Dome slatki dome
SPIRALNE, ZAVOJITE, DRVENE, KAMENE, STAKLENE...

Stubišta mogu postati ukras prostora, koji će interijer ili eksterijer učiniti zanimljivijim
Objavljeno 26. veljače, 2015.
Visina i raspoloživi prostor za smještaj stubišta glavni su faktori za određivanje visine stuba

Nameću se kao nužan element za svladavanje visinskih razlika i zaštitu, no osim toga mogu postati ukras prostora, koji će interijer ili eksterijer učiniti zanimljivijim i atraktivnijim.

Jednokrake, dvokrake, spiralne, zavojite, drvene, kamene, staklene..., odabir ovisi o veličini prostora u koji se smještaju, ukusu pojedinaca te stilu i materijalu koji prevladava u prostoru. Mogućnosti za izvedbu atraktivnih interijerskih stubišta su bezbrojne!

Prvi i najvažniji zahvat u projektiranju stubišta je ispuniti statičke zahtjeve, bilo da se radi o betonskoj bilo o drvenoj ili metalnoj nosivoj konstrukciji. Bez potrebne stabilnosti i čvrstoće stubište ne može zadovoljiti svoju funkciju.

Visina i raspoloživi prostor za smještaj stubišta glavni su faktori za određivanje visine stuba. Preporučljiva visina stube je od 15 do17,8 cm, a u specifičnim, ali rjeđim, zahtjevima izvode se u visini od 18 do 20 cm.

Sljedeći bitan zahtjev je postizanje potrebne protukliznosti. To je osobito važno kod obitelji s malom djecom i starijim osobama, kako bi se izbjegle moguće ozljede zbog razigranosti ili neopreznosti. Odabirom hrapave završne obloge ili postavljanjem protukliznih traka, riješit ćete taj problem.

Osiguranje zaštitnom ogradom minimalne visine od 105 cm također je nužan faktor za pravilnu i sigurnu funkciju stubišta. Često se zbog atraktivnih interijerskih rješenja izbjegava postavljanje stubišne ograde, no takva se rješenja mogu izvesti isključivo u privatnim prostorima i na vlastitu odgovornost.

Stubište će se istaknuti u svojoj ljepoti, izraženoj vrstom nosive konstrukcije i obložnog materijala, nakon što ste ispunili sve prethodno navedene uvjete. Sama estetika, bez potrebne funkcionalnosti, sama je sebi svrha i kao takva bezvrijedna. Ljepota i atraktivnost moraju uvijek biti u službi funkcionalnosti da bi dale vrhunski rezultat i kvalitetu.

Bogatstvo stubišta izraženo odabirom i obradom materijala može naglasiti stil uređenja koji ste odabrali. Transparentna stubišta sa staklenim ogradama učinit će prostor atraktivnijim, a u njemu se doimati elegantno i nenametljivo. Rasvjeta integrirana u stubište može rezultirati vrhunskim interijerskim rješenjima, u kojima se ono noću pretvara u rasvjetno tijelo i središnju točku prostora.

Naglaske i interijerske atrakcije nastojte uvijek izvesti prostornim elementima, kao što je i stubište, koji će mu dati identitet i originalnost. Atraktivno stubište u interijeru ostavit će bez daha svakog posjetitelja, a osjećaj boravka u takvom prostoru učiniti jedinstvenim.

Stubišne ili galerijske ograde nezaobilazan su element kada se javi potreba za svladavanjem visinskih razlika. Vrstu ograde treba prilagoditi stubištu kako bi kao cjelovit prostorni element činili dojmljiv estetski doživljaj. Atraktivnu konstrukciju stubišta treba naglasiti transparentnim ogradama koje će ponajprije imati zaštitnu ulogu. Drvene, metalne, staklene ili kovane, ostavit će svoj trag u interijeru ili eksterijeru te naglasiti stilsku pripadnost. Ograde izvedene u kombinaciji više materijala mogu sadržavati onaj koji se pojavljuje kao završna obloga stubišta ili biti poveznica s drugim elementima prostora – namještajem ili zidnim oblogama. Ograde nisu samo zaštitni element, one su, kao i stubišta, ukras prostora te se njihovom oblikovanju treba posvetiti s pažnjom koju zaslužuju.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike