Osijek
OSJEČKI MJESNI IZBORI

Od 133 vijećnika, koalicije HDSSB-HSP i HDZ-BUZ osvojile čak 90 mjesta!
Objavljeno 16. prosinca, 2014.
GLASOVALO 20 POSTO BIRAČA, GOTOVO 6 POSTO VIŠE NEGO 2010.

Vezani članci

NESLUŽBENI REZULTATI IZBORA ZA OSJEČKE ČETVRTI I MO

Najviše glasova Osječana dobila koalicija HDSSB-HSP

Za razliku od prije četiri godine, kada je zbog jednakog broja glasova između dvije liste (HNS-HSU i Nezavisne liste Željka Balkića) kratko trajala nedoumica moraju li se ili ne ponavljati izbori u Mjesnom odboru Sarvaš (odlučeno je naknadno da oba kandidata ulaze u vijeće), ovaj put na nedjeljnim izborima za predstavnike u vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora takvih slučajeva nije bilo.

Stoga su jučer, čim je Gradsko izborno povjerenstvo objavilo konačne, ali ipak neslužbene prijevremene rezultate izbora, počela postizborna slaganja mogućih koalicija i čelništva pojedinih vijeća.

- Osim već objavljenih prigovora HDSSB-a na navodna agitiranja od strane HDZ-a ispred biračkog mjesta broj 7, odnosno prostorija Mjesnog odbora Brijest te SDSS-a ispred biračkog mjesta broj 12, odnosno ispred prostorija Mjesnog odbora Klisa, naknadno smo, prvo mailom, a onda i službeno zaprimili jedan prigovor HDZ-a na tijek izbora. Oni su prijavili da su kandidati HDSSB-a predvođeni Željkom Kraljičkom, istina bez stranačkih obilježja, sudjelovali u jednoj javnoj akciji na području GČ Retfala u subotu i time prekršili izbornu šutnju. Sve ćemo prigovore razmotriti i donijeti odluke - rekla je Jadranka Nikolov, predsjednica GIP-a.

On se sinoć sastao i utvrdio konačne i službene rezultate izbora, a oni će biti objavljeni danas (utorak). Što se tiče broja vijećnika, od ukupno 133 u 15 gradskih četvrti i mjesnih odbora najviše ih ima koalicija HDSSB-HSP, 47 (od toga 44 HDSSB, a 3 HSP), a slijedi ih HDZ koji je ponegdje išao u koaliciji s BUZ-om. Oni ukupno imaju 43 vijećnika, od čega čak 42 HDZ, a samo jednog BUZ. Po broju vijećnika na trećem mjestu je tzv. lijeva koalicija s 21 vijećničkim mjestom (SDP 9, HNS 8, HSU 3 i SU 1), a ostali su daleko iza. SDSS je na dvije lokacije (MO Klisa, gdje je uvjerljivi pobjednik s pet od sedam mjesta, i u MO Tenja - 1 vijećnik) osvojio ukupno šest mandata, a Nezavisna lista Ante Đapića 5. Slijedi najveće iznenađenje ovogodišnjih mjesnih izbora, KL Zorana Batnožića, koja je u GČ Tvrđa uspjela dosegnuti 4 (od ukupno 11) vijećnika i sigurno će "krojiti" vlast u toj gradskoj četvrti. Građanska opcija grada Osijeka (GOGO) svoja je tri mjesta rasporedila na tri lokacije (MO Cvjetno, GČ Gornji grad i GČ Industrijska četvrt), Hrvatska seljačka stranka (HSS) također 3, dok je posljednje, 133. vijećničko mjesto pripalo Narodnoj stranci – Reformistima. Pravi debakl od pripadnika aktualne koalicijske gradske vlasti pak doživjeli su Hrvatski laburisti – Stranka rada, koji su privukli samo 355 glasača i nemaju ni jedan mandat. Teško je još uvijek predvidjeti tko će kreirati vlast u kojoj GČ ili MO, jer mnogo toga ovisi o međustranačkim dogovorima. No, izvjesno je kako će koalicija HDSSB-HSP predvoditi GČ Donji grad (uvjerljiva pobjeda protiv HDZ-a, 7:3 vijećnika), a vjerojatno i GČ Retfala i GČ Gornji grad (po pet vijećnika), dok će HDZ, prema svemu sudeći, voditi glavnu riječ u MO Josipovac (5:2 protiv HDSSB-a), MO Višnjevac i MO Brijest, a SDSS je bio uvjerljiv u MO Klisa.

Bizarna situacija, pak, zabilježena je u MO Lijeva obala, gdje je koalicija HDSSB-HSP za samo jedan glas (175:174) nadmašila NL Ante Đapića, što im je, pomalo bizarno, donijelo i jedno mjesto više, 3:2.

Tomislav LEVAK

KOMENTARI POLITIČKIH ČELNIKA NA REZULTATE MJESNIH IZBORA

DRAGAN VULIN

Nastavit ćemo raditi za građane

Dragana Vulina, predsjednika HDSSB-a, koji je (u koaliciji s HSP-om) relativni pobjednik izbora, nije pretjerano zabrinjavala opasnost da, unatoč osvojenim brojnim glasovima, ne uspije formirati vlast u dijelu vijeća. “Ovi izbori su pokazatelj i dokaz raspoloženja birača. Nastavit ćemo raditi za građane, kao i do sada, bez obzira na politička razilaženja i različite ideologije. Pokušat ćemo u gradskim četvrtima i mjesnim odborima, gdje smo dobili vijećnike, rješavati ponajprije komunalne probleme, jer ovo zapravo i jesu komunalni izbori”, kazao je Vulin.

DAMIR KRAMARIĆ

Dokaz da HDZ raste

Zadovoljstvom je isijavao i Damir Kramarić, predsjednik osječkog HDZ-a. “Zahvaljujem građanima što su u većem broju nego zadnji put izišli na ove ipak važne izbore i što su nam u tolikom omjeru dali svoje glasove. Ovo je samo dokaz da HDZ raste i na lokalnoj razini. Naime, kada se gledaju pojedinačno stranke, mi smo najjači, jer u onim GČ i MO gdje smo išli samostalno, osvojili smo 33 vijećnička mjesta. Postavljam samo pitanje: kako će one stranke koje su na svoje liste stavljale gradske vijećnike i zamjenike župana, a koji ne mogu biti vijećnici u GČ i MO, objasniti svojim biračima da su ih obmanuli?” upitao je Kramarić, ciljajući na HDSSB.

VLADIMIR HAM

Ponosan sam na pobjedu na Jugu II

U ime tzv. lijeve koalicije SDP-HNS-HSU-SU Vladimir Ham, predsjednik osječkog HNS-a, zahvalio je biračima na poklonjenom povjerenju. “Što se tiče samog HNS-a, udvostručili smo broj birača, s četiri na prošlim izborima na sadašnjih osam. Posebno sam ponosan što smo pobijedili na Jugu II”, kazao je. Na upit kako komentira činjenicu da je u GČ Tvrđi, gdje je on bio nositelj liste, kao zamjenik gradonačelnika Osijek završio sa svojom listom tek na trećem mjestu, Ham je naglasio kako u prvom redu čestita nezavisnoj listi Zorana Batnožića, koja je osvojila najviše glasova i dobila četiri vijećnika. “Oni su iznenađenje ovih izbora i dokaz kako se susjedskim aktivizmom može puno postići. Mi u lijevoj koaliciji zadovoljni smo s tri vijećnika u GČ Tvrđa”, dodao je.

BILJANA BORZAN

Očekivani rezultati

Biljana Borzan, šefica osječkog SDP-a, pak, ističe kako su ovi rezultati na razini očekivanih. “U sličnom opsegu rezultati se ponavljaju posljednjih nekoliko mjesnih izbora i oni su u prvom redu odraz stranačkih 'vojski'”, zaključuje.

ZORAN BATNOŽIĆ

Zadovoljni smo, naravno

Najveće iznenađenje ovih mjesnih izbora svakako je, svi to priznaju, pobjeda grupe birača predvođene Zoranom Batnožićem, u GČ Tvrđa. Oni su osvojili 370 glasova ili četiri vijećnička mandata. “Imali smo novi pristup, vrijedno smo radili i očekivali smo između tri i pet mjesta. Zadovoljni smo, naravno. Ovo je rezultat zajedničkog rada ne samo 11 ljudi na listi već i cijele ekipe koja je brojila bar još toliko. Vjerujem da ćemo učiniti puno u iduće četiri godine za napredak GČ Tvrđa”, naglasio je Batnožić.

GOGO zadovoljan

Prema riječima Miroslava Vaneka, predsjednika Građanske opcije grada Osijeka (GOGO), oni osvojena tri vijećnička mjesta smatraju uspjehom. “Osobito kada to gledamo u kontekstu činjenice da su ostale stranke imale potpore gradonačelnika, dogradonačelnika, župana, dožupana, europarlamentaraca... Mi smo ovo postigli bez stranačke infrastrukture, a na ovim temeljima krećemo ju stvarati”, prokomentirao je Vanek.T.Levak

Statistika mjesnih izbora

UKUPNO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA: 42 (100 %)

UKUPNO BIRAČA: 92.983 (100 %)

GLASOVALO UKUPNO BIRAČA: 18.646 (20,05 %)

PO LISTIĆIMA: 18.638 (20,04 %)

VAŽEĆIH LISTIĆA: 18.387 (98,65 %)

NEVAŽEĆIH LISTIĆA: 251 (1,35 %)

Broj vijećnika pojedinih stranaka i opcija

HDSSB-HSP 47 (HDSSB – 44, HSP – 3)

HDZ-BUZ 43 (HDZ – 42 + BUZ 1)

SDP-HNS-HSU-SU 21 (SDP – 9, HNS- 8, HSU – 3, SU – 1)

SDSS 6

NL Ante Đapića 5

KL Zorana Batnožića 4

HSS 3

GOGO 3

NS–Reformisti 1

1 glas - 1 mjesto

U MO LIJEVA OBALA JE HDSSB-HSP ZA JEDAN GLAS NADMAŠIO NL ANTE ĐAPIĆA, TE OSVOJO JEDNO MJESTO VIŠE

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike