Dome slatki dome
RUŽIČASTA ELEGANCIJA

Sobne ciklame uljepšat će tmurnu zimu
Objavljeno 15. siječnja, 2015.
Ciklama je vrlo zahvalna za uzgoj i zato posebno cijenjena za obogaćivanje kućnog zelenila

C iklama izuzetno dobro podnosi sjenu i polusjenu, zato dobro uspijeva u kući. Velika vrućina i vrlo topli prostori skraćuju joj vrijeme cvatnje. Ciklama je vrlo zahvalna za uzgoj i zato posebno cijenjena za obogaćivanje kućnog zelenila.

Možemo naći mnogo vrsta i sorti te prekrasne biljke. Što je posebno zanimljivo, ne cvatu samo u vrtu za prekrasnih proljetnih dana nego i u toplini doma cijele zime.

Najljepše sobne ciklame potječu od vrste C. persicum, od koje su dobiveni brojni križanci. Razlikuju se po obliku i boji lista te boji cvijeta. Tako poznajemo ciklame srcolikih listova, panaširanih, a cvijet može biti bijele, crvene, ružičaste ili purpurne boje. Postoje i dvobojne sorte cvijeta te sorte nazubljenih ili resičastih cvjetova. Kada kupujete sobnu ciklamu, pripazite na nekoliko detalja. Uvijek odaberite zdravu lončanicu, zdravih listova i s mnogo pupova. Oni će vas uveseljavati cvatnjom duže za razliku od mnogih ciklama već otvorenih cvjetova, koji će brzo ocvasti. Ocvale cvjetove naglo otrgnite od gomolja, ne režite ih nožem.

Redovno zalijevanje

U stanu odaberite mjesto ne previsoke temperature i optimalne relativne vlažnosti zraka, koji će joj osigurati dug život. Idealna temperatura zraka je oko 12 do maksimalnih 16 celzija, dakle negrijana prostorija, blizu izvora svjetla, no ne na izravnom suncu. Važno je redovito zalijevanje odstajalom vodom sobne temperature, kao i prihranjivanje tekućim gnojivom za sobne cvatuće biljke jednom do dva puta mjesečno. Nakon cvatnje biljku možete sačuvati za sljedeću sezonu tako da joj smanjite zalijevanje na minimum sve dok se listovi potpuno ne osuše. Lonac sa zemljom i gomoljem odložite na sjenovito mjesto u vrtu ili na terasi te gomolj u svibnju posadite u vrt. Zalijevajte umjereno sve do kolovoza, kada će se pojaviti mladi listići. Tada biljku možete presaditi u novi supstrat. Na otvorenom može ostati do prvog mraza, kada ju je potrebno unijeti u kuću i staviti na stalno mjesto. Duže će trajati ako cvjetnu posudu dopola napunite zemljom te na nju položite biljku s njezinim loncem.

Pola godine cvatnje

Iako je njihova cvatnja najbogatija tijekom zimskih mjeseci, ciklame su vrlo osjetljive na mraz zbog listova i stapki bogatih vodom pa brzo reagiraju na niske temperature. Samo ih nekoliko može opstati u uvjetima vrlo niskih temperatura. Rod ciklama ima 20 različitih vrsta pa među njima možete lako odabrati onu koja najviše odgovara vašim zahtjevima. Budući da imaju dugo razdoblje cvatnje (od studenoga do travnja), možete uživati u njihovoj ljepoti gotovo pola godine. Čim se temperature zraka povise, obrnuto od ostalih cvatućih vrsta, one se primire, smanje aktivnost i tako dočekaju jesenske dane. Vrlo se dobro kombiniraju s bršljanom, paprati, raznim puzavicama i mini četinjačama, kao i s vrstama druge, kontrastne boje lista. Svaka će cvjetna gredica biti lijepa do kasno u zimu ako u nju posadite ciklame raznih sorti. Ljetne ciklame (C. purpurascens) cvjetaju ljeti i ugodna su mirisa. Listovi su srcoliki, s lica srebrnasti, a s naličja smeđi. Dobro uspijevaju u kamenim vrtovima i parkovima. Zimske ciklame cvjetaju tijekom zimskih mjeseci. Listovi su tamnozeleni sa srebrnkastim šarama. Vole sunčane, zaštićene položaje. (J.Kn.)

Iz sjemena

Sjeme ciklame sijemo u kvalitetno pripremljen supstrat. Nicanje traje tri - pet tjedana, pri temperaturi od 18 °C. Poželjno je zasijane sandučiće držati na tamnom mjestu do nicanja te ako sve ne niknu istovremeno, onim niknulima neće posebno smetati tama dok druge ne niknu. Ciklame možemo sijati cijele godine, što omogućava i cvatnju cijele godine. Uzgoj ciklame nema posebno kompliciranih faza. Svakako biste prije upuštanja u proizvodnju morali nabaviti nešto stručne literature i prostudirati uzgoj.

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

Najčitanije iz rubrike