Regija
VUKOVARCI ŠOKIRANI

Račun za grijanje garsonijere
1846 kn, mirovina 1820 kn?!
Objavljeno 14. veljače, 2015.
Neki su umirovljenici zavrnuli radijatore i u stanu sjede u kaputu

VUKOVAR – Na siječanjskom računu za grijanje 59 “kvadrata” stana Ljubice Gvozdanović u stambenom kompleksu Olajnica u Vukovaru piše – nevjerojatnih 1905,33 kune. Njezina susjeda Nada Čehajić u istom ulazu 1 dobila je račun za grijanje s iznosom od 1846 kuna, što joj je to čudnije jer stanuje u garsonijeri od 28 “kvadrata”, a njezinih 1820 kuna mirovine nije joj, dakle, dostatno čak ni za grijanje, pa se pita kako platiti ostale režije i k tome preživjeti mjesec.

– Grijala sam samo dnevnu sobu, i to ne stalno, jer dio dana provodim na poslu. Račun za prosinac bio je manji, 931 kunu, ali grijanje je radilo samo nekoliko dana, u studenome bilo je to više od 600 kuna – pokazuje račune šokirana Ljubica Gvozdanović, dodajući kako su joj prošle zime računi stizali a da se nije ni grijala, no sve ih je uredno platila. Pokazuje i uplatnice za sve druge režije u siječnju koje je ukupno platila 1056,58 kuna.

Blaženka Smud radijatore je u svom stanu zavrnula još u prosincu 2013. godine, kada joj je, kaže, stigao račun na 1800 kuna. Otad, 58 “kvadrata” stana na Olajnici grije na struju, no računi od gradskog Tehnostana i dalje joj stižu u visini od 400-tinjak kuna mjesečno. Nevenka Lozo sa suprugom živi u stanu od 96 “kvadrata”. Zbog štednje su, kaže, grijali samo dnevnu sobu, no otkako je prije dvije godine dobila račun od nepunih 1500 kuna, više ne koriste tzv. gradsko grijanje.

– Bilo je hladno i kad su nas grijali, u stanu je bilo 17 stupnjeva, i smanjili su nam račune za 15 posto – kazuje.

Stanari kažu da je tragično to što prolaze.

– Dam im 5000 kuna godišnje a da se ne grijem, a nemamo ni toplu vodu. Prestrašno. Djeca u Zagrebu ne mogu vjerovati što se događa – kazuje jedna od stanarki.

I umirovljenica Čehajić kaže da je prije 10-ak dana zavrnula radijatore i sad u stanu sjedi u kaputu.

– Dosad sam račune od 600 ili 800 kuna plaćala. Žalosno je da mi moraju djeca pomagati – govori.

Stanari su ogorčeni i ne znaju na koja vrata više pokucati. Predstavnik stanara Toni Merčep objašnjava kako u svim stanovima nije isti problem jer neki imaju 300 ili 400 kuna, no većini stižu golemi računi. Stanari tvrde da su iznosi svake godine sve veći. Merčep kaže i da su ulazi od 1 do 5 na Olajnici pod jednom toplinskom podstanicom, na plin, i da su slali dopise Tehnostanu, no odgovori koje dobiju teško su im razumljivi i uglavnom se pritom tvrdi da o obračunu toplinske energije odlučuje HERA.

– Nitko nam ne kazuje kako je ovu neizdrživu situaciju moguće riješiti. Pa da se tekućim zlatom grijemo, ne bismo valjda toliko plaćali! Robujemo tim računima, ljudi se razbole od muke jer nemamo odakle to plaćati. Nemamo ništa protiv toga da platimo ono što smo potrošili, ali ovome nema kraja – govore ogorčeni stanari, dodajući kako im djeca u Zagrebu za primjerice 90 “kvadrata” kompletno grijanog stana s toplom vodom imaju račune manje od 1000 kuna.

Sanja BUTIGAN
Možda ste propustili...

ŽUPANIJSKO NATJECANJE UČENIKA “SIGURNO U PROMETU 2024.”

Kako voze bicikl i što znaju o prometu pokazalo 40 đaka

U POVODU SVETKOVINE SV. FLORIJANA

Polaznici DV-a Zeko sa slatinskim vatrogascima

Najčitanije iz rubrike