Regija
O (PRE)SKUPOM VUKOVARSKOM GRIJANJU

Penava i Lovrenščak: Treba useliti
30-ak posto praznih stanova u Vukovaru
Objavljeno 19. veljače, 2015.

VUKOVAR – Problem je izrazito složen – tim riječima jučer je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava počeo konferenciju za novinare koja je u gradskoj vijećnici o temi obrazloženja ekstremno velikih računa za grijanje u Vukovaru, potrajala nepunih sat vremena.

Konferencija je uslijedila nekoliko dana nakon javnih pritužbi stanara o računima od 1905 kuna za 59 “kvadrata”, ili 1846 kuna za 28 “kvadrata” stana u ulazu 1 stambenog kompleksa Olajnica, a sličnih problema ima i u drugim vukovarskim zgradama. Prema Penavi, na cijenu grijanja utječe više faktora, od loše poslijeratne obnove stambenih zgrada do njihove neuseljenosti. Čuo se tako podatak da je, primjerice, u ulazima 1 – 5 na Olajnici, koji su pod istom toplinskom podstanicom, čak 63 posto negrijanih stanova. Penava je ponovio da ono što se može učiniti jest nastojati preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poboljšati izolaciju zgrada kako bi bili manji gubici koje, na koncu, plaćaju stanari.

– Jedan od načina je i da se potrošnja u zgradama preraspodjeli tako da značajniji dio troška snose i oni iz praznih stanova. Imati praznu nekretninu je luksuz, a tko hoće, mora to i platiti – iznio je Penava rešenje za koje je i sam rekao da “nije osobito sretno, ali bolje od toga da Vukovarci budu kažnjeni zato što žive u Vukovaru i moraju platiti za one koji stanove drže zaključanima”. Kazao je pritom i kako je u svakoj stambenoj zgradi u Vukovaru barem 30 posto stanova prazno.

– Protiv toga sam da stanari plaćaju i do 2500 kuna, pa i za male stanove, to tako ne treba i ne smije biti. Nažalost, to imamo u Vukovaru. To nije problem koji smo mi stvorili, ali pokušat ćemo ga riješiti – kazao je Penava. Pritom je spomenuo i kako Vukovar nije grad u Hrvatskoj s najskupljim grijanjem, te je naveo primjer Rijeke gdje računi za grijanje sežu i do 3, 4 ili 5000 kuna.

Direktor gradske tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenščak ponovio je kako je obračun troškova za isporučenu toplinsku energiju pravilnikom početkom rujna 2014. propisalo Ministarstvo gospodarstva i da Tehnostan na iznos računa u Vukovaru “nema utjecaja”.

– U 4000 isporučenih računa za siječanj 2015. godine zabilježeno je 50-ak ekstremno visokih – kazao je, a na upit novinara iznio da njegov račun za grijanje 50-ak “kvadrata” stana iznosi 1000 kuna. Objasnio je i da zgrade nisu predviđene za takav sustav u kojem se 120 od ukupno 193 stana (Olajnica 1 – 5) ne griju, jer umjesto da griju, oni pothlađuju stanove. Također, sustav ne bi podnio ni da se svi griju na struju. Spomenuo je pritom i problem neizoliranih potkrovlja i zidova.

Gradonačelnik Penava naglasio je i kako su “razmatrali sve opcije”, ali i da ne vidi što dodatno Grad može učiniti. U Tehnostanu postoji mogućnost obročnog plaćanja visokih računa, no i oni su u problemu, jer je naplata računa od krajnjih korisnika samo 60-postotna. Na upit može li država pomoći Vukovaru u situaciji s grijanjem nije bilo konkretnog odgovora, a Penava je zaključno naveo kako valja “maksimalno izolirati zgrade i useliti stanove”. Sanja Butigan

Grijanje plaćati 12 mjeseci

Upitan za pojašnjenje izračuna, Lovrenščak je novinarima rekao da je spomenuti pravilnik teško jednostavno objasniti i da je formula kompleksna. Osvrnuvši se na način raspodjele troškova u zgradi, rekao je i da bi njegovom izmjenom dva stana na Olajnici, s ekstremno visokim siječanjskim računima, i u tom slučaju dobila iznose veće od 1000 kuna; umjesto 1905 bilo bi to 1430 kuna. Ponovio je poziv predstavnicima stanara neka dođu u Tehnostan gdje mogu dobiti, kako je rekao, mišljenje i pomoć stručnih ljudi. Moguće rješenje previsokih računa je i da se stanari dogovore da plaćaju toplinsku energiju kroz 12 mjeseci, dok bi za zahvate u svrhu smanjenja gubitaka u zgradi valjalo povećati pričuvu sa sadašnjih 1,53 na bar 2,70 kuna po “kvadratu” stana.

Čuo se podatak da je u ulazima 1 – 5 na Olajnici čak

63

posto negrijanih stanova

Ivan Penava

gradonačelnik

Imati praznu nekretninu je luksuz, a tko hoće, mora to i platiti

HDSSB: Rješenja ima

U vukovarskom HDSSB-u tvrde da rješenja ima, kao i da je nedopustivo da se “krše temeljna ljudska prava stanara grada Vukovara” stavljanjem u nepovoljan položaj vlasnike stanova koji u njima žive i trebaju plaćati račun isključivo razmjerno ostvarenoj potrošnji. “Problemi velikih računa riješili bi se time da se prazni stanovi dodijele onima koji imaju pravo na dodjelu stana ili da se prodaju, potom da se prestane prebacivati teret gubitka i rasipanja energije kroz kvalitetniji rad toplana i da se vidi mogućnost jeftinijih energenata”, navela je predsjednica HDSSB-a Vukovara i gradska vijećnica Slavica Jelinić. Postavila je i pitanja izmiruju li Grad Vukovar i Centar za socijalnu skrb prema Tehnostanu obveze stanara koji su na socijalnoj skrbi, kao i je li Tehnostan preko Grada zatražio da država izmiri svoje obveze za prazne državne stanove koji nisu dodijeljeni ili prodani.

Možda ste propustili...

VUKOVAR PROSLAVLJA DAN GRADA

Koncerti, sport, domaća jela...

UDRUGA UMIROVLJENIH I PRIČUVNIH POLICAJACA

Hode “Ratnim putem PP Đakovo”

Najčitanije iz rubrike