Regija
PROJEKT ŠKOLA IZ VUKOVARA I NOVOG SADA

Stanovanja uz potporu
za osobe s poteškoćama
Objavljeno 27. siječnja, 2015.

VUKOVAR - Završnom konferencijom u Vukovaru kraju je priveden jednogodišnji projekt ''Dome, slatki dome'', financiran nepovratnim sredstvima EU u okviru programa IPA 2 prekogranična suradnja Hrvatska – Srbija, a vrijednost projekta je 110.000 eura. Prijavitelj projekta iz Hrvatske bila je OŠ Josipa Matoša iz Vukovara, a iz Srbije Škola za osnovno i srednje obrazovanje ''Milan Petrović'' s domom za učenike iz Novog Sada. U projekt su bili uključeni partneri i suradnici Vukovarsko-srijemska županija, Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu, Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Vukovar, Centar za promicanje inkluzije Osijek te Odsjek za specijalnu rehabilitaciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Novom Sadu. Cilj je bio osigurati pretpostavke za provedbu stanovanja uz podršku za osobe s autizmom i intelektualnim teškoćama.

- Željeli smo osnažiti roditelje i upoznati lokalnu zajednicu koliko je bitno da djeca idu u samostalno stanovanje, odnosno mladi kad dođu do određenih godina života. Roditelji su imali priliku kroz edukacijske radionice i posjete centrima za stanovanje vidjeti kako druga djeca funkcioniraju i što sve očekuje njihovu djecu - istaknula je Anica Birač, ravnateljica OŠ Josipa Matoša.

U Vukovaru do početka projekta nije postojala nijedna zajednica za osobe s intelektualnim oštećenjima, danas postoji jedna, dok ih u Novom Sadu ima puno više, stoga su im njihova iskustva itekako dobrodošla.

- Moram istaknuti da je nama i osnovnoj školi u Vukovaru ovo prvi projekt ovakvog tipa, znači ušli smo u ovo bez ikakvog iskustva, međutim postigli smo jako dobre rezultate. Novi Sad je osigurao jednu kuću koja po svojoj kvadraturi i uvjetima za rad zadovoljava minimalne zahtjeve za dvije kućne zajednice za osobe s autizmom - istaknula je Daniela Tomaš, koordinatorica projekta iz Novog Sada.M.Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike