Osijek
KLINIČKI BOLNIČKI CENTAR VS. NEUROLOZI

Neurolozi: Uprava KBC-a osvećuje nam se preko pacijenata koje sada pregledavamo u ambulanti bez opreme
Objavljeno 8. siječnja, 2015.
Problem je u tome što neurolozi ne bi smjeli dežurati u bolničkoj “hitnoj službi”

Nakon što je inspekcija Ministarstva zdravlja prije dva mjeseca posjetila KBC Osijek i to nakon što su specijalisti Klinike za neurologiju prozvali ovu zdravstvenu ustanovu da pri Centru objedinjenog hitnog prijema (COHP)rade suprotno Pravilniku o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje djelatnosti hitne medicine, ovih je dana na adresu sanacijske uprave osječke bolnice stigao i pisani odgovor Inspekcijskog nadzora u kojem je i službeno zaključeno ovo isto.

Naime, problem je u tome što neurolozi ne bi smjeli dežurati u bolničkoj “hitnoj službi”, već bi ovdje trebali biti pozivani samo u slučaju kada stigne hitni pacijent s neurološkim smetnjama, dok bi svoj posao i dežurstvo trebali redovito obavljati u zgradi Klinike za neurologiju. No, kako osječku bolnicu, kao i većinu koje su morale osnovati COHP muči problem nedostatka liječnika specijalista hitne medicine, oni su ovaj problem pokušali riješiti na način da u dežurstvo hitnog odjela ubace i neurologe. No, to je značilo da neurolozi moraju pregledavati sve pacijente koji u njihovoj smjeni stignu ovaj odjel, poput pacijenata sa srčanim udarom ili upalom slijepog crijeva, a upravo iz toga razloga neurolozi su se pobunili, navodeći kako ne žele biti krivi zbog pogrešne dijagnoze. No, sada je KBC suočen s dopisom Inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravlja te je odlučio ipak maknuti neurologe s COHP-a i ponovno otvoriti dežurnu neurološku ambulantu pri Klinici za neurologiju. No, kako je i ovo u suprotnosti s gore navedenim Pravilnikom, sada je prema javnosti odlučio reagirati sam HUBOL i upozoriti na nepravilnosti u radu KBC-a Osijek.

- Pravilnikom je predviđeno da navedeni specijalisti obavljaju konzilijarnu zdravstvenu zaštitu za potrebe COHP-a, a ne da budu djelatnici hitne medicine na odjelu OHBP-a. Djelatnost hitne medicine u bolnici prema Pravilniku dužni su obavljati specijalisti interne, kirurgije i anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, odnosno drugi liječnici (opće medicine, specijalizanti) pod njihovim nadzorom, sve do izobrazbe specijalista hitne medicine. Neurolog se ne navodi kao dio tog sustava, te prema tome ne postoji zakonsko uporište za uključivanje neurologa u ovu vrstu organizacije, nikako drugačije nego kao konzilijarnog liječnika. Sanacijska uprava sada nas je maknula iz COHP-a i odredila povratak neurologa u Hitnu neurološku ambulantu. No, otvaranjem COHP-a ostalo je nejasno može li takva ambulanta uopće postojati. Sada u svemu tome trpe pacijenti, jer se zbog sveopćeg kaosa i neadekvatnih uvjeta rada u novoj “dežurnoj” ambulanti ne zna kuda zapravo hitan potencijalno neurološki slučaj treba biti dovezen i kako ga upisati u dežurnu ambulantu za koju se ne zna je li ugovorena ili nije ugovorena s HZZO-om. Sada se pacijent u teškom stanju prevozi između dežurne neurološke ambulante i COHP-a. Neprihvatljivo je da se zbog toga što su neurolozi u svim svojim dopisima tražili da rade po zakonu i Pravilniku kazne pacijenti. Naš cilj i jedino zakonito rješenje jest da se u slučaju kada se na COHP-u ustanovi potencijalni neurološki pacijent pozove konzilijarni liječnik, koji bi onda došao s Klinike za neurologiju. Naime, treba reći i da u ovoj sada ambulanti nema monitoringa, a EKG se posuđuje s Odjela intenzivne neurologije, dok o drugoj sofisticiranoj opremi ne trebamo niti govoriti. Istodobno, u prostoru COHP-a postoje odgovarajući uvjeti za monitoring svih pa tako i neuroloških pacijenata, koji ne smiju biti diskriminirani niti zakinuti samo zato što su neurolozi ukazali na sve nepravilnosti. Postavlja se pitanje tko će odgovarati za neizbježne posljedice, radi sveobuhvatne formalne nezakonitosti? - stoji u dopisu koji potpisuje dr.sc. Ružica Palić Kramarić, neurolog i član Izvršnog odbora HUBOL-a.

Nefreteta Z.EBERHARD
KBC POKREĆE UPRAVNI SPOR PROTIV INSPEKCIJSKOG MIŠLJENJA

Sanacijski upravitelj KBC-a Osijek Saša Lamza potvrdio je kako je KBC Osijek dobio dopis Inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravlja, ali navodi i kako postoji mogućnost da je inspekcija pogriješila. “Mi ćemo pokrenuti upravni spor zbog ovakvog mišljenja Inspekcijskog nadzora, jer treba reći da svi Klinički bolnički centri imaju neurološku ambulantu u sklopu COHP-a i rade bez smetnji. Također treba reći i da je Pravilnik na koji se pozivaju neurolozi Pravilnik o minimalnim, a ne maksimalnim uvjetima. No, mi smo ih sada na njihov zahtjev vratili na Kliniku za neurologiju, a za takvu ambulantu imamo ugovor s HZZO-om. Riječ je o istoj ambulanti, koja je postojala i prije godinu i pol, a nama su pacijenti na prvom mjestu i oni će dobiti svu nužnu skrb. Nažalost, mi smo bolnica paviljonskog tipa i voženje pacijenta iz jedne u drugu zgradu postojalo je i ranije, te se time ne ugrožava njihovo zdravlje. Također treba reći i da mi u godinu i pol postojanja COHP-a nismo dobili ni jednu pritužbu na nesavjesno liječenje, što ipak dokazuje da je tamošnji sustav rada bio dobro postavljen”, komentirao je novonastalu situaciju Lamza.

ambulanta

nema monitoringa, a EKG se posuđuje s Odjela intenzivne neurologije

Možda ste propustili...

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

RADIONICA "UĐI U MOJE KONVERSICE"

Je li normalno da dečki plaču?

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike