Dome slatki dome
RUŽMARIN

Jednostavan za uzgoj
Objavljeno 22. siječnja, 2015.

Za ružmarin vrijedi vjerovanje, što je donekle i znanstveno dokazano, da potiče i popravlja pamćenje. Ružmarin je svakako biljka koju je teško zaboraviti bar kada se radi o pripremanju ukusnih mediteranskih specijaliteta. Ali ružmarin je nezaobilazan i s janjetinom, krumpirom ili piletinom. Ružmarin je jednostavno uzgajati.

Ružmarin je biljka koja ne zahtijeva mnogo pažnje. On se naučio na kamenitu podlogu oskudnu vodom, pa nerijetko čujemo da je ružmarin biljka koja može rasti samo od rose. Podjednako ćete uspješno ružmarin uzgajati i u posudi i u vrtu, na otvorenom. Izuzetno lijepo izgleda u kombinaciji s drugim biljkama kao što je limun, menta, peršun… Sitni plavi cvjetovi su mamac za pčele.

Ružmarin sadite na pozicijama koje su na suncu. Zemlja bi trebala biti pjeskovita ili dobro drenirana. Iako je otporan na sušu, povremeno ga zalijte, posebno onaj koji uzgajate u posudama. Zimi ga sklonite na zaštićeno mjesto, neke sorte mogu podnijeti i temperature ispod nule. Sjeme se sije u rano proljeće, u siječnju, u plastenik ili toplu gredicu. Pikira se kada dobije 2 - 3 lista.(J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike