Osijek
RAVNATELJI UPOZORAVAJU NA APSURDE

Škole zbog pravilnika počele odustajati od ekskurzija, učenici očajni
Objavljeno 22. siječnja, 2015.
Putničke agencije više ne daju dnevnice nastavniku, nego bi to trebala škola

Premda je nakana novog Pravilnika o izvođenju izleta i ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole bila napraviti reda u tom području, čini se da se u tome nije uspjelo, bar ne u cijelosti.

Tako u članku 16. Pravilnika stoji da je “obveza ravnatelja izdati putne naloge i osigurati financijska sredstva za troškove izvanučioničke nastave i dnevnice učitelja, stručnih suradnika i pratitelja djece s teškoćama u skladu s propisima”.

- To je apsurdno! Putničke agencije više ne daju dnevnice nastavniku koji vodi učenike na izlet, nego ih sada treba dati škola. A kako da škola plati dnevnice profesoru ako nema novac za tu namjenu?! - pita se Vladimir Minarik, ravnatelj Druge gimnazije (jezične). Posljedica toga je, dodaje, da škole počinju odustajati od ekskurzija.

Osim toga, velik je problem školama komplicirana procedura za izvođenje izleta i ekskurzija. Škola mora objaviti javni poziv za svaki izlet, a kao ponuditelji mogu se javiti putničke agencije iz cijele Hrvatske. Tako su u Drugu gimnaziju za jedan izlet stigle ponude iz Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, Slavonskog Broda i Zagreba.

- Do sada su roditelji odlazili u agencije i potpisivali ugovore. Roditelji i profesori me pitaju kako će se potpisivati ugovori i prikupljati novac ako se odabere agencija izvan Osijeka. Nemam odgovor na to pitanje - kaže ravnatelj Minarik.

S njim se slaže Snježana Barabaš-Seršić, ravnateljica Treće gimnazije (prirodoslovno-matematičke), koja dodaje da je procedura nekorektna i netransparentna.

- Agenciju sada biraju ravnatelj, razrednik i predstavnik roditelja. Smatram da u donošenju odluke trebaju sudjelovati svi roditelji - kaže naša sugovornica. Dodaje da je imala ružno iskustvo s jednom agencijom te da je jedan natječaj morala rušiti.

Zbog svega toga udruge ravnatelja osnovnih i srednjih škola traže da se pravilnik stavi izvan snage. Poslali su pismo resornom ministru Vedranu Mornaru, u kojem između ostalog stoji: “Smatramo da je bilo neophodno donijeti pravilnik koji propisuje aktivnosti iz navedenog područja. Međutim, u Pravilniku postoji niz članaka koji predstavljaju velike organizacijske teškoće za škole te su vrlo teško provedljivi. Posljedice takvih odredbi znatno će smanjiti izlete, ekskurzije i druge odgojno-obrazovne aktivnosti izvan škola koje imaju svoju neospornu vrijednost.”

Stoga ravnatelji predlažu ministru Mornaru da donese odluku o stupanju Pravilnika izvan snage te imenuje povjerenstvo u čijem će sastavu biti predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, udruga ravnatelja, turističkih agencija, roditelja, osnivača škola i Ministarstva turizma. Svi oni zajedničkim bi radom došli do novog pravilnika koji bi propisao sve obveze i prava vezane uz izvođenje izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škola, smatraju u udrugama ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

Učenici su, pak, neutješni. Najave mogućnosti da škole odustanu od ekskurzija dočekuju s neodobravanjem. Kažu, njihove bake i djedovi, majke i očevi, starija braća i sestre išli su na ekskurzije i o njima i dandanas pričaju, a njima će to, ako Pravilnik ostane na snazi, biti onemogućeno.

Vesna LATINOVIĆ
UHPA: PITANJE DNEVNICA OZBILJAN JE PROBLEM ZA ŠKOLE

Da je pitanje dnevnica ozbiljan problem za škole, ali i za osnivače (gradove i županije) te da se odmah mora intenzivno početi raditi na njegovu rješavanju, upozorili su i u Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA). Smatraju kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta treba pronaći adekvatna rješenja za isplatu dnevnica profesorima, što je uvjet da bi se putovanje održalo. Uz to, ističu, školska su putovanja sastavni dio obrazovanja. Osim toga, samo na području Hrvatske vrijedna su oko 100 milijuna kuna, a oko 200.000 noćenja ostvaruje se izvan glavne sezone, što ne bi trebalo zanemariti.

SREĆKO IVKOVIĆ

ravnatelj OŠ “Tin Ujević”

Odgodili smo izlete, čekamo ministrovu odluku o Pravilniku

Problema s Pravilnikom imaju i osnovne škole. Potvrđuje to Srećko Ivković, ravnatelj OŠ “Tin Ujević”.

- Prema Pravilniku, škola i osnivač, u našem slučaju Grad, plaćaju dnevnice i smještaj nastavniku. Nas bi to koštalo više od 10.000 kuna i bez pomoći Grada ne možemo to realizirati. Međutim, Grad u proračunu nije predvidio sredstva za tu namjenu - kaže Ivković.

Dodaje da još nisu odustali od izleta i ekskurzija, ali su ih odgodili. Nadaju se da će ministar Vedran Mornar uskoro donijeti odluku kojom će Pravilnik staviti izvan snage ili bar promijeniti sporne odredbe vezane uz dnevnice nastavnika.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike