Regija
POTPISAN UGOVOR UNIVERZALA I MINISTARSTVA PRAVOSUĐA

Tko ne plati kaznu,
radit će u Univerzalu
Objavljeno 22. siječnja, 2015.

ĐAKOVO – Umjesto u zatvoru, svi građani koji su zbog prekršaja osuđeni na novčanu kaznu koju ne mogu platiti, odnosno, od kojih naplata nije moguća ni prisilno, od sada će kaznu zatvora zamijeniti radom za opće dobro, i to putem gradskog komunalnog poduzeća Univerzal d.o.o. Ugovor o tome prije nekoliko dana potpisali su u ime Ministarstva pravosuđa, Uprave za kazneno pravo i probaciju ministar Orsat Miljenić i direktor Univerzala Mile Kaselj. Kako pojašnjava Goran Soldo, predsjednik Nadzornog odbora Univerzala, sklapanjem ovog ugovora zajednički su stvoreni uvjeti gdje će nadležni prekršajni sud umjesto kazne zatvora novčanu kaznu zamijeniti radom za opće dobro.

– Ovim potpisom na Ugovoru smo mi oni koji surađuju s Ministarstvom pravosuđa radi zajedničkog interesa za izvršavanje rada za opće dobro u prekršajnom postupku. Konkretno, to znači da će se putem Univerzala moći zatvorska kazna zamijeniti radom za opće dobro. Na taj način riješit ćemo dio problema komunalne naravi kako u gradu Đakovu tako i u prigradskim naseljima, a da to građane neće koštati ništa. Ovim putem pozivam naše građane da jave u upravu Univerzala sve one eventualno potrebne radove kojima bi podigli komunalni standard. To se odnosni na onaj dio radova koje Univerzal u svom redovitom održavanju ne stigne obaviti, odnosno nema za to dovoljno kapaciteta - pojašnjava Soldo. Pojašnjava i kako takvi radnici ne mogu samostalno rukovati, jer nisu stručno osposobljeni, radnim strojevima poput ,,motorke”, trimera, i sličnim. Međutim, dodaje, mogu pomagati djelatnicima Univerzala pri obavljanju posla.

– Ti će ljudi zapravo biti pomoćni radnici, oni mogu čistiti rubnjake, raditi lakše komunalne poslove. Ugovor je potpisan 13. siječnja, samim time stvoreni su preduvjeti za sve spomenuto. Na ovaj način ćemo mi kao tvrtka od javnog interesa u suradnji s Prekršajnim sudom s jedne strane učiniti dobro za grad i građane, a s druge strane svima onima koji nisu u mogućnosti platiti svoje prekršajne kazne, odnosno osuđeni su zbog lakših djela, pomoći da na nekakav način taj dug izmire. Dakako da ćemo prilikom izbora radova voditi računa o zdravstvenom stanju, stručnoj spremi, stečenim vještinama i znanjima, jednostavno rečeno raspoređivat ćemo ih u skladu s njihovim pishofizičkim osobnostima i osobnim prilikama. Dakako da će im biti omogućen dnevni i tjedni odmor, kao i upotreba zaštitnih sredstava na radu - pojašnjava Soldo.

Maja MUŠKIĆ
Poštovanje ljudskih prava

U Ugovoru je navedeno kako se rad za opće dobro izvršava na način koji osuđeniku jamči poštovanje ljudskog dostojanstva, temeljnih prava i sloboda te privatnosti. Za vrijeme izvršavanja rada za opće dobro Ministarstvo pravosuđa osigurat će osuđenika od trajnog invaliditeta i slučaja smrti zbog nezgode na radu. Navodi se i kako o odgodi ili prekidu izvršavanja rada za opće dobro, sud izvršenja, na temelju molbe osuđenika, donosi rješenje koje će se dostaviti poslodavcu.

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

Najčitanije iz rubrike