Regija
ŽUPANJSKA ČISTOĆA NASTAVLJA RAZVRSTAVANJE OTPADA NA KUĆNOM PRAGU

Počela podjela žutih vreća za plastiku
Objavljeno 7. ožujka, 2015.

ŽUPANJA – Gradska tvrtka Čistoća Županja i dalje će poticati razvrstavanje otpada na kućnom pragu. Nakon što su svim županjskim kućanstvima prije godinu dana podijeljene plave kante za papir, počele su i pripreme za odvojeno prikupljanje plastične ambalaže. “Jučer smo krenuli u podjelu žutih vreća za tu namjenu na uzorku od 500 kućanstava u gradu Županji. Riječ je o korisnicima kojima se miješani komunalni otpad redovito odvozi petkom, a to su Novo naselje, Zlatodol, dio ulice Veliki kraj i Dr. Franje Račkog. Odvoz žutih vreća počinjemo prvog petka u travnju”, objašnjava direktor Čistoće Ante Klanac. “Prikupljenu plastiku predajemo na daljnju uporabu. No određene vrste plastike tvrtka s kojom surađujemo ne može preraditi, tako da one, nažalost, do daljnjeg idu u zelenu kantu, odnosno u miješani komunalni otpad”, kaže Klanac. Plastika se u Županji već duže može odvajati i na takozvanim zelenim otocima. Riječ je o spremnicima od 1100 litara postavljenima na 15 lokacija. “Cilj nam je u ovoj godini svim Županjcima zbog praktičnih razloga podijeliti vreće za odvojeno prikupljanje plastike, a svaki će korisnik dobiti i detaljne upute o tome koje se vrste plastike smiju ubacivati. Nismo bili zadovoljni načinom prikupljanja na zelenim otocima jer je u tim kontejnerima bilo apsolutno svega, i morali smo sav taj otpad dodatno razvrstavati”, kaže Klanac.

Vjeruje da će građani dobro prihvatiti podjelu žutih vreća i da će prikupljanje plastične ambalaže sada biti mnogo učinkovitije. M. Lešić Omerović

prijavite glomazni otpad

Inače, danas, prve subote u ožujku, djelatnici Čistoće u Županji obavljaju i redoviti odvoz papira u plavim kantama. A nakon zimske stanke počinje i odvoz glomaznog otpada za ovu godinu. Potrebu odvoza krupnog otpada korisnici trebaju prijaviti u tehničku službu Čistoće kako bi se organizirao prijevoz. Naime, sve dok ne bude uspostavljen rad reciklažnog dvorišta, nema iznošenja glomaznog otpada na ulice, nego se odvozi samo po pozivu građana.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike