Crna kronika
DJEVOJČICE SE POŽALILE NA KORISNIKA GRADSKIH BAZENA

Roditelji prijavili starijeg muškarca da je u bazenima seksualno zlostavljao djecu
Objavljeno 24. studenog, 2014.
Istraga je tajna, tako da se službene informacije ne mogu dobiti

OSIJEK - Roditelji su na oprezu nakon što se proširila priča kako se na Gradskim bazenima pojavio pedofil! Navodno, riječ je o muškoj osobi starije životne dobi, koji se u prijepodnevnim satima pokazuje djeci, djevojčicama predškolske dobi. Slijedi ih u toalet, u jacuzziju ih posjeda u krilo, a jednu je djevojčicu navodno dirao po intimnim dijelovima tijela. Posljednja informacija koja je stigla u našu redakciju kaže kako je jedna djevojčica već zatražila (i dobila) stručnu psihološku pomoć.

Tijekom prijepodneva, naime, na gradskim bazenima na školu plivanja, u organizaciji Školskog sportskog saveza, dolaze djeca iz osječkih vrtića. Njihove njegovateljice nemaju, sukladno kućnom redu Gradskih bazena, pravo biti ondje s djecom, nego brigu o njima preuzimaju treneri. No, posve je jasno kako dva ili tri trenera ne mogu istodobno i u svakom trenutku pratiti što se s dvadesetak djece događa na bazenima i oko njih. Istovremeno, bazeni su otvoreni i za druge posjetitelje, nitko ne priječi korisnicima, pa tako i ovoj osobi, da budu među djecom. Kako to obično biva, govore naši sugovornici, riječ je o dragoj muškoj osobi, koja vrlo rado stupa u verbalni kontakt s djecom i tako njihovo povjerenje prvo zadobiva, pa potom, navodno, zlorabi za svoje bolesne strasti.

Očito je ovaj put pretjerao, troje djece požalilo se roditeljima koji su promptno reagirali, podnijeli prijave policiji. Kako doznajemo od jednog od roditelja, na osnovu preciznog opisa jedne od djevojčica te snimaka nadzornih kamera, pa i u policiji organiziranog sučeljavanja, počinitelj je otkriven. No, kaže naša sugovornica, pušten je na slobodu. Istovremeno, nije mu ničim zapriječen pristup bazenima! Potom je izišlo na vidjelo kako je ta osoba i inače redoviti posjetitelj bazena.

Nikome nije ugodno kada se takva stvar pročuje, gradski bazeni i javna kupališta i inače su osjetljiva mjesta, no roditelji nam kažu kako su im treneri, kada su ih upozorili na to što se događa, rekli kako je možda riječ o “bujnoj dječjoj mašti”! Drugi su pak skloni tvrdnji kako je djevojčica otišla u krivi/muški toalet i vidjela ono što ne bi trebala...

Sve oči sada su usmjerene u policijsku istragu. Ne bi trebalo baš vraga povlačiti za rep i čekati dok nekom od uznemirenih roditelja pukne film i sam krene istjerivati pravdu. Tada priča obično dobije posve drugi smjer.

Dario KUŠTRO
ZNAJU ZA PRIJAVU, ALI NEMAJU POVRATNU INFORMACIJU

U Upravi Gradskih bazena, pa i u njihovoj matičnoj kući Športskim objektima, reći će kako su zaprimili određene pritužbe roditelja. Znaju da je bilo službenog policijskog djelovanja, ali nisu dobili povratnu službenu informaciju, što je točno pokazao tijek istrage. Što znači da nemaju pravnog osnova toj osobi zapriječiti ponovni dolazak na bazene! No, kažu sada i oni sa svoje strane vrše pojačanu preventivu, iako, napominju, kako u ovom slučaju samo pružaju uslugu korištenja bazena.

ISTRAGA JE TAJNA

Na naš upit jesu li informacije o seksualnom zlostavljanju djece na bazenima utemeljene, iz PU osječko-baranjske dobili smo odgovor da je istraga tajna. “Kada se radi o kaznenim djelima na štetu djece i maloljetnika te o kaznenim djelima u kojima su djeca ili maloljetnici počinitelji, postupat će se sukladno čl. 60. Zakona o sudovima za mladež. Izvidi kaznenih djela i postupak prema maloljetniku, pa tako i izvidi za kaznena djela na štetu djece i maloljetnika, tajni su”, stoji u odgovoru PU osječko-baranjske.(S.L.)

NEMA NADZORA NAD OSUĐENIM PEDOFILIMA

Pedofilija je ovih dana i vruća politička tema. Kolinda Grabar Kitarović, predsjednička kandidatkinja HDZ-a, naime, izišla je s incijativom za oštro kažnjavanje pedofila, kemijskom kastracijom! Oglasio se i Ivan Hrstić, glasnogovornik Milana Kujundžića (kandidata Saveza za Hrvatsku), koji je pojasio da Kujundžić kao liječnik ne podržava fizičko kažnjavanje, no i da će se zalagati da se u Hrvatskoj vrati doživotna kazna za najteža zlodjela. Njezina incijativa nije pala na plodno tlo ni kod Lane Peto Kujundžić, sutkinje za mladež. Večernjem listu je izjavila kako se kastracijom pedofilu ne ubija želja. Rješenje je u liječenju pedofila kako bi kontrolirao nagon. Ističe još jednu bitnu činjenicu - Hrvatska nema nadzor nad osuđenim pedofilima. “Imamo probaciju, ali nemamo nadzor, osuđene pedofile netko mora kontrolirati, znati gdje žive i rade kad izađu iz zatvora”, rekla je.

Najčitanije iz rubrike