorske službe spašavanja Stanice Požega, te njihovi gosti iz slavonskih gorskih službi. (AGM Kruna)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike