Regija
VUKOVARSKO GRADSKO VIJEĆE O STAMBENOJ PROBLEMATICI

Penava: Problem stanova bolje ćemo riješiti u Vukovaru nego u Zagrebu
Objavljeno 6. ožujka, 2015.
Nepoznato je koliko država ima stanova u Vukovaru, kazao je Igor Gavrić

VUKOVAR – Stambena problematika u gradu Vukovaru gorući je problem, po važnosti odmah iza gospodarstva, i dio je teške socijalne slike i stanja u Vukovaru. Rezultati na terenu govore da 18 godina od mirne reintegracije imamo neriješenu stambenu problematiku – kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na jučerašnjoj, tematskoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara o temi stambene problematike. Dodao je i kako bi problem stanova “mogao biti kvalitetnije riješen u Vukovaru nego 300 kilometara dalje, u Zagrebu”.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić pojasnio je kako je sjednica sazvana u trenutku kada se kreira nova lista za stambeno zbrinjavanje.

– Svjesni smo brojnih zahtjeva građana. Nikada, međutim, nismo saznali koliko država zapravo ima stanova u Vukovaru. Također, svjesni smo i da pola zgrada zjapi prazno – rekao je.

Prema riječima predstojnika Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji Gorana Bošnjaka, riječ je o godinama izrazito aktualnoj temi u Vukovaru.

– Prvi put od prošle godine krenuli smo u rješavanje stambene problematike tako da smo dijelili stanove koji su nam na raspolaganju. Riječ je samo o podjeli jer mi dijelimo samo one stanove koje nam daju iz Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, dakle ne raspolažemo stambenim fondom. Mislim kako je taj način dobar jer se brže radi. Nastavljamo tako i u ovoj godini, a prema najavi trebali bi imati 121 stan za dodjelu, dok je na listi 1450 zahtjeva za dodjelu stana. Postoji model za rješavanje pitanja praznih stanova, ali mi nismo nadležni. Državni ured upravlja stambenim fondom, oni su ti koji trebaju utvrditi jesu li stanovi prazni ili ne, jesu li dodijeljeni, boravi li se u njima i koriste li se svrhovito jer u suprotnom može doći i do raskida ugovora o najmu. Svrha je, naime, da netko tko dobije stan i živi u Vukovaru, a ne negdje drugdje – kazao je Bošnjak.

Zamjenik predstojnice Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Predrag Batarelo iznio je podatak kako 3000 stambenih jedinica još nije darovano ili stavljeno u prodaju, a riječ je o useljenim stanovima o kojima se skrbi navedeni ured.

– Za ovu godinu raspolažemo s oko 150 stambenih jedinica koje će biti raspoređene po listi prioriteta. Postoji dio stanova koji su darovani ili otkupljeni, oni teorijski mogu biti i prazni, i mi tu nemamo ingerencije. Stanove koji su u najmu pratimo i ako se ne koriste, možemo djelovati – rekao je, i dodao kako je “otvorena i mogućnost da se stambena problematika da Vukovaru na rješavanje”. Govoreći o dinamici otkupa stanova, spomenuo je proceduru koja nerijetko dugo traje.

– Ako 18 godina nije bilo dosta da se riješi taj problem, ne znam što posebno možemo novo čuti. Očigledno je kako postojeći mehanizmi nisu dovoljni i da dalje ovako ne ide. Prijedlog je da se problem stanova vrati u Vukovar i mi ćemo ga riješiti – ponovio je vukovarski gradonačelnik kazavši kako je “umiješana i politika na razne načine oko stanova”.

S tematske sjednice se, rečeno je, očekuju i zaključci.

Sanja BUTIGAN

Ove je godine iz Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje najavljen

121

stan za dodjelu, a na listi je

1450

zahtjeva

Stambene komisije bile uspješne

– Imamo neutvrđen broj praznih stanova i kilometarske liste čekanja, to je rezultat djelovanja na terenu gdje se godišnje na ovakav način riješi 50 – 60 slučajeva. I prije Domovinskog rata i nakon povratka u Vukovar postojale su stambene komisije koje su se bavile tom problematikom i uspješno je rješavale. U jednom trenutku netko je odlučio prebaciti priču u Zagreb, a ovo su rezultati toga. Rješenje postoji, ali sada je priča mnogo kompliciranija. Vjerujem da za godinu-dvije možemo riješiti cijeli problem – naveo je Penava.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike