Novosti
NESLUŽBENI REZULTATI IZBORA ZA OSJEČKE ČETVRTI I MO

Najviše glasova Osječana
dobila koalicija HDSSB-HSP
Objavljeno 14. prosinca, 2014.
HDSSB je, sam ili u koaliciji sa HSP-om na 15 predanih kandidacijskih lista dobio ukupno 5528 (ili 30,06 %) glasova

Sudeći prema sinoćnjim prvim neslužbenim rezultatima izbora za predstavnike u vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora, HDSSB je, koji je sam ili u koaliciji sa HSP-om na svih 15 predanih kandidacijskih lista dobio ukupno 5528 (ili 30,06 %) glasova, relativni pobjednik tzv. mjesnih izbora u Osijeku, dok je odmah iza njih koalicija HDZ-BUZ, koja je na 14 lista osvojila 5289 (ili 28,76 %) glasova. Na izbore je izišlo 20,05 posto birača.

Na trećem mjestu nalazi se tzv. lijeva koalicija SDP-HNS-HSU-SU, kojima su građani ukupno, također na 14 lista, dali 2873 glasa, što je 15,62 % onih koji su izišli na izbore. Odluka predsjednika Gradskog vijeća Osijeka, Ante Đapića, i njegove Nezavisne liste da na izbore iziđe sa svih 15 lista donijela im je četvrtu poziciju jer su zaslužili ukupno 1070 glasova ili, preračunato, 5,82 %. Zadovoljni mogu biti i u Građanskoj opciji grada Osijeka (GOGO), koja je prikupila 893 glasa (4,86 %) na svojih 11 lista i sigurno će na kraju participirati u nekom od vijeća GČ-a ili MO-a. Relativno iznenađenje je, s obzirom na aktualno stanje u njihovoj opciji, Hrvatska seljačka stranka (HSS) koja je uspjela animirati 782 glasača (4,25 %) da zaokruže njihove kandidate. Od ukupno devet kandidacijskih lista grupe birača, poznatijih kao "nezavisne liste", najviše razloga za zadovoljstvo ima "Lista za Vijenac", čiji je nositelj Zoran Batnožić, koja je na samo jednom mjestu, u Gradskoj četvrti Tvrđa, osvojila 370 glasova i bit će značajan čimbenik u formiranju vijeća koje ukupno broji 11 članova. Ta lista na gradskoj razini nadmašila je niz stranačkih – Hrvatske laburiste – Stranku rada (355 glasova ili 1,93 %), Narodnu stranku – Reformiste (351 glas ili 1,91 %) SDSS (214 glasova – 1,16 %), ASBU (206 glasova ili 1,12 %) i HRAST (43 glasa, dakle samo 0,23 %). Pravi debakl pak doživjela je Hrvatska čista stranka prava (HČSP) kojoj je svoj glas poklonilo samo devet građana. Danas (15. prosinca) bit će poznati kompletniji neslužbeni rezultati izbora, a tada će se jasnije i vidjeti tko će obnašati koje dužnosti u pojedinim vijećima.T.Levak

DVA PRIGOVORA HDSSB-a

Član Gradskog izbornog povjerenstva Mirsad Cerić sinoć nam nam je rekao kako im je jedina dva prigovora na regularnost mjesnih izbora uputio HDSSB. "Prijavili su da je predsjednik osječkog HDZ-a Damir Kramarić ispred biračkog mjesta broj 7, odnosno prostorija MO Brijest, agitirao za svoje kandidate. Također, HDSSB je prijavio da je Boško Gvero, predsjednik osječkog SDSS-a, ispred biračkog mjesta broj 12, odnosno ispred prostorija MO Klisa, "pritiskao" birače da glasuju za njihove kandidate. GIP će se u ponedjeljak sastati i razmotriti ove prigovore te donijeti odluke", kazao je Cerić.

Tko je gdje pobijedio

HDSSB, sam ili sa HSP-om, pobijedio je u: MO Cvjetno, MO Lijeva obala, GČ Retfala, GČ Gornji grad, GČ Novi grad i GČ Donji grad. HDZ, sam ili u koaliciji s BUZ-om, pobijedio je: u MO Josipovac, MO Višnjevac, MO Brijest, MO Tenja, MO Sarvaš i GČ Industrijska četvrt. SDSS je odnio pobjedu u MO Klisa, lijeva koalicija SDP-HNS-HSU-SU u GČ Jug 2, a neovisna “Lista za Vijenac”, čiji je nositelj Zoran Batnožić, u GČ Tvrđa.

Možda ste propustili...