Osijek
MJESEC INVENTURA I KUPOVANJA

Zbog gubitka od krađa i pljački trgovci
mogu birati između manje plaće i otkaza!
Objavljeno 13. prosinca, 2014.
Kada inventura utvrdi manjak, velik broj poslodavaca odbije ga radnicima od plaće

Iako se trgovački rad u maloprodaji ne nalazi na listi najstresnijih poslova, on je to u nas posljednjih godina svakako postao, upozoravaju iz Sindikata trgovine.

Obrazloženje - s produbljenjem ekonomske krize trgovine kontinuirano bilježe rast krađa i pljački pa se tako zaposleni u trgovini s jedne strane često nalaze u situacijama da svojom imovinom, odnosno plaćom, odgovaraju za gubitke u poslovanju, a s druge strane pod pritiskom su da takve okolnosti izbjegnu kako najbolje znaju pa im zato radno vrijeme svakodnevno prolazi pod golemim stresom.

- Sudeći prema primjerima iz naše prakse, ljudi sve više kradu. U prilog im ide činjenica da trgovci u manjim trgovinama nemaju novca za zaštitarske službe, senzore i kamere, a u velikim imaju premalen broj zaposlenih. Naime, normalna je situacija da u velikoj trgovini, u jednoj smjeni, na području od 1000 kvadrata rade u prosjeku samo tri radnika kojima je jako teško nadzirati svaki pedalj trgovine. I tako se stvaraju gubitci koji na vidjelo izlaze nakon godišnjih inventura koje su već postale strah i trepet za radnike. Jer oni vode u situacije da, primjerice, radnica koja ima plaću od samo 3500 kuna, 500 kuna ne dobije jer joj ih poslodavac odbije na temelju gubitka. Kada se to jednom nekome dogodi, taj puše i na hladno pa svaki sljedeći dan postaje borba u kojoj se radnik trudi izvršavati svoje obveze kojih je ionako previše, ali i istovremeno pokušava budno motriti kupce kako bi se spriječila krađa! - objašnjava Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine. Novac od plaće ne može odbiti tek tako, ali je Sindikat upoznat i sa slučajevima kada su poslodavci prijetili radnicima otkazima ako ne potpišu izjave kojima prihvaćaju odgovornost za gubitak kako bi bili “papirnato” pokriveni za smanjenu plaću.

Kada su, pak, u pitanju razbojstva, Štulić kaže da iako nisu tako česta kao krađe, imaju također razarajući učinak na radnike.

- Kada jednom na vas ili kolegu trgovca netko povuče nož, a upravo je to ono što se često događa u malim trgovinama, više vam nije svejedno dolaziti na posao. Posebno ako se poslodavac postavlja tako kao da je radnik dužan pod svaku cijenu braniti robu - kaže Štulić.

Ivana SOLAR
PROPISI NA STRANI RADNIKA

Sindikat trgovine upozorava kako praksa naplate gubitka u poslovanju od radnika nije u skladu s postojećim propisima koji jasno kažu kako radnik poslodavcu mora nadoknaditi štetu samo ako ju je prouzročio namjerno ili iz krajnjeg neopreza. No, malo to znači kada se mora birati između manje plaće i otkaza.

stresni posao

Rad u trgovinama posljednjih godina je sve stresniji

Možda ste propustili...

SPOJ GINEKOLOGIJE I NEINVAZIVNE ESTETSKE MEDICINE

Poliklinika Sara sada i u Osijeku

Najčitanije iz rubrike