Magazin
TJEDNI OSVRT

Kolinda kao kraljica Hrvata
Objavljeno 31. siječnja, 2015.
Svečana nedjelja navodno bi trebala biti bez oborina. Prognoza je naručena i dočekana, i samo se nadajmo da je pogođena

Vjerojatno velik dio javnosti jedva čeka taj 15. veljače i inauguraciju novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Rasprave o tome gdje će zapravo stolovati i predstavljati državu već su postale dosadne. Dobro, čuli smo i u predizbornoj kampanji da ne želi raditi na Pantovčaku jer je to navodno preskupo.

Dakle, prva alternativa i Kolindina želja državna je rezidencija u Visokoj ulici na Gornjem gradu. Ali problem je, kažu stručnjaci i za ta pitanja, previše spavaćih soba u kojima je prespavalo mnoštvo uglednika, pa ih je teško preurediti u urede. Ipak, premijer Zoran Milanović preseljenje je ekspresno odobrio, kad već nije čestitao novoj predsjednici. Onda, pak, nova ideja. U obzir dolazi i prelijepi dvorac na Tuškancu. Dok se nova predsjednica ne odluči, još ćemo se o toj prevažnoj temi naslušati.

Sada je, pak, najaktualnija inauguracija, gdje Kolinda također unosi promjene, vraća stare običaje, ali i inzistira na vlastitim željama. Svečana prisega i ceremonija na zagrebačkom Markovu trgu neće međutim biti 18. veljače, kao do sada, jer eto, baš na taj dan američki predsjednik Barack Obama okuplja strane državnike na jednom od samita. No, kako se doznaje, NATO-ov skup nije jedini razlog pomicanja datuma, nego je prisegu Kolinda pomaknula i zbog prognoze vremena budući da je za tu srijedu najavljena kiša, dok bi izabrana nedjelja mogla biti, ako ne sunčana, onda bar suha. Prognoza je dočekana i samo se nadajmo da je i pogođena. Nadalje, šefica države želi nositi i državničku lentu, kao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a što nisu činili njezini prethodnici Ivo Josipović i Stipe Mesić. Tu sad, kažu, nastaje problem za predsjednicu Ustavnog suda Jasnu Omejec, koja lentu mora naučiti staviti jer to do sada s bivšim predsjednicima nije činila. Ako bude prehladno za “adekvatno” postavljanje lente, mogao bi zasmetati i deblji kaput. I eto novih problema. Tu je i povratak počasne garde koja bi točno u podne nakon gričkog topa trebala ispaliti 25 počasnih plotuna. U ovom slučaju se zna gdje će biti postrojena da sve skupa kojim slučajem ne bi zasmetalo stranim državnicima i uglednicima. Tekst zakletve valjda će ostati isti, budući da je zadan.

Osim tih prevažnih detalja još se jedino ne zna tko će od državnika nazočiti svečanosti. To je sigurnosna tajna. Samo se zna o čemu smo već više puta obaviješteni da u Zagreb neće doći predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji će tom zgodom u hrvatsku metropolu poslati ni manje ni više nego svoga savjetnika. Svi bi se naravno najviše radovali Angeli Merkel, ali upućeni izvori su skeptični oko toga hoćemo li je vidjeti u Zagrebu - njemačka kancelarka valjda ima velikih problema s Grčkom.

Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike