Regija
NOVINA U PRIKUPLJANJU OTPADA

"Finski recept" u Belišću: Postavljeni polulupodzemni kontejneri MOLOK
Objavljeno 6. ožujka, 2015.

Vezani članci

ŽUPANJSKA ČISTOĆA NASTAVLJA RAZVRSTAVANJE OTPADA NA KUĆNOM PRAGU

Počela podjela žutih vreća za plastiku

BELIŠĆE - U Belišću je na prostoru ispred Tržnog centra implementiran prvi polupodzemni sustav MOLOK, koji je Grad nabavio u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, potvrđeno je iz tvrtke Kombel.

- Nakon višegodišnjih priprema Grad je ušao u ovu investiciju i time se pridružio najnaprednijim komunalnim tvrtkama u Hrvatskoj. Naime, sustav polupodzemnih finskih kontejnera MOLOK danas u svijetu polako istiskuje sve dosadašnje sustave, kante, nadzemne i podzemne kontejnere jer ih po svojoj učinkovitosti nadmašuje i do 85 posto. Iskustva iz gotovo tridesetak hrvatskih gradova više su nego pozitivna, a građani se njima rado koriste i čuvaju ih jer, osim što izgledaju uredno i dopadljivo, funkcionalni su. Spremnici se pune s gornje strane, a prazne s donje, tako da je prihvatni prostor uvijek čist i lako dostupan. Pohranjeni se otpad zbog silosne konstrukcije i utjecaja gravitacije sam sabija i do 30 posto pa time dodatno povećava kapacitet i osigurava duge intervale između pražnjenja. Treba naglasiti i kako sad na mjestu na kojem smo do jučer imali spremnik obujma 1100 litara, danas imamo spremnik šest puta većeg kapaciteta! Temperatura tla hladi pohranjeni sadržaj jer su 2/3 kontejnera ispod zemlje, pa se usporava razvoj mikroorganizama uzročnika neugodnih mirisa - pojašnjavaju u Kombelu.

U Hrvatskoj danas ima više od 300 instalacija MOLOK kontejnera i svuda su reakcije građana pozitivne jer nema ni buke, ni prekopavanja i prevrtanja kontejnera, koja su karakteristična za nadzemne sustave. U svijetu postoje MOLOK instalacije starije od 20 godina koje su još uvijek u upotrebi. Ovi sustavi u Hrvatskoj su prisutni već desetak godina, a prva je instalacija izvedena u Velikoj Gorici 2009. godine.

- Novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom stavlja akcent na odvojeno prikupljanje biorazgradivog komunalnog otpada (otpad nastao u kućanstvu i otpad koji je po prirodi i sastavu sličan otpadu iz kućanstva, a koji u svom sastavu sadrži biološki razgradiv otpad – hrana i kuhinjski otpad iz kućanstva). Sustavom polupodzemnih kontejnera moguće je zadovoljiti i tu zakonsku obvezu na dijelu kolektivnog stanovanja u Belišću. Napuštanje jednog sustava i uvođenje drugog, kvalitetnijeg, ekološki prihvatljivijeg, modernijeg, zahtijeva financijska ulaganja u osnovni program kao i u prateće sadržaje poput opreme i kontrole sustava. Odvojeno prikupljanje otpada na mjestima kolektivnog stanovanja preko polupodzemnih spremnika osnova je na kojoj gradimo sustav odvojenog prikupljanja otpada na području cijelog grada metodom 'od vrata do vrata', uvođenjem dodatnih spremnika - naglasili su u Kombelu.

Na prostoru ispred Tržnog centra omogućeno je odvojeno prikupljanje papira i papirne ambalaže, PET i MET ambalaže, stakla, biorazgradivog komunalnog otpada te ostalog komunalnog otpada. Osim ispred Tržnog centra, polupodzemni sustav MOLOK postavljen je i u Radničkoj ulici te na Vijencu S. H. Gutmanna (iza trgovine Žužić). Lidija Aničić

Pogodnost za stanare u zgradama

Trend postavljanja MOLOK zelenih otoka u središtu grada nije nov. Ovim sustavom omogućeno je, naime, odvajanje otpada na mjestu nastanka građanima u višestambenim objektima. Pražnjenje se obavlja vozilom s kranom pa pristupni put do kontejnera nije nužan i parkirana vozila ne ometaju pražnjenje.

Prema tehničkim karakteristikama polupodzemnih kontejnera, pojedini sustavi obujma pet kubičnih metara zamjenjuju šest PVC kontejnera od 1100 litara. Vodeći se tom činjenicom, sadašnje lokacije na kojima se nalaze PVC kontejneri postupno se zamjenjuju sustavom podzemnih spremnika. Neposredne koristi od ugradnje ovakvih vrsta podzemnih spremnika ponajprije se odnose na uštedu prostora, duže intervale pražnjenja, onemogućeno je vađenje otpada, okoliš oko spremnika je čistiji, manje je neugodnih mirisa i izbijanje požara.

MOLOK sustav od svih je dosadašnjih kontejnera 85 posto učinkovitiji

Najčitanije iz rubrike