Novosti
KOHABITACIJA KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ I IZVRŠNE VLASTI MOGLA BI ZAPINJATI

Šef Sabora nada se suradnji,
premijer Milanović i dalje šuti
Objavljeno 13. siječnja, 2015.

Kolindi Grabar Kitarović jučer je na pobjedi na predsjedničkim izborima čestitao Josip Leko, predsjednik Hrvatskoga sabora, dok premijer Zoran Milanović to još nije učinio, a vjerojatno i ne namjerava.

“Na ovim ste izborima pokazali da imate vjeru i odlučnost, a ja Vam uz to želim sreću i uspjeh u obnašanju ove visoke i odgovorne dužnosti te naročito u ostvarenju cilja da Hrvatska krene putem oporavka od dugogodišnje krize prema prosperitetu i napretku hrvatskih građana i hrvatske države. Rad za boljitak naše zajedničke hrvatske domovine traži snagu jedinstva, u čemu dijelim Vaše mišljenje. Bilo bi mi stoga zadovoljstvo da na putu do prosperitetne i bogate Hrvatske, u borbi za nacionalne interese, za daljnje jačanje pravne države i nastavak borbe protiv korupcije ostvarimo suradnju u punom demokratskom ozračju i na zadovoljstvo naših građana", stoji u Lekinoj čestitki.

U intervjuima nakon izborne pobjede Kolinda Grabar Kitarović zamjerila je premijeru što joj se nije javio, a kao jedan od svojih prvih poteza najavila je iniciranje izvanredne sjednice Vlade o gospodarskoj krizi.

- Bilo bi državnički i časno od njega da je nazvao i čestitao. Ja sam nazvala i njemu čestitala kad je postao premijer, i poželjela mu sve najbolje jer prije svega želim da moja zemlja ide naprijed bez obzira na to tko bio na čelu Vlade, slagali se mi politički ili ne. On to nije učinio, štoviše, uvrijedio je dio hrvatskog naroda - rekla je Kolinda Grabar Kitarović za Novu TV.

Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a, jučer je na novinarsko pitanje o kohabitaciji između predsjednice i premijera rekao kako te funkcije imaju odvojene ovlasti, ali i zakonsku obvezu dogovarati se o nekim pitanjima. Na pitanje treba li Zoran Milanović čestitati izabranoj predsjednici je rekao: “Naravno da treba”, no smatra kako za to ima još vremena do objave službenih izbornih rezultata.

Kako je objavio HRT, na upit upućen Vladi o kohabitaciji stiglo im je priopćenje glasnogovornika u kojem stoji kako će “premijer surađivati s predsjednicom u skladu sa zakonima, a o eventualnom pozivu da sazove sjednicu Vlade očitovat će se ako i kada takav poziv bude upućen”.(D.Pav.)