Osijek
ENERGETSKA OBNOVA KUĆA

Sredstva za toplinsku fasadu i novu stolariju iskoristit će 17 korisnika
Objavljeno 26. studenog, 2014.

Sedamnaest će vlasnika obiteljskih kuća iskoristiti pogodnost koju su im Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i Osječko-baranjska županije omogućili kroz sufinanciranje investicijskih zahvata na njihovim kućama radi uštede na troškovima grijanja. Konkretno, vlasnici će dobiti povrat i do 60 tisuća kuna za investicijske radove poput zamjene vanjske stolarije, postavljanje toplinske fasade ili pak povećanja energetske učinkovitosti sustava grijanja.

Osječko-baranjska županija se naime javila na poziv koji je za neposredno sufinanciranje programa povećanja energetske učinkovitosti obiteljski kuća koji je Fond raspisao u ožujku.

Županija je potom objavila svoj natječaj, na koji je pristiglo ukupno 339 prijava, od čega je 283 kandidata ispunjavalo kriterije. No do sredstava je došlo samo 17 prvorangiranih kandidata i oni su jučer u središtu Osječko-baranjske županije potpisali ugovor.

Nažalost, reći će župan Vladimir Šišljagić, ovom prigodom nije se moglo više, jer se iz Fonda moglo povući maksimalno milijuna kuna. Odnosno tim sredstvima Fond pokriva 80 posto investicije, Županija je osigurala 2,5 posto, što znači da podnositelji zahtjeva u troškovima sudjeluju sa samo 17,5 posto.

- To je itekako vrijedna pomoć koja je one koji su bili neodlučni ipak ponukala da krenemo u ovakav zahvat koji bi, nadam se, trebao znatno smanjiti račune za grijanje - rekao je Goran Kolar, iz Đakovačkih Ivanovaca, koji se odlučio postaviti fasadu i izmijeniti stolariju. Većina se aplikanata odlučila na kombinaciju radova, naime kriteriji natječaja dozvolili su pet elemenata koji se sufinanciraju.

Jelena Šekić, iz Bijelog Brda s planiranih 40 tisuća kuna odlučila se za zahvat izmjene stolarije i toplinske izolacije tavanskog prostora. Svi potpisnici u obvezi su do kraja ožujka iduće godine obaviti radove, županiji dostaviti račune na osnovu kojih će im biti refundirana sredstva. U nekoliko ranijih navrata, Osječko-baranjska županija je kroz slične programe sufinancirala ovakve zahvate na obiteljskim kućama za 70-ak korisnika, osiguravši pri tome ukupno 2,4 milijuna kuna. D. Kuštro

UKUPNO15 MILIJUNA KUNA

Nakon što se i sama prijavila, Županija je upozorila i ostale svoje općine i gradove na mogućnost aplikacije za raspoloživa sredstva Fonda. Pozitivno je reagiralo njih 14, što znači da je na području županije ukupno povučeno 15 milijuna fondovskih kuna. Nastavak ovog programa iz Fonda najavljuju i za iduću godinu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike