Regija
KRIZA VLASTI U OPĆINI SEMELJCI

Vijećnici optužuju načelnika
za nelegalna djela, slijedi
dogovor ili ipak izbori?
Objavljeno 23. siječnja, 2015.

SEMELJCI – Zbog čega nisu podigli ruku za rebalans proračuna za 2014., kao ni za donošenje proračuna za 2015. godinu, zbog čega je donesena odluka o privremenom financiranju za prvi kvartal 2015., jučer su na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Mjesnog odbora Vrbica objasnili vijećnici koji čine većinu u Vijeću Općine Semeljci, na čelu s predsjednikom Jurom Čapalijom. Uz njega, konferenciji je nazočilo još pet vijećnika, a govorili su Petar Blažević i Andrija Ševarac.

- Odlučili smo ne davati legitimitet načelniku da raznim zloporabama ovlasti netransparentno troši proračunska sredstva te čini niz nezakonitosti s elementima kaznenih djela. Želimo o tome izvijestiti javnost, ali i naše mještane, što nam je obaveza kao vijećnicima - kazao je Čapalija. Na novinarski upit čekaju li Općinu Semeljci novi izbori, odgovorio je: Nadam se da čekaju. Međutim, privremeno financiranje doneseno je za tri mjeseca. Možda bismo mogli pronaći zajednički jezik da to ispravimo i stavimo na pravi put, no kako vrijeme odmiče, čini mi se da od toga nema ništa. Najviše mu na teret stavljamo to što, sad prvi put, nema većinu u Vijeću, radi samovoljno, a do sada su njegovi vijećnici dizali ruke. Sada nema većinu i dolazi do nesuglasja, ne razgovaramo, jednostavno, ne idemo naprijed, opstruira nas, optužuje nas da kočimo Općinu i napredak, što je laž. Za koliko je oštetio Općinu, ne bih znao reći, ali mogu reći da bi se mnogo više novca moglo uštedjeti i uložiti, gubimo vrijeme, a on svu krivnju svaljuje na nas - kazao je Čapalija, koji je i sam bio član HSS-a, kao i Lončarević, ali je napustio tu stranku, kao i još jedna vijećnica.

Vijećnik Petar Blažević kazao je kako nakon prošlogodišnje farse i neprihvaćanja njihovih 20-ak amandmana ove godine nisu željeli ni raspravljati o proračunu koji im je dostavljen na dvjema stranicama.

– U proračunu se kroz određene stavke “pumpa” prema komunalnom poduzeću i te su nam stavke neprihvatljive te zato ni proračun nije prihvaćen. Tražili smo da se napravi dorada, ali je načelnik rekao da nam neće dati drugu priliku. Donijeli smo odluku o privremenom financiranju, vjerojatno će nakon toga biti izbori. Nalaz Ministarstva financija koji imamo i koji je mjerodavan, govori o tome da su putni nalozi prikazivani kao nevjerodostojne isprave i takvi su bili isplaćivani. Godišnje je to 55.000 tisuća kuna, puta 12 godina. Je li to radio i direktor komunalnog poduzeća Junakovci, utvrdit će nadležne institucije. Govorimo za načelnika jer je vezano uz proračun. Smatramo da je šteta velika, jako brzo će se završiti ovaj dio, pa ćemo vidjeti kolika je stvarna šteta i s njom izići u javnost, jer mislimo da to mještani moraju znati - kazao je Blažević. Dodao je kako im se imputira da iza njih stoji Grupa Osatina, što su kategorično odbacili.

– Iza nas stoje birači i mještani. Osatina nije iza nas, nego bismo svi mi kao mještani trebali biti ispred njih. U jedinici lokalne samouprave to je najveća grupa, koja puni 40 posto proračuna. Nama je u cilju da oni ostanu ovdje, dok se ponašaju kako treba, što oni za sada čine. Načelniku to ne odgovara, pa povezuje da iza svega stoji Mirko Ervačić, što je apsurd nad apsurdima - kazao je Blažević.

On je iznio i podatak kako je Lončarević poslao 80 različitih inspekcija Grupi Osatina, u proteklih desetak godina, a zbog čega je Uprava odlučila sjedište prenijeti u Općinu Viškovci. Vijećnik Andrija Ševarac kazao je kako Lončarević tvrdi da je sve što se u Općini radi dobro njegovo, a ono što je loše čini Vijeće. Većinu nezadovoljnu odnosom s načelnikom Lončarevićem čini sedam vijećnika, među kojima su dva nezavisna, dva bivša vijećnika HSS-a, dva HDSSB-a i jedan HDZ-a. Svu dokumentaciju, koja, kako tvrde, dokazuje načelnikova nelegalna djela, dostavili su nadležnim institucijama.M.Muškić

SAMO OPTUŽUJU, A NIŠTA NE RADE

“Optužbe koje su iznesene poznate su mi godinu dana, nisam ja izgubio većinu u Vijeću sada, nego prije godinu dana, kada su neki vijećnici prešli i stvorili većinu od sedam vijećnika. U tih godinu dana bile su samo priče o tome što sam radio prije pet, sedam godina. Radio sam ono što su moji mještani ocijenili da sam radio, što su pokazali izbori i opet će. Da su građani htjeli da to rade oni koji me optužuju, bili bi oni izabrani. Svi koji me optužuju bili su moji protukandidati. Od nas pet ja sam bio izabran u prvom krugu, a njih četiri su sad u Vijeću. Ovog trenutka se radi za deset milijuna kuna iz EU-a, ministarstava, iz naših fondova, projekata... Dosta sam se naradio i, što se mene tiče, ja mogu izgubiti izbore, 14 godina je dovoljno. To što pričaju da radim netransparentno, da radim kriminalna djela, pričaju oni koji bi to tako znali raditi. Nitko od njih nije predložio da se u jednom od sela posadi drvo, naprave staze, bilo što sagradi, nego samo što ne valja. Optužbe da će se neka firma odavde preseliti nisu točne. Tu sam firmu uvijek isticao kao primjer rada, zaposlenosti, a hoće li ona promijeniti sjedište ili ne. Nama prihodi neće opasti. Općina u ovom trenutku ima na računa 2,8 milijuna kuna. Je l' to Općina u bankrotu? Zidar je trebao zidati, drugi struju raditi, treći ugostiteljstvo... Dok sam ja načelnik Općine, to će raditi oni koji prođu na natječaju”, komentirao je optužbe načelnik Grga Lončarević.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

Najčitanije iz rubrike