Regija
PREVARENA BOLESNA I NEMOĆNA STARIJA ŽENA

Za komunikaciju nesposobnoj
ženi podvaljeno da potpiše kredit
od 43.000 kuna, a dug naslijedio nećak
Objavljeno 5. ožujka, 2015.
Na ostavinskoj raspravi ni na jednom papiru nije bilo tereta, kaže Janković

SLOBODNA VLAST – Nezaposleni Žarko Janković (57) iz Slobodne Vlasti, gdje živi s obitelji, za čiju se egzistenciju bori sitnom poljoprivredom, šokiran je obaviješću Erste banke da je njegova od lani pokojna teta Bosa Janković, sestra pokojnog oca, kao nagluha, bolesna, nekomunikativna, asocijalna, poslovno nesposobna starija žena, dok je bila korisnica privatnog doma kod Zagreba, podigla kredit od 43.000 kuna te u takvom stanju prikupljala papire, obilazila šaltere, javne bilježnike i ostalo kako bi ga ostvarila! Tu nevjerojatnu priču Janković je, tvrdeći da je na djelu gnusna prijevara starije, nagluhe, bolesne te za samostalne odluke i život nesposobne žene, odlučio ispričati Glasu Slavonije u želji da javnost zna “kako se varaju bolesni i nemoćni”.

– Teta je živjela u Slobodnoj, po svome, neurednim životom, “tješeći” se alkoholom. Zbog gluhoće komunikacija je bila otežana pa to više ne mogu vjerovati da je ona uspjela sama sebi srediti kredit! Godine 2005. izgorjela joj je kuća pa sam je smjestio u jednu privatnu kuću. Imala je mirovinu od oko 2100 kuna od svog oca, naslijedivši je kao nesposobna. Zbog njezine nesposobnosti za samostalan život moj se otac, koji je umro 1997., skrbio o njoj. No to je često bilo teško jer je bila svojeglava, više je slušala druge nego familiju - kaže Žarko. Dodaje, teta je druge lakovjerno slušala i kada je najavljena isplata zaostataka za mirovine.

– Dok je bila u Slobodnoj, dobila je dvije rate; negdje se valjda pohvalila i netko ju je pretukao i opljačkao. Bila je i policija, a nju je Hitna odvezla u Osijek. Nakon dva tjedna nazvali su me iz Centra za socijalnu skrb Đakovo, pod čijim je nadzorom bila, i pitali me bi li teta nakon izlaska iz bolnice mogla k meni. A kod mene bolesna mati u krevetu. Mislim ja – tetka je teška, imat ću s njom problema, pa ja ljudima u Centru kažem: “Znate, vi, što, najbolje bi bilo da ona ide u dom, a ima i penziju da ga plaća…” - kazuje nam priču o nesretnoj Bosi Janković nećak Žarko.

U Centru su mu rekli za mogućnost smještaja tete u privatni dom kod Zagreba, s čime se on složio. Smještena je ondje jer na ovom području nema udomiteljskih obitelji ni obiteljskih domova koji bi se skrbili o psihički bolesnim osobama, doznajemo. U dom je smještena u listopadu 2008.

- U njemu je bila do smrti, 9. svibnja 2014. Imala je 64 godine. Problemi su počeli kada sam primio obavijest banke da kao tetin nasljednik nasljeđujem – vraćanje kredita o kojem ni ja ni Centar doslovce nemamo pojma. Podignut je 2013., dok je teta bila korisnik doma. Jedva sam nekako došao telefonski do njegove predstavnice, no i ona tvrdi da o kreditu ne zna ništa… - kaže Janković. Erste banka mu je krajem siječnja poslala “poziv na plaćanje nasljedniku – temeljem ugovora o gotovinskom kreditu”. “Temeljem Rješenja o nasljeđivanju iza preminule korisnice kredita utvrđeno je da ste punopravni nasljednik te da njezinu ostavinsku imovinu čine nekretnine i pokretnine. U našoj evidenciji pok. Janković Bosa imala je gotovinski kredit odobren u iznosu od 43.000 kn u korištenju od 7. studenog 2013.”, stoji u bankinu dopisu Jankoviću, kojeg se poziva na uplatu kredita. Inače, navode u Ersteu, banka će biti prisiljena pokrenuti postupak prisilne naplate…

- Nekako sam pronašao i javnog bilježnika u Zagrebu, gdje su mi potvrdili da je kod njih potpisivano za kredit, no da oni ne mogu provjeravati tko je sposoban ili nije. A kad je bila ostavinska rasprava u Đakovu, rečeno je da ni na jednom papiru nema tereta, a kamoli potraživanja Erste banke - kaže zbunjen situacijom Janković, koji je krajnje sumnjičav prema tetinom potpisu samo inicijalima na ugovor o kreditu. Potpis je nevješt, drhtavom rukom; Žarko ga uspoređuje s tetinim rukopisom otprije i kaže da se – ne slaže.

- U banci mi kažu da je sve pravomoćno; nude mi da plaćam na rate, da prodam imovinu radi namirenja kredita. Ma, voljan sam ja i prodati što sam naslijedio od tete – 1,5-2 k.j. zarasle zemlje i numeru od 300 č.hv. u selu, tetinu zadnju mirovinu i 900 kuna na knjižici, no to ne vrijedi 43.000 kuna, a ja novca nemam! - zdvojan je Janković, koji se, ni kriv ni dužan, osjeća, kako kaže, žrtvom prijevare.

S.ŽUPAN

Snimila: M.MUŠKIĆ

Suzana ŽUPAN
CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB ĐAKOVO:
Ugovor o kreditu nije potpisao skrbnik ni nadležni CZSS

“Štićenica je rješenjem Općinskog suda u Đakovu od 2. listopada 2008. u potpunosti lišena poslovne sposobnosti. Osim nalaza i mišljenja sudskog vještaka na temelju kojeg je lišena poslovne sposobnosti, štićenica je bila nagluha te je imala nerazvijen govor. Slijedom toga, a sukladno odredbama Obiteljskog zakona, CZSS Đakovo štićenicu je rješenjem od 10. studenog 2008. stavio pod skrbništvo te joj je imenovao skrbnika. Kao osoba u potpunosti lišena poslovne sposobnosti, štićenica nije bila u mogućnosti vlastitim očitovanjem volje stvarati pravne učinke te umjesto nje svoju volju očituje njezin skrbnik. Za raspolaganje štićenikovim imovinskim pravima, a što ugovor o gotovinskom kreditu jest, skrbniku je potrebno odobrenje nadležnog CZSS-a koje se donosi u obliku rješenja nakon upravnog postupka. U konkretnom slučaju, sporni ugovor o gotovinskom kreditu nije potpisan od strane skrbnika niti je nadležni CZSS donio rješenje kojim se štićeniku odobrava sklapanje ugovora. Skrbnik niti CZSS nisu imali saznanje da je sporni ugovor sklopljen sve dok saznanje o tome nisu dobili od nasljednika štićenice”, kaže, između ostalog, ravnateljica CZSS Đakovo Dubravka Petrović.

Erste&Steiermärkische Bank d.d.:
Tražimo optimalno rješenje

U Erste&Steiermärkische Bank d.d. pozivaju se bankovnu tajnu zbog koje se ne mogu očitovati o slučaju. “Općenito govoreći, u slučaju smrti korisnika kredita Banka svoja potraživanja može naplatiti iz instrumenata osiguranja predmetnog kredita i/ili od nasljednika. U skladu sa Zakonom o nasljeđivanju, Banka može imati potraživanje prema nasljednicima, i to ako ista budu utvrđena u ostavinskom postupku, kao i ovisno o imovini koja se nasljeđuje. Pritom je bitno istaknuti da je nasljednik odgovoran za podmirenje duga ostavitelja samo do visine naslijeđene imovine. Banka uvijek individualno pristupa takvim slučajevima te u dogovoru s nasljednicima nastoji pronaći optimalno rješenje. Važno je naglasiti da Banka ima jasno razrađenu proceduru ugovaranja kreditnih plasmana s klijentima. U slučaju da se u neposrednom kontaktu razumnim uvidom ne posumnja u izražavanje slobodne volje klijenta, te ako se Banci ne prilože dokumenti koji nedvojbeno upućuju na činjenicu da je ta osoba lišena poslovne sposobnosti, Banka ne može imati informaciju o tome. Također, ugovaranje i realizacija kreditnog plasmana uvijek uključuje i postupak solemnizacije, koji provodi javni bilježnik. Solemnizacijom bilježnik nedvojbeno utvrđuje identitet dužnika, činjenicu da zaključenje ugovora predstavlja 'pravu i slobodnu volju' dužnika, kao i da je dužnik pročitao ugovor, razumio ga te prihvatio sve pravne posljedice koje iz njega proizlaze. Općenito u situacijama sumnje u počinjenje kaznenog djela trećih osoba s kojima banka nema veze potrebno je podnijeti kaznenu prijavu DORH-u”, očitovali su se u Erste&Steiermärkische Bank d.d. Zagreb.

U privatnom domu se ne javljaju na telefone

Jučer smo u niz navrata nazvali privatni dom u Zagrebačkoj županiji, u kojem je bila smještena Bosa Janković i za čijeg je boravka u njemu podignut kredit. No na naše pozive na fiksni i mobilni telefon nitko se nije javljao.

Sumnjiv je

i tetin potpis inicijalima na ugovor o kreditu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike