Osijek
STRAH OD PEDOFILA

Dječji vrtići Osijek odlučili: Do okončanja policijske istrage vrtićka djeca neće ići na obuku neplivača
Objavljeno 4. prosinca, 2014.
Osumnjičenom zabranjen ulaz na bazene, dobio i mjeru zabrane približavanja

Vezani članci

DJEVOJČICE SE POŽALILE NA KORISNIKA GRADSKIH BAZENA

Roditelji prijavili starijeg muškarca da je u bazenima seksualno zlostavljao djecu

Ne samo da su roditelji na oprezu otkako se prije manje od mjesec dana na Gradskim bazenima pojavila sumnja u pedofiliju nego su i Dječji vrtić Osijek poduzeli preventivni korak - vrtićka djeca do daljnjega ne prolaze obuku neplivača!

Podsjetimo, nakon što su se djevojčice požalile na jednog posjetitelja da je u bazenima seksualno zlostavljao djecu, krenula je policijska istraga koja i dalje traje.

Odluku o stopiranju obuke vrtićke djece potvrdila nam je Svjetlana Takač, ravnateljica Dječji vrtić Osijek, rekavši da je riječ o dogovoru sa Športskim objektima te da će odluka vrijediti dok ne završi policijska istraga. Sljedeći dogovor bit će usmjeren prema sigurnosti djece.

- I nakon što završi istraga, inzistirat ćemo da odgojitelji budu i u bazenu i oko bazena i općenito s djecom. Možda bi se to smatralo ometanjem rada, no sve radimo zbog sigurnosti djece - pojasnila je Takač.

Zanimljivo je što Damiru Harangozi, voditelju Športskih objekata, ovakva odluka nije poznata, no ono što je izvjesno jest činjenica da su Športski objekti dobili naputak kako se osumnjičenom pedofilu zabranjuje ulaz na prostor bazena, kao i njegovo približavanje na stotinu metara djeci koja su u studenome prijavila da ih je slijedio u toalet, u jaccuziju tražio da mu sjednu u krilo, a neslužbeno doznajemo da je jednu djevojčicu dirao i po intimnim dijelovima tijela. Međutim, problem zajedničkog ulaska u bazen djece u obuci neplivača i odraslih osoba i dalje visi u zraku, no kako za sada stvari stoje, čini se da se praksa neće mijenjati.

- Nismo o tome niti razmišljali. No nemoguće je maknuti korisnike, to više što je u prijepodnevnim satima najviše umirovljenika pa bismo njih uskratili za njihovo pravo korištenja bazena. Osim toga, to bi se i financijski loše odrazilo na poslovanje Gradskih bazena, a u dijelu bazena gdje se obučavaju djeca postavljeni su tzv. topovi i masažeri koje ljudi vole koristiti - kaže Harangozo, dodajući kako ne zna je li moguće fizički odvojiti odrasle i djecu pa predlaže tek zajedničku preventivu.

Ipak, činjenica je da nakon ovog događaja u bazenima roditelji “pušu na hladno”, a slično postupaju i Dječji vrtić Osijek. Razumljivo, jer već sutradan može netko drugi učiniti slično u bazenu gdje pravo na školu plivanja u jednakom omjeru imaju i najmlađi. Inače, ovih dana na obuku su krenuli učenici petih razreda i roditelji se samo mogu nadati da se ništa slično neće dogoditi.

Marija MIHELIĆ
tko je osumnjičeni?

Tko je taj redovan posjetitelj bazena i u kojoj je fazi istraga, nismo uspjeli doznati. Naime, izvidi kaznenih djela i postupak prema maloljetniku te izvidi za kaznena djela na štetu djece i maloljetnika su tajni. Iako mu je zbog zabrane pristupa poznato ime i prezime osumnjičene osobe, Harangozo kaže kako mu osobno nije poznat.

RODITELJI traže VEću SIGURNOST

Za roditelje koji su podnijeli prijavu, iako naravno što zbog istražnog postupka, ali i zaštite identiteta svoje djece, o tome nerado progovaraju, odluka o obustavi odlaska predškolske djeca na bazene jednim dijelom je i razumna. Kažu kako su željeli upozoriti da se ono što se njihovoj djeci dogodilo ne smije ponoviti. Naravno da znaju da je djeci odlazak na bazen bilo zadovoljstvo i radost, ali jasno je kako se po pitanju organizacije i sigurnosti djece posebice u ovoj osjetljivoj životnoj dobi, moraju još više svi potruditi. (D.Ku.)

Športski objekti

predlažu zajedničku preventivu s Dječjim vrtićem Osijek

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike