Osijek
TRŽNICA

Kupci birali zeleno
Objavljeno 27. veljače, 2015.
Na Zelenom četvrtku ekopovrće predstavio je Ivica Černik iz Valpova

Zazelenjele su se klupe na osječkoj tržnici, a ponudu možemo usporediti s onom kakva se sreće u rano proljeće. S obzirom na cijene povrća, čini se da su prodavači ipak vodili računa o “visokom datumu” pa se na gornjogradskoj tržnici za pristupačnu cijenu može naći za svakoga ponešto.

Primjerice, zelena salata stoji 25 kuna za kilogram, odnosno po glavici pet ili šest kuna, a cijena je mrkve pet kuna, koliko stoji i vezica mladog luka te minicvjetača. Naime, razlika u veličini cvjetače diktira i cijenu, pa tako uobičajene glavice stoje 15 kuna, a cijena je malih tri puta niža. Kilogram mladog krumpira stoji deset, a običnog četiri i tri kune, dok se kupus može pronaći po cijeni od šest kuna. Vezica korabe je pet kuna, a cijena ljute paprike dvije kune za komad.

Zelena boja bila je u trendu i tijekom jučerašnjeg Zelenog četvrtka, kada je Ivica Černik iz Valpova predstavio svoje sezonsko ekološki uzgojeno povrće.

- Imamo špinat, rotkvice, matovilac, mrkvu, peršin i ostale biljke koje izdržavaju nižu temperaturu. Ovime se bavimo tri godine i zadovoljni smo prodajom, jer kupci prepoznaju ekološki uzgojenu i zdravu hranu. Osim toga, nastojimo proizvesti stare sorte povrća, one zaboravljene, kao što je “bonezerica” ili salata “kupusara”, i to ljudi prepoznaju i traže - objasnio je Černik, koji je jučer pripremio i chutney od crvenoga luka i zelenih rajčica, što su posjetitelji na tržnici rado kušali.

Ljiljana Olujić iz Eko rural neta pobrinula se i za ukusnu salatu s rotkvicom, matovilcem i hladno prešanim uljem te tjesteninom, koju su posjetitelji također odlično prihvatili, a uz to im je poslužen i svježi sok od jabuke i kruške.

Marija MIHELIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike