Regija
ZBOG HUMANOSTI I UŠTEDE

Nakon 62 godine zatvara se brodski Dom za djecu i mladež. Tinejdžeri sele u Kuću sretnih ciglica, a nose i ljubimca - zeca
Objavljeno 16. prosinca, 2014.
Neki se preseljenju vesele, neki žale za igralištem i bazenom

SLAVONSKI BROD - Šezdeset i dvije godine nakon otvaranja slavonskobrodski Dom za djecu i mladež zatvara svoja vrata za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koja se sele u šest puta manji prostor Kuće sretnih ciglica, gdje proteklih osam godina stanuju bivši punoljetni štićenici Doma u potrazi za poslom i novim životom. Deinstitucionalizacija i racionalizacija osnovni su razlozi preseljenja - kaže ravnateljica Renata Puljko:

- Osnovni je cilj preseljenja da djeca ne budu u institucijama, da se pojača preventivni program, da dolazak u ustanovu bude što kraći, da djeca, ako moraju biti izdvojena iz obitelji, budu smještena u programu organiziranog stanovanja ili udomiteljskim obiteljima - dakle, u okruženju koje je što sličnije obiteljskom.

A djeca, neki nevoljko, a neki rado, ovih dana skupljaju svoje stvari, uzgojene biljke, zajedničkog ljubimca - zeca, i odlaze iz prostora koji im je godinama bio zamjena za pravi dom. Sestre Lucija i Anamarija tu su punih šest godina. U Domu im je bilo dobro, kažu, ali ne žale što se sele. “Bit će nam mirnije, manje buke, kao kod kuće”, kažu. Slično razmišlja i srednjoškolka Amela, koja je drugi put u istoj ustanovi. Njezina vršnjakinja Nevenka u Domu je tri godine i ne želi se seliti. “Teško ćemo se naviknuti na manji prostor, ovdje smo imali igralište i bazen, tamo nemamo čak ni dvorište”, razočarana je djevojka. A Josipa, koja je u Domu tek tri mjeseca, veseli se stanovanju s još četiri prijateljice u trosobnom stanu. “Lijepo je, kao pravi dom”, kaže dok pokazuje dvije spavaće sobe, dnevni boravak i suvremeno opremljenu kuhinju, u kojoj se želi okušati jer ju je majka podučila kuhanju.

- To je novi oblik organiziranja, u manjem okruženju, gdje će se djeca u ranijoj dobi učiti stvarnom životu, kuhanju, spremanju, pranju..., što bi učili i kod svoje kuće - kaže odgojiteljica Ana Geneja.

Kuću sretnih ciglica s tristotinjak četvornih metara, sagrađenu kao stambena zajednica (danas organizirano stanovanje uz povremenu podršku za starije štićenike), sada će popuniti mlađi kojima je potreban smještaj u ustanovi - uz stalnu potporu odgojitelja, a stariji će se štićenici, vjeruje Puljko uskoro, uz potporu resornog ministarstva preseliti u drugi, iznajmljeni prostor. U prijelaznoj fazi, zbog nedostatka prostora u Kući sretnih ciglica, u Domu ostaje kuhinja, računovodstvo, tehnička služba, ravnateljica i socijalna radnica, koji bi se u sljedećih pola godine, kada se stvore uvjeti, trebali preseliti na novu lokaciju.

U Domu je nekada bilo smješteno i do 150 korisnika, prije osam godina bilo ih je pedeset, a danas je na stalnom smještaju 18 djece, još 15 u poludnevnom boravku i troje u stambenoj zajednici. Riječ je o djeci uglavnom tinejdžerske dobi, koja se smještaju u stanove Kuće sretnih ciglica (šest mladića u jedan i po pet djevojaka u još dva trosobna stana).

Osim za djecu i odgojitelje koji će ih nadzirati 24 sata, mjesta ima i za psihologinju, socijalnu radnicu i poludnevni boravak, gdje, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb, dolaze djeca s brodskog područja koja su u riziku od izdvajanja iz obitelji. Ovisno o nastavi, tu provedu do šest sati tijekom dana, pišu zadaću, uče, igraju se, obavljaju higijenu, imaju slobodne aktivnosti. U istom prostoru otvorit će se i savjetovalište za roditelje. Preseljenjem iz prevelikog (1800 kvadrata) prostora Doma zasigurno će se smanjiti i troškovi, prije svega grijanja, kaže ravnateljica Puljko, što nije zanemarivo.

Marija RADOŠEVIĆ
Prostor trebaju đaci putnici, ali i stari i nemoćni

O daljnjoj namjeni Doma odlučit će vlasnici - država (resorno ministarstvo) i Grad Slavonski Brod. “Bilo bi šteta da stalno održavana zgrada ostane prazna”, smatra Puljko kada nedostaje đački dom za srednjoškolce koji dnevno putuju i više od sto kilometara, a nedostatni su i kapaciteti za stare i nemoćne. Prema informacijama kojima raspolažemo, Grad je dao suglasnost da se zgrada koristi za slične namjene.

Poduke iz kuhanja
Ručak će se iz Doma dostavljati svakodnevno dok će doručak i večeru ovi mladi ljudi pripremati sami od namirnica koje im se dostave, a vikendima će kuhari pripremati hranu u njihovom novom prostoru i ujedno ih podučavati toj vještini.

U Domu je nekada bilo i 150 korisnika, a danas ih je na stalnom smještaju 18

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike